Veel Nederlanders eten het als stamppot in combinatie met aardappelen. Daarnaast wordt zuurkool het gezien als een ‘wintergroente’. Maar deze zure sliertjes kunnen het hele jaar door en je kunt er zo veel meer mee dan alleen stampen. Hieronder vijf heerlijke recepten om aan de bak te gaan met zuurkool! Hou jij van hartige hapjes bakken? Dan heb je hieronder keuze genoeg om lekker aan de slag te gaan!

Zuurkool is gesneden witte kool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Daardoor smaakt het zuur. En het is nog eens super goed voor je! Zuurkool heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem vanwege een hoog vitamine C-gehalte, een sterke antioxidant. 100 gram zuurkool bevat maar liefst 25 mg vitamine C!

Wist je dat je zuurkool ook zelf kunt maken? Met de doe-het-zelf kit van RotPot bijvoorbeeld. Hiermee maak je thuis de lekkerste zuurkool door middel van fermentatie.

Waarom is zuurkool zo gezond?
Zuurkool is zo voedzaam omdat het gefermenteerd is, wordt vermeld op de website van ahealthylife.nl. Fermenteren is een proces waarbij micro organismen op de kool de natuurlijke suikers verteren en deze omzetten in kooldioxide en organische zuren. Door het fermenteren van kool ontstaat de groei van gunstige probiotica, die ook in producten als yoghurt en kefir zitten. Probiotica zijn bacteriën die krachtige gezondheidseffecten hebben. Ze maken de voeding beter verteerbaar, waardoor de darmen vitamines en mineralen erin beter kunnen opnemen. Lees hier alle 8 verrassende gezondheidsvoordelen van zuurkool!

 1. Zuurkooltaartjes
  Sandra van Leukerecepten.nl maakte het recept voor kleine hartige taartjes met zuurkool en rookworst: een heerlijke combi! Zo gemaakt en ze hoeven slechts 25 minuten in de oven. Dat wordt smullen!
 2. Zuurkoolmuffins
  Een muffin hoeft zeker niet altijd zoet te zijn. Dat bewijst deze hartige zuurkoolmuffin met zoete aardappel maar weer. Inclusief heerlijke franse mosterd! Te vinden op de website van Ilovehealth.nl.
 3. Zuurkoolkoekjes!
  Volgens Pauline van Uitpaulineskeuken kun je van iedere groente gezonde pannekoekjes maken. Zo is ook het recept voor zuurkoolkoekjes ontstaan. De koekjes zijn ook koud lekker, dus ideaal om mee te nemen in de lunchtrommel. Check het recept hier!
 4. Zuurkooltaart
  Als je deze zuurkooltaart van Lekkertafelen hebt gegeten, wil je het nooit meer als stamppot! Warm en koud lekker en gewoon een fantastische combi van ei, room, spek, kaas, zuurkool en rookworst!
 5. Zuurkoolpizza!
  Oeh, la la: een zuurkoolpizza! Op de website van BBQ helden staat stap voor stap beschreven hoe je eerst het deeg maakt, laat rijzen en daarna de pizza belegt en bakt. Dit is zooo yummy!
 6. Zuurkoolwafels
  Met allerlei lekkere ingrediënten tover je met het recept van De Vegetarische slager heerlijke zuurkoolwafels tevoorschijn. En helemaal vegetarisch natuurlijk. Vind ‘m hier!
De mini zuurkooltaartjes van Leukerecepten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *