Tiramisu is een bekend dessert en van oorsprong Italiaans. De Peruaanse variant met suikervervanger lucuma is in Europa minder bekend, maar zeker niet minder lekker. Syros maakte een recept voor Peruaanse tiramisu met lucuma. Hieronder het recept in het Nederlands en hier een link naar de Engelse versie.

Wat heb je nodig?
– 4 grote eieren, gesplitst
– 80 gram basterdsuiker
– 700 gram mascarpone, op kamertemperatuur
– 40 tot 60 lange vingers
– 2 eetlepels ongezoet cacoapoeder
– 400 gram lucuma diepvriespulp

Voor de dip:
– 500 ml water
– 3 eetlepels instand espresso
– 3 eetlepels donkere rum

Hoe maak je de Peruaanse tiramisu?
1. Doe de eiwitten en eidooiers apart in 2 kommen. (Een grotere kom voor de dooiers)
2. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot er zachte witte pieken ontstaan die een beetje op witte wolkjes lijken.
3. Mix de mascarpone met de eidooiers en de rest van de suiker.
4. Voeg de lucuma toe.
5. Meng dit met de eiwitten tot een zacht, oranje-achtig mengsel ontstaat.
6. Begin nu met het maken van de tiramusu.
7. Dip de lange vingers aan beide zijden met het espresso/rummengsel.
8. Begin met de lagen in de ovenschaal. Eerst een laag met het lucuma-mengsel, daarna lange vingers.
9. Herhaal dit tot je eindigt met een laag lucuma.
10. Bestrooi met cacoapoeder.
11. Dek de tiramisu af en laat hem een nacht in de koelkast staan.
12. Geniet van het dessert!

Wat is lucuma?
Lucuma is een superfruit, afkomstig uit exotische landen zoals Chili, Peru en/of Ecuador. Je kunt de vrucht vinden in het Andean Gebergte. Lucuma werd ontdekt door Europeanen in de vroege jaren 1500. Het werd in eerste instantie gebruikt in het maken van traditionele medicijnen in Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt het met name gebruikt als natuurlijke zoetstof en smaakstof.

Alternatief voor suiker
Lucuma bevat van nature een grote hoeveelheid zoetstof. Het is te consumeren als een alternatief voor suiker. De vrucht is vezelrijk, glutenvrij, en bevat een grote hoeveelheid aan ijzer, caroteen (kleine verzameling van onverzadigde verbindingen), niacine (vitamine B3) en vitamine B. Kortom: een gezonde mix van mineralen en vitaminen.

Basis voor gebak
De smaak van lucuma is een cocktail van caramel, zoete-aardappel, banaan en noten lucuma is de ideale basis voor ijs-crème, gebak of een stevige smoothie.

Nog enkele weetjes over lucuma:
– Lucuma heeft dezelfde hoeveelheid calcium als een glas koemelk
– De meeste bekende ijs-crème smaak in Peru is lucuma
– 2 lepels lucuma = 1 lepel suiker

Klik hier voor meer informatie over Syros. En hier voor meer recepten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *