De weg naar de perfecte wafel hoeft niet rotsachtig te zijn. Met deze gids, die je wordt aangeboden door www.wafelijzer.eu, ben je goed voorbereid: Van het meest geschikte meel tot de juiste bereiding met veel tips & tricks, wij hebben aan alles gedacht. Verheug je op de zoete geur van verse, krokant gebakken wafels!
Welk meel is geschikt voor wafels?
Kortom, bij het kiezen van de juiste bloem kun je stoom afblazen zoals je wilt. Voor het basisrecept van klassieke wafels, die lekker luchtig moeten zijn, is conventioneel tarwemeel van het type 405 geschikt, maar je kunt je wafels natuurlijk ook maken met speltbloem of volkorenmeel. Speltwafels smaken aangenaam zoet, terwijl volkorenwafels een beetje scherp zijn – perfect voor hartige wafelgerechten, bijvoorbeeld met zoete aardappelen en avocadoroom. Havermout kan ook gebruikt worden voor het wafelbeslag en ter vervanging van de bloem. Voor glutenvrije wafels raden we een deeg aan van rode linzen en rijstmeel, of je kunt aardappelen gebruiken in plaats van bloem, zoals bij onze aardappelwafels. En als je geen boter in je wafels wilt gebruiken, probeer dan onze zuurdesemwafels met kaas en spek!
Wat is het verschil tussen Belgische en klassieke wafels?
Brusselse wafels versus Luikse wafels versus klassieke wafels – wat is het verschil? Ja, dat kan behoorlijk verwarrend zijn. Brusselse wafels zijn extra dikke wafels met ruitpatroon, gemaakt van een even volumineus gistdeeg. Hier vind je het juiste recept. Luikse wafels worden ook gebakken in een ruitvormig patroon en bestaan uit een dik, boterachtig gistdeeg dat bijzonder zoet wordt door de toevoeging van parelsuiker. De suiker in het recept karamelliseert tijdens het bakken en geeft de wafels een bijzondere korst.
Klassieke wafels bestaan uit een eenvoudig beslag, zijn vrij dun en meestal hartvormig.
Hoe de perfecte wafel er voor jou uitziet, hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren. Sommigen houden van knapperige wafels, anderen houden van een sappige, zachte consistentie. Waar je op moet letten zodat het eindresultaat precies is zoals jij het wilt, dat ontdek je in deze recepten! Van het basisrecept tot experimentele recepten, er is voor elk wat wils.
Knapperige wafels
Krokant van buiten, lekker zacht van binnen – voor velen de beste belofte die een wafel kan maken! Krokante wafels werken het beste als je minimaal de helft van de melk in het beslag vervangt door mineraalwater. Zo kan de wafel krokant gebakken worden.
Tip: Leg je wafels op een rooster om af te koelen. Als je ze direct op een bord legt, worden ze snel zacht aan de buitenkant.
Sappig wafelbeslag
Calorieëntellers zullen dat niet graag horen, maar echt sappige wafels maak je alleen met voldoende boter en suiker. Door het hoge vetgehalte zorgt boter ervoor dat het deeg een mooie dichtheid behoudt. Als de wafels met zo’n beslag gebakken worden, vinden we ze bijzonder sappig. Te weinig boter in het beslag geeft de wafels een rubberachtige textuur. Als vuistregel geldt: 125 gram boter in een beslag voor 4 wafels.
Wafelbeslag zonder bakpoeder
Bakpoeder (zoals geklopt eiwit trouwens) zorgt voor een luchtig wafelbeslag en bijzonder luchtige wafels. U kunt het bakpoeder echter gerust weglaten als uw wafelbeslag eiwitten bevat. Roer er zeker langzaam de slagroom door!
Laat het wafelbeslag rusten
Of je wafelbeslag moet rusten of niet, hangt af van de individuele ingrediënten. Vooral meel, eieren en melk gaan niet goed samen. Als je het deeg dan wat rust geeft, kan het opzwellen en heeft het glutenbevattende meel genoeg tijd om alle ingrediënten perfect te combineren. Dit maakt het wafelbeslag stabieler en gladder. Zet het gewoon afgedekt in de koelkast en laat het 30 minuten rusten voordat je het wafelijzer aanzet. Maar let op: dit geldt niet voor wafelbeslag dat bakpoeder of mineraalwater bevat! In dit geval moet u het deeg snel verwerken.
Wafels bakken
Wafels bakken klinkt heel eenvoudig, maar als je tijdens de bereiding een beetje rommelt, kan het helemaal mis gaan: de wafels verbranden, scheuren of komen niet meer uit het wafelijzer! Om te voorkomen dat dit jou overkomt, hoef je alleen maar deze drie regels te volgen:
Vet het wafelijzer voor gebruik in met olie met een borstel en verwarm voldoende voor. Het maakt niet uit of je koolzaadolie of zonnebloemolie gebruikt. Je kunt ook boter of margarine gebruiken, maar de genoemde bakoliën doen het beter bij hoge temperaturen. Je kunt de wafels er lang genoeg in bakken.
Zet het wafelijzer aan en wacht tot het perfect is opgewarmd (meestal zie je dit als het rode lampje aan de zijkant van het wafelijzer uitgaat).
Plaats het beslag met een pollepel ongeveer in het midden van het wafelijzer, sluit voorzichtig de deksel en laat even bakken. Als je het strijkijzer te vroeg opent, kunnen de wafels breken. Sommige wafelijzers laten je met een groen lampje zien wanneer je wafels klaar zijn. Afhankelijk van het wafelbeslag en de temperatuur van het wafelijzer kan het bakken langer duren. Je kunt ongeveer 3 minuten baktijd per wafel verwachten totdat deze goed gebakken is. pechverhelping
Niets is erger dan een hele harde (en bij voorkeur taaie) wafel die aan het wafelijzer blijft plakken. Zodat zo’n faux pas je niet overkomt, vind je hier de beste trucs voor elk probleem!
Waarom blijven mijn wafels aan het wafelijzer plakken?
Heb je eraan gedacht om je wafelijzer voldoende in te vetten en voor te verwarmen voordat je het wafelbeslag invulde? Bakoliën zoals canola- of zonnebloemolie zijn het beste voor het invetten. Misschien is de temperatuur nog te laag? Zet dan het wafelijzer weer een paar graden hoger aan! Het kan ook zijn dat je je wafelijzer te vroeg hebt geopend. U moet ongeveer 3 minuten baktijd per wafel berekenen.
Waarom worden mijn wafels droog?
Check je wafelrecept: Zit er genoeg vloeistof in het wafelbeslag? Als het beslag erg dik is of zelfs aan de pollepel plakt, worden je wafels hard. Bij twijfel wat mineraalwater erdoor mengen.
Waarom worden mijn wafels zacht en niet knapperig?
Als je recept kwark, melk, room of een vergelijkbaar ingrediënt bevat, zijn de wafels zacht. Mineraalwater, dat door de melk voor minimaal de helft wordt vervangen, zorgt voor het juiste krokante effect. Controleer nogmaals de temperatuur van je wafelijzer. Misschien staat hij te laag of heb je de wafels te vroeg uit het wafelijzer gehaald.
Waarom worden mijn wafels niet bruin?
Te lichte wafels naar uw smaak? Controleer nogmaals de temperatuur van je wafelijzer. Mogelijk is deze te laag ingesteld. Als het de temperatuur niet kan zijn, heb je ze waarschijnlijk te vroeg uit het wafelijzer gehaald. In de regel geeft 3 minuten baktijd het beste resultaat.
Wafels bewaren
Ooit gedacht om van tevoren wafels te maken? Uiterlijk wanneer u op gasten wacht, zijn kant-en-klare wafels een echte luxe! Met deze trucs kun je gemakkelijk wafels bewaren.
Wafels invriezen en goed ontdooien
Als je je gebakken en afgekoelde wafels luchtdicht hebt verpakt, kun je ze probleemloos invriezen. Je kunt ze het beste in diepvrieszakjes verpakken. Daarna zijn ze zeker twee weken houdbaar in de vriezer zonder hun smaak te verliezen. Een voorverwarmde oven (120 – 140 graden Celsius, rooster op de middelste richel) of je broodrooster zijn geschikt om te ontdooien.
Wafels warm houden of opwarmen
Wil je je wafels warm houden zonder hun knapperigheid te verliezen? Zet ze dan in je oven, bij voorkeur op een rooster (middelste rooster) van 80 – 100 graden Celsius.