Een brood of taart kan op veel manieren en in diverse vormen worden gebakken. Meestal wordt een baksel in een bakvorm gegoten, maar bakken kan ook goed in een braadpan. Het vermogen van gietijzeren pannen om de hitte gelijkmatig te verdelen is niet alleen mogelijk voor het bakken van verschillende soorten brood, maar ook geschikt voor gebak, broodjes en de Franse klassieker: Tarte Tatin. Dit meldt Le Creuset op haar website. “Brood gebakken in een gietijzeren pan is het voorbeeld dat brood bakken niet moeilijk hoeft te zijn. Een gietijzeren pan geeft je grote resultaten met een minimum aan inspanning.”

Klik hier voor een recept met om brood in een braadpan te bakken

Luchtig
Het idee om te bakken in een braad- of stoofpan begon in een bakkerij in New York, waar Jim Lahey in 2006 het populaire ‘no-knead bread’ introduceerde. “Er kan eindeloos worden gevarieerd met verschillende soorten meel en graan. Het voordeel van het bakken van brood in een gietijzeren pan is ene kant het stoomeffect en aan de andere kant het vermogen om een hoge temperatuur te bereiken in de pan. De stoom die ontstaat in de gietijzeren pan als er een deksel op zit, vertraagt de korstvorming van het brood. De combinatie van de lange rijstijd en het stoomopwekkend proces, geeft het brood zijn luchtigheid en karakteristieke graan smaak. Tegelijkertijd verdeelt het gietijzer de hitte gelijkmatig, dat geeft het brood een heldere, smakelijke korst.”

Klik hier voor een recept om focaccia met olijven in een braadpan te bakken

Tarte Tatin
Tarte Tatin is een klassieke Frans appeltaart met gekarameliseerde appels en een deksel van bladerdeeg bovenop. Als de taartbodem is gebakken wordt de taart omgedraaid. Het verhaal gaat dat het populaire dessert voor het eerst is gemaakt in de keuken van een Frans hotel, gerund door de zusters Tatin, als een willekeurig culinair experiment. De gasten waren zo enthousiast over de taart dat het is gebleven, en nu de wereldberoemde naam ‘Tarte Tatin’ draagt. Vandaag is het populaire dessert beschikbaar in vele variaties, bijvoorbeeld met peren of nectarines. De Tarte Tatin-vorm van Le Creuset is met de praktische handvaten speciaal ontworpen voor het bakken van deze bijzondere taart.

Klik hier voor het recept van Tarte Tatin

Le Creuset
Le Creuset gietijzeren pannen en campagnards zijn voorzien van een metalen knop die ovenbestendig is tot 250°C. Sommige gietijzeren pannen van Le Creuset hebben een kunststof knop die ovenbestendig is tot 200°C. Deze knop kan vervangen worden door een metalen knop. Deze zijn afzonderlijk te koop.

Klik hier voor de braadpannen van Le Creuset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *