GS – Op 25 maart was het Internationale Wafel Dag. Heb je dit smakelijke event over het hoofd gezien? Geen probleem: wafels kunnen altijd! De wafel is wereldwijd populair en is het zeker waard om een speciale dag te hebben. Deze werd voor het eerst gevierd in Zweden. Je kunt dit baksel eten als ontbijt, tussendoortje, lunch of dessert. Waarom zijn wafels zo’n perfect dessert? Omdat ze lekker zijn natuurlijk! Hier lees je 12 andere redenen.

Meerdere soorten
Een wafel wordt gemaakt van een beslag van bloem, melk en eieren en eventueel een zoetstof, dat in een wafelijzer wordt gebakken. Populair in tearooms zijn de Brusselse wafels, met lekker veel slagroom, of met jam, fruit of suiker. Er bestaan ook zachtere wafels, die warm of koud gegeten kunnen worden. Wafels zijn er in tal van vormen, meldt Bakkerijwiki.nl. Rijstwafels in China, Korea en Indonesië, Franse wafels, Belgische wafels en Hollandse wafels. Daarnaast zijn er wafels die streekgebonden zijn zoals de Kempische wafels, wafels met een speciale smaak zoals vanille- , suiker- en mokkawafels. Zelfs wafels met een vulling zijn volop verkrijgbaar, zoals de beroemde Goudse wafels, crèmewafels, chocolade, gevulde of gemaskeerde wafels. Lees via Bakkerijwiki.nl meer over alle soorten wafels.

Toppings
Je wafel versieren kan op allerlei manieren. Denk aan slagroom, fruit, eetbare bloemen, honing, nutella of mascarpone. Rutger van Rutger Bakt geeft je vijf tips om je wafels te toppen met allerlei lekkers. Klik hier om ze te lezen. The Merry Thought heeft er trouwens tien voor je op een rij gezet. Hier kun je de tips vinden. Presenteer de wafel op een mooie manier en maak ‘m lekker ‘instagrammable’.

Hier zie je hoe je een wafel mooi ‘instagrammable’ maakt! Foto: @wifemamafoodie

Hartige wafels
De toppings op wafels waren in het verleden met name zoet, maar de hartige toppings beginnen aan populariteit te winnen. In Brugge is er nog niet zo lang een nieuwe horecagelegenheid: House of Waffles. De eigenaren van dit concept zijn gespecialiseerd in hartige wafels. Bij House of Waffles staan naast zoete ook hartige wafels op de kaart, zoals met zalm, guacamole of mozzarella. Of heb je er liever eentje met ei, spek en roomkaas? Klik hier voor het artikel.

Beslag maken
Zoek je een basisrecept? Marina van Marina’s Bakery maakte deze. Het beslag kun je trouwens ook hartiger maken trouwens door te variëren met producten die je eraan toevoegt. Een voorbeeld zijn de aardappelwafels. Pauline van Uit Pauline’s keuken heeft het recept voor de hartige wafel met spinazie en een zacht eitje. Klik hier!

Wafel met kip
Een combi van hartig en zoet is zeker niet onbekend in Amerika. De wafel met ‘fried chicken’ is daar hartstikke populair. Foodnetwork.com vertelt hoe je deze kunt maken.  Canada heeft haar eigen versie verzonnen van kip en wafels. Dit product is binnenkort verkrijgbaar bij KFC. Zij presenteren de wafel als een soort kipburger met de wafel in het midden en de kip aan de boven- en onderkant. Klik hier voor het artikel van Star2.com. Amerika heeft trouwens nog meer ‘gekke’ combi’s met een wafel. Zoals die met kreeft. Yes, je leest het goed! Popsugar schrijft hier meer over in een artikel.

Rechthoek of hartje?
Naast de ‘gewone’ wafels, of de wafels die er kennen, zijn er ook diverse trends in waffelland. Zo zie je steeds vaker de bubble waffle. In het Belgische Hasselt kun je hiervan al genieten sinds vorig jaar december. De meeste wafelijzers geven de wafels een traditionele rechthoekige vorm, maar er zijn ook ijzers die een hartje of rondje maken van je wafel. Kies de vorm waar jij van houdt! Coolblue zette de top tien wafelijzers in een artikel. Voor de kids maak je het extra leuk door de wafels op een stokje te presenteren. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Een recept met lekker veel kaneel, granaatappelen en vanille werd gemaakt door Made by Ellen. Zie hieronder een filmpje waarin ze vertelt hoe je deze maakt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *