GS – Het is groen en je kunt er meer mee dan je denkt. Matcha! Dit groene goedje uit Japan is hartstikke populair. Vooral de thee is bekend, maar het poeder kan ook worden verwerkt in ijsjes, taart, pannenkoeken en allerlei ander food. In dit artikel leer je meer over matcha en ga je er mee aan de slag in de keuken!

Waarom is matcha zo gezond?
De Japanse groene thee wordt op een bijzondere manier verbouwd en bewerkt tot een fijn groen poeder. Squatcilla zette in een artikel waarom matcha zo gezond is. Zo helpt het je lichaam reinigen en gezond te houden. Een kopje matcha bevat 5x meer antioxidanten dan elk ander theetje, waarmee het de huid en eigenlijk het hele lichaam helpt te reinigen en gezond te houden. Ook heeft het een kalmerende werking door het aminozuur L-theanine dat van nature in de theebladeren zit. Veel superfoods waaronder bijvoorbeeld Gojibessen en Bosbessen staan bekend om hun hoge concentratie antioxidanten. Matcha steekt op dit gebied met kop en schouders boven de rest uit. Klik hier voor meer gezondheidsvoordelen.

Welke is de beste?
Er zijn veel aanbieders van matchapoeder en er zitten ook nog kwaliteitsverschillen tussen de verschillende soorten. Via de website Heymatcha.nl wordt uitgelegd aan welke kenmerken de juiste matcha voeldoet. Belangrijk is dat je goed let op de kleur, de geur, de textuur, de smaak en de nasmaak.

Zonder de gejaagdheid van koffie
Matcha bevat ook cafeïne en theanine en verhoogt tot wel 6 uur je energie en concentratievermogen op een delicate manier, zonder de gejaagdheid van koffie. Tegelijkertijd ontstaat er een kalmte en helderheid van geest. Matcha wordt om die rede al eeuwen gedronken door boeddhistische monniken als hulpmiddel bij het mediteren. Het houdt je scherp, helder en evenwichtig. Klik hier voor meer voordelen van matcha op Heymatcha.nl. Ook Womans Health schreef over de voordelen van matcha vs koffie.

Desserts met matcha
Wil jij die gezonde felgroene kleur verwerken in je dessert? Wat dacht je van Matcha Sugar Cookies? Of ijs? Donuts? Cheesecake? Een laagjestaart? Het kan allemaal met matcha! NSMBL zette voor jou links naar verschillende matcha-desserts (in het Engels) op een rijtje. Volgens dit artikel hoeft je je een stuk minder ‘schuldig’ te voelen na een stukje gebak met een vleugje matcha.

Bakken met matcha
Zoals je hierboven ziet zijn er allerlei baksels met deze groene superfood mogelijk. We zetten er nog vijf op een rij:

1. Via Hughthetea.com vind je verschillende recepten, waaronder cake, ijs, tiramisu en macarons.

2. Een gezonde kwarktaart met matcha en aardbeien vind je op simplifyyourlife.nl

3. Groene pancakes met banaan en kokosvlokken – dat klinkt als een heerlijk ontbijtje. Klik hier voor het recept van Ilovehealth.

4. Wat dacht je van een prachtige Zebra Cheesecake die ook nog glutenvrij én lactosevrij is. Dat recept vind je bij Oh My Pie!

Meer over Zebra Cheesecakes? Klik hier en Het verhaal van Oh My Pie kun je hier lezen. 

5. M-koekjes met gember en witte chocolade. Mmmm…van Mr&Mrs Tea.

Boeken met matcha
Over koken en bakken met matcha zijn er veel boeken in het Engels. Maar er zijn ook Nederlandse opties zoals Koken en bakken met Matcha thee en Matcha – Het kookboek. 

Cheesecake met groene laagjes
Hieronder zie je een heerlijke video van Tasty waarbij wordt uitgelegd hoe je een cheesecake met mooie groene strepen maakt. Enjoy this yummy green food!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *