Koken

GS – De blauwe bes is een heerlijke veelzijdige bes. Ze zijn zoet, voedzaam en bevatten weinig calorieën. Maar bovenal zijn ze erg lekker. Ook in de keuken kun je er veel mee variëren. Start de morgen met blauwe bessen door de havermout, of de lunch met een healthy smoothie. Tussendoor als snack voor jong en oud. Yummy!


Antioxidanten
Blauwe bessen zitten vol met vezels, vitamines, en mineralen. Ook mooi: dit bijzonder blauwe vruchtje is de koploper betreft antioxidanten. De blauwe schil van de bes bevat een bijzondere antioxidant, de anthocyaan, welke onder andere een positieve werking kan hebben op ons cholestorol. Ons lichaam wordt continu blootgesteld aan schadelijke stoffen, waardoor we vrije radicalen in ons lichaam vormen. Door het eten van antioxidanten, vangen we de vrije radicalen en daarmee kan schade aan ons lichaam voorkomen worden. Vrije radicalen kunnen DNA aanvallen, wat zorgt voor verandering van de cel, die kunnen leiden tot de ontwikkeling van ziekten zoals kanker.

B-Berry
De blauwe bes wordt verwerkt in heerlijke producten zoals die van B-berry. Dit bedrijf maakt bijvoorbeeld sap, wijn, likeur, jam en siroop. Wist je dat bij deze verwerking geen antioxidanten verloren gaan? Dit sterk besje houdt onder verhitting en bevriezing zijn gezondheidsstoffen. Dit in tegenstelling tot ander groente en fruit.

Geen bosbessen
In de volksmond worden blauwe bessen regelmatig bosbessen genoemd. Vroeger konden er in de regio “Peel en Maas” in de vrije natuur bosbessen (“moelbaeren” op z’n Limburgs) worden geplukt. Hier en daar zijn ze nog te vinden. De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Rond 1900 werden daar bosbessen gecultiveerd tot blauwe bessen. In tegenstelling tot de bosbes, die heel klein is en blauw vruchtvlees heeft, is de blauwe bes oftewel blueberry, groter, zoeter, stevig, heeft wit vruchtvlees en groeit aan struiken die tot twee meter hoog kunnen worden.

Recepten met blauwe bessen
Op internet zijn er veel recepten te vinden met deze fantastische fruitsoort. Van gezond tot guilty pleasure. Baknieuws zocht vijf heerlijke recepten voor je op. Enjoy!

De blauwebessencrumble van de Kokende Zussen.

1. Bosbessen crumble
Mmm….gebak met blauwe bessen. Volgens De Kokende Zussen is deze crumble heerlijk en gemakkelijk te maken. Voor de lekkerste smaak gebruik je natuurlijk verse bessen. Waar wacht je nog op? Hier kun je het recept vinden.

2. Gezonde yoghurtcake
De dames van Chicks Love Food zijn dol op gemakkelijke en gezonde tussendoortjes die je zoete trek stillen. Een voorbeeld is deze cake met blauwe bessen, Griekse yoghurt en honing.

3. Muffins met blauwe bessen
Iedereen kent ze waarschijnlijk wel: muffins met blauwe bessen. Tijdens het bakken knappen de bessen open waardoor de frisse en zoete smaak van de blauwe bessen in elke hap te proeven is. Rutger van Rutger Bakt voegde in dit recept wat kaneel toe aan het beslag. Dit smaakt erg goed in combinatie met de blauwe bessen!

4. In combinatie met banaan
Blauwe bessen zijn natuurljk al supergezond. De combi met bananen maakt het helmaal healthy. Heb je zin in een gezond tussendoortje? Maak dan eens deze bananencake met blauwe bessen van Lekker en Simpel. Je kunt ‘m eten als tussendoortje bij een bakje thee. Ook lekker als ontbijt!

5. Pancakes!
O jaaaa, hier wil jij je dag mee starten! Het recept van Carola Bakt Zoethoudertjes is té lekker. De bananen en blauwe bessen zorgen voor een evenwichtige natuurlijke zoetheid. Ga jij dit weekend de havermout pancakes met blauwe bessen maken? Carola verzint al jaren heerlijke recepten en vertelde onlangs haar verhaal aan Baknieuws. Klik hier voor het artikel.

De blauwe bessen havermout pancake van Carola Bakt Zoethoudertjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *