Ganache kun je voor heel veel baksels gebruiken. Zo kun je dit heerlijke mengsel natuurlijk over de trendy dripcake gieten, maar deze chocoladesaus is ook heerlijk op een ‘gewone’ cake, om koekjes in te dippen, cupcakes te toppen of macarons mee te vullen. Je hebt slechts twee ingrediënten nodig én je kunt het maken van alle soorten chocolade.
Belangrijk: de verhouding chocolade/slagroom
Met de verhouding chocolade – slagroom kun je zelf een beetje spelen, dus als je iets dikkere ganache wilt voeg je wat meer chocolade toe. Voor een vloeibare drip kun je de volgende verhoudingen gebruiken: Bij pure schocolade geldt ongeveer 1:1. Dus bij 150 ml slagroom gebruik je 150 gram chocolade. Bij melk- en witte chocolade gebruik je meer chocolade dan slagroom. De verhouding bij melkchocolade is ongeveer 1:1.5, dus 100 ml slagroom en 150 gram chocolade. Bij witte is dat 1:2, dus 100 ml slagroom en 200 gram witte chocolade.
Tips voor de perfecte ganache:
- Hak de chocolade in kleine stukjes. Zo smelt het makkelijker en gelijkmatiger. Giet daaroverheen slagroom dat tegen het kookpunt aan zit. Laat de slagroom niet koken!
- Gebruik een hittebestendige kom en giet de slagroom bij de chocolade en niet andersom. De chocolade zou dan kunnen verbranden.
- Hoe hoger het vetgehalte in de slagroom, hoe rijker en consistenter de ganache wordt.
- De één gaat meteen roeren als de slagroom bij de chocolade wordt gegoten, maar sommigen laten het eerst een minuut of tien staan, omdat het anders mogelijk een korrelige structuur krijgt. Daarna kun je gaan roeren.
- Volgens sommige experts wordt de ganache beter als je kiest voor de beste kwaliteit chocolade.
- Gebruik je de ganache als vulling in chocoladecups of koekjes? Voeg dan roomboter toe aan het mengsel.
- Naast slagroom kun je ook crème fraiche of zure room gebruiken. Deze moet je echter tegelijkertijd met de chocolade verwarmen.
- Roer tot de chocolade is gesmolten en het een gladde massa is.
- Je kunt nu drie soorten maken. Voor een gladde en glanzende laag moet je de ganache iets af laten koelen. Zo kun je het over de cake gieten en kan het er nog afdruipen. Laat wat verder afkoelen als je de laag zelf over je baksel wilt verdelen. Als je de ganache nog verder af laat koelen, wordt het stevig. Je kunt het dan kloppen, zodat het licht en ‘fluffy’ wordt. Deze soort kun je gebruiken als frosting voor je taart. Een andere mogelijkheid is om het in een spuitzak te doen en cupcake te versieren.
- Is je ganache te dun? Voeg wat meer chocolade toe, klop het (het is nu eenmaal slagroom) of laat het langer afkoelen.
- Wil je een andere smaak? Dan kun je bijvoorbeeld gemberwijn toevoegen aan de ganache. Likeuren zoals brandewijn met een smaakje, pepermunt extract of sinaasappelextract zijn ook heerlijk. Ook kruiden die je lekker vindt en fruitpurees kun je toevoegen. Dat laatste wordt vaak gebruikt voor de vulling van macarons.
- Ganache kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren en tot 1 maand in de vriezer.
Check het filmpje van Chelsweets hieronder om te zien hoe je stap voor stap een ganache maakt en aanbrengt op een dripcake.