GS – “Jaren geleden was mijn dochter jarig en wilde ik een mooie taart kopen. Ik zocht naar origineel gebak, maar kwam niets unieks tegen. Toen besloot ik om zelf aan de slag te gaan in de keuken en heb ik mijn eerste cake gebakken, in een Nijntje-vorm gesneden en bekleed met marsepein. Tegenwoordig maak ik de taarten van biscuitdeeg en zijn ze veel verfijnder. Vooral het decoreren vind ik geweldig”, vertelt thuisbakster Anke Roggeband enthousiast. “Ook probeer ik regelmatig nieuwe technieken uit, waaronder airbrush.”

Ontroerd
Ze vervolgt: “Voor elke gelegenheid kunnen mensen mij contacteren. Ondertussen heb ik al 325 taarten gemaakt, allemaal uniek. Ik maak nooit een kopie en dat is ook gelijk een uitdaging voor mezelf. De mooiste taarten zijn de baksels waarbij mensen me vrij laten in hoe ik ze decoreer. Zo kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten. Het zijn echt persoonlijke taarten en vaak zijn de ontvangers er heel blij mee. Sommigen zijn zelfs ontroerd. Dat is echt geweldig om te horen.”

Marsefondant
Haar favoriete taart om te maken en decoreren is een bruidstaart. “Daar ben ik vaak lang mee bezig, soms wel 30 uren. Maar het resultaat is vaak romantisch en daar hou ik van. Ook ‘naked cakes’ en ‘dripcakes’ vind ik leuk om te maken. Voor het bekleden van taarten gebruik ik een mix tussen marsepein en fondant, namelijk marsefondant. Naast taarten vind ik ook cupcakes en koekjes bakken erg leuk. Macarons zijn mijn favoriete baksel. Ik ben ze heel vaak aan het uitproberen en ze lukken steeds beter. Toch ben ik nog steeds op zoek naar het perfecte recept. Lachend: ik heb er bijna een studie van gemaakt.” Anke gaat uit principe nooit naar de bakker om gebak. “Bijna elk weekend bak ik iets en bij elke verjaardag is alles ‘home made’.”

Ze geeft aan geen reclame te maken. “Ik ben daar wat terughoudend in omdat ik al vrij veel vraag heb. Toch zeg ik niet snel ‘nee’ tegen een vraag om taart te maken. Ik heb in het verleden ook weleens workshops gegeven, maar daar heb ik het nu te druk voor.” Haar bakspullen koopt ze vooral online. “Bij De Leukste Taartenshop is bijna alles verkrijgbaar, daar ben ik heel tevreden over. Je merkt dat de kwaliteit van de producten daar goed is. Een merk waar ik ook blij van word is FunCakes.”

Droom
Anke heeft nog een droom: ooit een eigen zaak te beginnen waar ze zowel cupcakes, taarten en andere baksels verkoopt en ook zitruimte heeft voor bezoekers om te genieten van koffie of thee met iets lekkers. “Daar fantaseer ik al een tijdje over. Het ondernemen zit bij mijn familie in het bloed en mij trekt het ook. Het lijkt me heel leuk en ik word al blij als ik eraan denk. Toch blijft het voorlopig bij een droom denk ik”, besluit ze lachend.

Meer weten? www.homemadebyanke.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *