Bakkerijen zijn niet weg te denken uit ons straatbeeld, voor dagelijks vers bruin brood tot heerlijke croissants op zondagmorgen, of oranjetompoezen op Koningsdag. Het is lastig om je voor te stellen hoe je leven eruit zou zien zonder al deze lekkernijen, waarbij het water je al in de mond loopt als je eraan denkt. Inclusief dit plaatselijke gebak:

Bakkers in Nederland

Het leven van een bakker is echter hard werken en het is een beroep waarbij je vroeg uit de veren zal moeten. Toch zijn er ontzettend veel bakkers die iedere ochtend, of beter gezegd midden in de nacht, opstaan zodat wij de volgende dag verse broodjes, krentenbollen, eierkoeken en zelfs vegan saucijzenbroodjes kunnen kopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal brood- en banketbakkers toegenomen, en dit is iets waar we natuurlijk alleen maar blij mee kunnen zijn. 

Er zijn verschillende soorten bakkerijen die zich in iets hebben gespecialiseerd, waarbij je kunt denken aan glutenvrije bakkers (voor mensen met een glutenallergie), vegan bakkerijen (voor dierenliefhebbers), en ware kunstenaars (die zich specialiseren in het decoreren van de mooiste taarten en gebakjes voor bijvoorbeeld de beste casino evenementen). Maar ze hebben allemaal iets met elkaar gemeen, en dat zijn de heerlijke geuren die je tegemoet komen als je de bakkerij betreedt. 

Soorten spelciale bakkers

Gebak voor iedere gelegenheid

Vers gebakken broodjes doen je misschien wel denken aan je kindertijd, toen je met het hele gezin gezellig aan tafel zat te eten. Of misschien moet je bij het eten van een heerlijk stuk slagroomtaart wel terugdenken aan je trouwdag. Deze geuren hebben voor ieder van ons andere associaties, maar de kans is groot dat het dingen zijn waar je met heel wat plezier aan terugdenkt. Misschien was het wel tijdens je eerste Nederlandse casino bezoek, dat je kennismaakte met zo’n overheerlijke aardbeienslof of een punt boterkoek.

En voor het geval je nog niet genoeg trek hebt gekregen, hieronder een aantal van de beste Nederlandse klassiekers en tradities op het gebied van gebak:

Een traktatie die niet mag ontbreken en een eigen alinea verdient zijn oliebollen met poedersuiker. Hoogstwaarschijnlijk uitgevonden in Nederland, tijdens de Middeleeuwen. Een echte Hollandse traditie en er zijn weinig mensen die er niet van genieten op oudejaarsavond. Bakkerijen hebben het de dagen voor oudjaarsdag maar druk, want naast oliebollenkramen kun je deze heerlijke gefrituurde baksels ook bij iedere bakker vinden.

Conclusie

De geur van brood en gebak roept meteen bepaalde emoties en gevoelens op, denk aan positieve herinneringen aan festiviteiten of gezellige momenten. Nederland staat misschien niet bekend als het meest culinaire land, maar bakken is iets waar we erg goed in zijn. Ons kikkerlandje kent een ongelofelijk groot aantal bakkers waar je van alles kunt kopen, inclusief bijzondere lekkernijen tijdens de feestdagen of op bestelling, voor bijvoorbeeld een trouwerij. Of glutenvrije alternatieven, vegan bakkers en bakkerijen die zich hebben toegelegd op het versieren van taarten. Hopelijk heb je niet al te veel trek gekregen na het lezen van dit artikel.