GS – We legden Marjolein van Till – bakker van HHB 2017 – tien vragen voor en ze vertelde haar geheimen aan Baknieuws.

1. Ben je aangekomen van het bakken en proeven?
“De afgelopen tijd ben ik bij verschillende evenementen geweest en heb ik nog meer geproefd. Eigenlijk durf ik niet meer op de weegschaal te gaan staan”, zegt ze lachend. “Het is heerlijk hoor, maar soms iets te veel. Deze week was ik bij een evenement waar ik 26 taarten moest proeven. Toen ik thuis kwam was ik hartstikke misselijk en hoefde ik ook geen avondeten meer.”

Eigenlijk durf ik niet meer op de weegschaal te gaan staan

2. Wordt je vaak herkend op straat?
“Ja, hier in Ameide zeker. Deze week was ik op een lokale bakwedstrijd en dan willen veel kinderen met me op de foto. Het is wel grappig: we waren erop voorbereid wat er zou gebeuren als je op TV zou komen, maar als het dan echt gebeurt is dat een hele overweldigende ervaring. Ik wordt herkend in de supermarkt. Mensen willen mijn handtekening en soms even een praatje maken. Er worden ook dingen naar me geroepen zoals: ‘Succes met bakken!’ of ‘Hee, jij bent Marjolein van Till van Heel Holland Bakt’! Dat is wel wennen hoor, maar erg leuk. Toen ik geselecteerd was om mee te doen aan het programma kreeg ik wel een beetje de bibbers. Ik kon niet meer terug.”

3. In aflevering 6 huilde je op TV. Hoe voelde dat?
“Niet leuk hoor, ik wilde echt niet dat het ging gebeuren. Maar aan de andere kant: volgens mij wekte het ook sympathie en daardoor is er nog meer te doen om mij als persoon. Na die aflevering werd ik nog meer benaderd via social media en in real life. Dus misschien is het huilen ook ergens goed voor geweest. Ik ben een perfectionist en wil eigenlijk alles perfect doen en ik realiseerde me toen nog eens: dat kan niet. Er is gewoon een kans dat iets mislukt. Het probleem bij mij is dat het zo lang blijft hangen. Zelfs ’s nachts komen de Malakoffs nog terug. Ik snap nog steeds niet waarom dit gebak nu precies mis ging. Het was echt een hele zware periode voor aflevering zes. Ik had daarvoor heel veel geoefend en zag spierwit. Op het werk vroegen ze of ik zwanger was, haha. Het was pure vermoeidheid.”

Zelfs ’s nachts komen de Malakoffs nog terug

4. Wat was het meest spannende moment?
“Eigenlijk is elke aflevering aan het einde spannend. Maar vooral de eerste aflevering. Op dat moment wil je gewoon niet afgaan. Niet gemeen bedoeld tegenover Heidi, maar je wilt niet die persoon zijn en er meteen uitvliegen. Het is gewoon ook pech, want Heidi kan hartstikke goed bakken. Iedereen is nerveus zo’n eerste aflevering. Je komt zo uit je keukentje rollen en krijgt best moeilijke opdrachten. En daarnaast is er die ontzettende tijdsdruk. Ook realiseer je je tijdens zo’n programma dat er veel is wat je niet weet. Ik merk in ieder geval dat ik nog veel kan leren.”

5. Wat bak je het liefst?
“Ehm….. Als ik moet kiezen wordt het toch de kwarktaart. Ik vind deze heel lekker en bak hem vaak. Ook appeltaart is zo’n klassieker die goed smaakt en lekker ruikt.”

De befaamde kwarktaart.

6. Wat is je toekomstdroom?
“Daar ben ik nu over aan het nadenken. Ik heb mijn baan opgezegd en blijf daar tot december 20 uur per week werken. Daarnaast zijn er eigenlijk twee dingen die ik zou willen. Allereerst een eigen winkel met heerlijke baksels en daarbij ook workshops geven. Aan de andere kant zou ik me verder willen specialiseren in de vakwereld van de patisserie en grote opdrachten willen uitvoeren voor evenementen. Ik weet nog niet precies welke richting het uit gaat. Ik kan ook veel leren door stages te gaan lopen. Daarnaast doe ik aan veel zaken mee en laat ik regelmatig mijn gezicht zien. Voor ik het weet staat er misschien ineens iemand voor me met een idee. Samenwerken met iemand anders lijkt me ook erg leuk. Ik sta dus nog voor veel zaken open.”

7. Bakte je al eerder op bestelling?
“Ik deed het er een beetje bij, maar het kwam nooit zo van de grond. Er waren momenten dat ik heel veel bakte en ook periodes dat ik bijna geen tijd had. Toen ik ging samenwonen had ik wat meer tijd om lekker te gaan bakken en kwam het allemaal weer terug. Ik nam ook regelmatig iets mee naar het werk en dat vonden mensen heerlijk. Regelmatig werd er gezegd dat ik eens mee moest doen met Heel Holland Bakt.”

Het is belangrijk om niet op te geven!

8. Heb je het erg druk nu?
“Ja, er is ontzettend veel te doen, ik zeg ook op heel veel uitnodigingen ‘ja’. Vroeger vond ik het een beetje onzin als mensen een secretaresse aan namen, maar nu zou ik er bijna eentje nodig hebben. Ik wil veel doen en ook mijn website www.watbaktmarjolein.nl bijhouden. Toch denk ik dat straks die enorme drukte wel voorbij is hoor. Als het programma is afgelopen zal het vast rustiger worden. Dan kan ik eindelijk eens lekker relaxen en een weekendje weg met mijn vriend.”

9. Wat is het leukste aan bakken?
“Het bakken zelf is natuurlijk heerlijk om te doen, maar ook het gevoel als mensen van je baksel proeven en hier hun waardering voor uitspreken is fantastisch. Ik heb ook regelmatig bruidstaarten gebakken en soms sneed ik die ook zelf aan tijdens het feest. Als dan iedereen een stukje had gehad en 80 man zei dat het lekker smaakte: dat is geweldig!”

10. Heb je nog een baktip voor de lezers van Baknieuws?
“Het klinkt misschien wat cliché, maar het is belangrijk om niet op te geven. Bakken gaat met vallen en opstaan en het mislukt, vooral in het begin, regelmatig. Op die momenten moet je het juist blijven proberen en jezelf willen verbeteren. Dan leer je telkens weer nieuwe dingen. Mensen denken dat ik zo goed kan bakken dat er nooit iets mislukt, maar ook bij mij gaat het regelmatig fout.”

Meer weten?
www.watbaktmarjolein.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *