Home Tips & Trends Trend: de cookiecake

Trend: de cookiecake

GS – Is het een taart of een grote koek? De cookiecake of de koektaart is een nieuwe trend die we steeds vaker voorbij zien komen via social media. Daarnaast wordt door verschillende (thuis)bakkers bevestigd dat er steeds meer vraag is naar dit soort taarten. Het baksel wordt ook wel cijfer- of lettertaart genoemd, omdat voor speciale gelegenheden regelmatig cijfers of letters worden gemaakt. Bij banketbakkers is de cijfertaart trouwens al jarenlang bekend, maar deze wordt op een andere manier gemaakt dan volgens de nieuwste trend.

De ‘originele’ cookiecake wordt van koekjesdeeg gemaakt, maar je kunt ook ander deeg maken dat minder snel ‘breekt’ als de taart wordt aangesneden.

Foto: MariaSweetCakery

De cookiecake-trend is officieel gestart in Israël. Het was een idee van Lior Koka, ex-kandidaat van de Israëlische bakshow Bake Off Israël. Sinds juni 2017 postte ze steeds meer van deze letter- en cijfertaarten op Facebook. Klik hier voor haar Facebookpagina.

Cookiecake gemaakt door Tafel van Zus

Variatie
De cookiecakes zijn eenvoudig te maken. Zowel met de basis als de vulling kan naar smaak worden gevarieerd. Ook op het gebied van decoraties kun je je helemaal uitleven. Denk aan: fruit, chocolade, snoep, macarons, sprinkles, eetbare bloemen en nog veel meer. Ook op Pinterest kun je veel inspiratie opdoen. Door de toppings zien de cookiecakes er geweldig mooi uit en is het bijna zonde om hem op te eten. Let op: als je verschillende verse decoraties gebruikt is de taart minder lang houdbaar. De foto’s in dit artikel zijn van een baksel van Tafel van Zus uit Tholen en MariaSweetCakery uit Utrecht.

Leestip!  Maak mooie bloemen op je taart of cupcakes!
Foto: MariaSweetCakery.

Templates cijfers en letters
Ben je op zoek naar Templates voor cijfers en letters om de nieuwste baktrend te maken? Er zijn speciale bakvormen voor, maar je kunt ze ook zelf uitsnijden. Templates zijn hier te downloaden. Sweetycakeshop maakte op 21 januari de cookiecake live op Facebook. Via de downloadlink van de Templates vind je deze video terug. Ook Deleukstetaartenshop heeft templates van cijfers en letters beschikbaar.

Op Instagram is de hashtag cookiecake al meer dan 131.000 keer gebruikt.
Veel bakkers worden geïnspireerd door de Israëlische Adi Klinghofer. Zij maakt prachtige cookie cakes. Hierbij de link naar haar Instagrampagina. Wil je weten hoe een cookiecake wordt gemaakt? Onderin het artikel zie je twee filmpjes. De eerste is van de KeukenZusjes en de tweede van Adilicious. In deze opnames kun je het heerlijke proces volgen.

Leestip!  Dripcake voor dummies

Hier kun je nog meer inspiratie opdoen. Ook Quiero Cupcakes heeft mooie video’s van de cijfertaarten. Klik hier om deze te zien.

Waar bak je deze taarten in?
Naast de templates van cijfers en letters zijn er ook speciale bakvormen, waarmee je makkelijk een cijfer of letter kunt maken. Bij Amazon vind je de Alphabet Cake Pan. Bij Deleukstetaartenshop heb je een soortgelijke bakvorm. Je kunt met deze bakvorm namelijk alle nummers en letters maken.

P.S.: Op Baknieuws staat trouwens een recept voor de ronde cookiecake. Heb jij deze al uitgeprobeerd? Heerlijk met veel soorten fruit! 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here