GS – Op 1 juni is het National Donut Day in de VS en dit vieren wij met leuke nieuwtjes, weetjes en recepten over donuts. De donut of doughnut is een Amerikaanse lekkernij, maar de oorsprong is mogelijk Nederlands. Deze treat is – volgens verhalen van vroeger – verzonnen door Nederlandse Amerikanen die werden geïnspireerd door de oliebol. Er zijn nog meer verhalen over het ontstaan en de geschiedenis van de donut. Deze lees je op de website whatmomwouldcook.com.

De donut is een een zoet gefrituurd broodje met een gat in het midden. Denk jij dat een donut slecht voor je is? Dat hoeft niet zo te zijn. Het zou kunnen dat jouw lichaam beter werkt op donuts dan op een salade. Volgens de Nederlandse hoogleraar Voeding en Gezondheid, Robb Wolf, bestaan er geen algemene goede of slechte koolhydraten, maar gaat ieder lichaam hier verschillend mee om. Lees hier meer over het onderzoek.

Gevulde donuts met fruit bij A Cup of Treats in Roosendaal

Donut met deeg of cakebeslag
Er zijn twee basisprincipes in bereiding van donuts. De gistgerezen donut wordt uit een luxe brooddeeg gemaakt. Het deeg krijgt gemiddeld een uur rijstijd, wat de malsheid en smaak gunstig beïnvloedt. Deze donut is aanmerkelijk minder vet dan de cakedonut. De cakedonut wordt gemaakt met een typisch cakebeslag dat direct in de donutvorm wordt gespoten en gefrituurd.

Versieringen
Na het bakken kan de donut op allerlei manieren worden bewerkt en getopt. Zo wordt er regelmatig een laagje witte of gekleurde fondant of glazuur op de donut gedaan. Daarbovenop zijn allerlei toppings en versieringen mogelijk, van sprinkles tot vers fruit. Ook binnenin kan de donut worden gevuld met room, chocoladepasta en allerlei ander lekkers. Delish geeft je in dit artikel 16 manieren om je donut nog lekkerder te maken!

In België kun je verse donuts krijgen uit een foodtruck. Klik hier voor het verhaal van Dolce Donut. 

Donuts van Suikerjunkie. Klik hier voor het recept.

Hieronder zie je nog links naar leuke artikelen en nieuwtjes over donuts!
Een recept om zachte en luchtige donuts te maken
Er zijn tegenwoordig donuts in je favo lolly-smaak!
MEGA-donuts zijn hot om te maken, te eten én te delen
Er zijn (In Engeland) DONUTS verkrijgbaar met mini-Nutella potjes!
Heb je binnenkort een feestje? Maak een donut-muur!
Hang een donut in je oor of om je nek!
Van een roze donut met sprinkles maak je een te gekke UNICORNFREAKSHAKE

Mirrorglaze donuts
Je hebt vast wel eens gehoord van de Mirrorglaze-trend. Deze kun je natuurlijk ook toepassen op donuts. Hieronder zie je een filmpje van Honeysuckle voor Mirrorglaze donuts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *