Of je nu prochef bent in een Michelin sterrenrestaurant of een prochef bent alleen in je eigen keuken, bij een liefde voor koken hoort een fijne keuken waarin je je thuis voelt en effectief je passie kunt beoefenen. Wanneer je een nieuwe keuken gaat ontwerpen kom je voor een eindeloos aantal keuzes te staan. Keuzes over het esthetisch ontwerp van je keuken maar ook keuzes over plaatsing, opslagruimte en andere praktische zaken. In dit artikel willen we je helpen met het opdoen van keukeninspiratie.

Kleur en stemming

Een van de eerste keuzes die veel mensen overwegen bij het ontwerpen van een keuken zijn de kleur en het materiaal. Je zult veel tijd doorbrengen in de keuken, zeker als je gek bent op koken. Het is door vele onderzoeken bewezen dat kleuren invloed uitoefenen op de gemoedstoestand. Het is slim om hier rekening mee te houden bij het kiezen van de kleuren van je keuken. Zachte kleuren zullen een gevoel van kalmte geven terwijl felle kleuren energie opwekken. Het is momenteel een trend in keukenontwerpen om voor grijs, wit en zwart te kiezen maar wees ook niet bang om voor wat meer fellere kleuren te gaan. Dit kan bijvoorbeeld ook alleen in de accenten van de keuken.

Functie van de keuken

Wanneer je bezig bent met het ontwerp van de nieuwe keuken is het ook verstandig om na te denken over waar je de keuken voor wilt gaan gebruiken. Koken is natuurlijk logisch. Maar wil je ook in de keuken met de familie eten? Of wil je bijvoorbeeld een sta bar waarop je tapas aan gasten kunt serveren en wijn kunt inschenken. Met een slim ontwerp kan een keuken zelfs ook als een werkplek dienen. Er zijn meer opties dan veel mensen zich bewust zijn. Wanneer je echt iets unieks wilt kun je kiezen voor een design keuken van Keukenmaxx.

Maak een ‘moodboard’

Uiteindelijk is het altijd verstandig om met een keukenexpert te gaan praten over je wensen en welke mogelijkheden er zijn. In een showroom kun je keukens ook in het geheel bekijken zodat je een indruk krijgt van hoe het daadwerkelijk eruit gaat zien. Wel is het aan te raden om voordat je op bezoek gaat bij een keukenwinkel al enigszins je wensen op het oog te hebben. Je kunt bijvoorbeeld alvast een budgetindicatie samenstellen en ook een moodboard maken. Via bijvoorbeeld Pinterest kun je verschillende keukendesigns opslaan die je mooi vindt en het is aan te raden dit ook aan een keukenexpert te presenteren. Zo heeft hij of zij al een indicatie van wat je wel en niet wilt.