GS – In de VS wordt op 27 februari National Strawberry Day gevierd. Natuurlijk kunnen wij in Nederland en Vlaanderen niet achterblijven. De meeste bakliefhebbers zijn namelijk gek op dit fruitsoort. Aardbeien maken je baksel extra vrolijk! Happy #nationalstrawberryday 🙂
Zo gezond zijn aardbeien!
Dat aardbeien erg lekker zijn, is algemeen bekend. Heerlijk op beschuit of in taart, maar ook zo uit het vuistje is de aardbei een ware verwennerij. Daarnaast zitten aardbeien vol met gezonde stoffen die je lichaam nodig heeft. In deze lekkere rode vruchtjes zit een grote hoeveelheid vitamine C. Dit is goed voor je weerstand, je huid en haar en helpt mee verkoudheid te bestrijden. Gezondheidsnet.nl zette de voordelen van aardbeien op een rij. Klik hier om het artikel te lezen.
Hoe groeien aardbeien?
Het Klokhuis maakte een reportage over hoe aardbeien groeien. Hieronder kun je de video bekijken.
Hoogstraten
Ken je de aardbeien van Coöperatie Hoogstraten al? Deze zijn 365 dagen per jaar beschikbaar. Aardbeien worden zomerkoninkjes genoemd, maar groeien ook gewoon in de winter. De kleur- en smaaknuances van deze aardbeien verschillen van ras tot ras. Maar altijd zijn ze glanzend rood, gaaf en sappig. De hoofdvariëteit is Elsanta. Klik hier om meer te lezen over de Hoogstraten aardbeien.
Variatie
Met aardbeien kun je heerlijk variëren. Wat dacht je van een carpaccio van aardbeien? Of heb je liever een zoete aardbeienpizza? Als je binnenkort een verjaardag hebt, scoor je vast hoge ogen met een prachtige aardbeientaart. Klik hier om deze recepten te vinden.
Roger van Damme en Hoogstraten aardbeien
Roger van Damme is de ambassadeur an Hoogstraten Aardbeien. Heb je interesse in een boek vol met heerlijke aardbeirecepten? Hierin presenteert Roger van Damme 40 kleurrijke recepten met aardbeien. Onderin dit artikel kun je het recept van Tiramisu met aardbeien vinden. Dit boek is gemaakt samenwerking met Hoogstraten Aardbeien. Klik hier om het boek voor maar 15 euro te bestellen.
Wist je dat?
Je van aardbeien heel schattige roosjes kunt maken? Klik hier om te leren hoe dat moet!
Recept voor tiramisu met aardbeien (voor 4 tot 6 personen)
Wat heb je nodig?
Voor de mascarponecrème:
500 g mascarpone
40 g bloemsuiker
Sap van 1 limoen
4 eidooiers
Voor de aardbeienmousse:
75 g volle yoghurt
75 g mascarpone
30 g bloemsuiker
140 g aardbeienpuree
1 blaadje gelatine, geweekt in koud water
75 g room, opgeklopt
Voor de siroop:
80 cl water
800 g kristalsuiker
20 g hibiscusthee
6 kardemomzaadjes
200 g frambozenpuree
7,5 cl vlierbloesemsiroop
1 flesje kriekbier
50 cl citroensap
5 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
Afwerking:
Lange vingers (hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je schaal)
40 aardbeien
Enkele blaadjes basilicum
Enkele frambozen, braambessen en rode bessen (eventueel) Bloemsuiker
Extra:
Klopper of handmixer
Fijne zeef
Zo maak je het:
Mascarponecrème
Meng alle ingrediënten in een kom. Als de massa zou schiften, verwarm deze dan een beetje en roer tot je opnieuw een gladde emulsie krijgt. Aardbeienmousse: Meng de yoghurt, mascarpone en bloemsuiker en klop met een klopper of handmixer tot een smeuïge massa. Verwarm ¼ van de aardbeienpuree. Knijp de geweekte gelatine uit en los op in de puree. Roer het mengsel door de overige aardbeienpuree. Voeg toe aan de koude massa van yoghurt en mascarpone tot je een egaal, zachtroze mengsel hebt. Spatel er de opgeklopte room onder.
Siroop
Meng het water met de kristalsuiker en breng aan de kook tot alle suiker is opgelost. Voeg de hibiscusthee en kardemomzaadjes toe samen met de vloeibare ingrediënten (puree, siroop, kriekbier en citroensap). Neem de pan van het vuur en laat 20 minuten trekken. Knijp de geweekte gelatine uit en los op in de infusie. Giet de infusie door een fijne zeef.
Opbouw
Giet een laag aardbeienmousse in een schaal. Dompel de lange vingers in de siroop. Beleg de laag aardbeienmousse vervolgens met de lange vingers. Beleg dit nu met een laag fijngesneden aardbeien. Giet de mascarponecrème erover. Werk verder af met een nieuwe laag aardbeien en bestrooi met wat fijngesneden basilicum. Versier eventueel met wat frambozen, braambessen en rode bessen. Strooi er wat bloemsuiker over.