GS – Veel mensen vinden het nog een beetje vreemd: het eten van bloemen. “Ze moeten echt een drempel over. Toch wordt het langzaamaan steeds bekender”, vertelt Adriënne van de Eetbare Bloemenshop. “Doordat steeds meer bakkers en restaurants hun taarten en gerechten versieren met prachtige eetbare bloemen, wordt de groep die er bekend mee raakt groter. En dat is super om te merken!”

De korenbloem is er in verschillende prachtige kleuren.

Webshop
Ze startte begin 2017 officieel met haar webshop Eetbarebloemenshop.nl. “We hadden al een productiebedrijf voor bloemen en radijs en teelden voor een restaurant vergeten groenten. Deze klant vroeg ons ook of we eetbare bloemen konden leveren. En zo zijn we er kleinschalig mee gestart. Toen het restaurant ermee stopte, dacht ik ook dat het voorbij was.” Lachend: “Maar mijn dochter dacht er anders over. Zij studeert marketing en vond dit wel een mooi product om verder mee te gaan. Samen kwamen we op het idee van een webshop.”

Passiebloemen.

“Het begon allemaal heel klein met enkele soorten. Deze zomer – ruim een jaar later – stond echter de hele kas vol met allerlei kleuren bloemen. Ik sta echt te kijken van de groei. Het mooiste is als klanten hun creaties met eetbare bloemen naar me toesturen. Mensen genieten ervan!”

Baknieuws sprak Adriënne al eerder dit jaar. Klik hier om het artikel te lezen. 

Adriënne tussen de vlijtige liesjes.

Bakliefhebbers
Haar klanten zijn met name particulieren die graag bakken. “Deze groep komt niet zo snel in een groothandel en bij mij kun je al terecht voor één bakje bloemen. De reacties zijn ontzettend positief. Sommige klanten komen ook een kijkje nemen in de kas en zijn gek op de kleuren.” Deze zomer was de pastelmix heel populair. “We maken zelf de mixen en deze kunnen via de online shop worden besteld. Pastel was het meest gevraagd. Die kleuren vinden veel mensen prachtig. Ik heb gelezen dat de trend van deze winter groen wordt. Daarom zijn we van start gegaan met een test met postelein. Dat is officieel een groente, maar er komt na een tijdje een klein wit bloemetje uit. We proberen trouwens wel vaker iets uit. Het is soms een beetje zoeken. Testen hoe iets groeit en of het aanslaat. Dat is de enige manier om het te weten te komen.”

Prachtige bosviooltjes

Viooltjes
De belangrijkste maanden waarin de meeste bloemen bloeien zijn juni, juli en augustus. Momenteel zijn er nog steeds veel verschillende soorten in de kas. “In het najaar neemt het aantal langzaam af. Nu hebben we bijvoorbeeld nog veel korenbloem en goudsbloem. Daarnaast bieden we het hele jaar door viooltjes. Zowel bosviooltjes als de grootbloemige soorten in allerlei kleuren en maten.”

Allerlei kleurtjes.

De smaak van de verschillende bloemen variëren. “Bij sommige soorten is het vrij neutraal en anderen hebben een heel sterke smaak. Het is een kwestie van uitproberen.”

Een mix van allerlei soorten bloemen, zoals de roze verrassingsmix.

Gezond
Adriënne merkt op dat veel taarten nog gedecoreerd worden met bloemen van de bloemist. “Natuurlijk is dat ook prachtig, maar nog mooier zijn eetbare bloemen. Die van de Eetbarebloemenshop worden op biologische wijze geteeld. Het is niet altijd gemakkelijk om het ongedierte buiten te houden, maar daar hebben we gelukkig allerlei natuurlijke middelen voor. Daarnaast zijn eetbare bloemen ook gezond. Alleen maar voordelen dus. Wil je bloemen op je taart? Kies voor eetbare!”

De goudsbloem.

De eigenaresse van het teeltbedrijf is heel creatief en denkt ook duurzaam. “Er zijn regelmatig bloemetjes die uitvallen. Daar maak ik dan jam van. Heerlijk, jam van viooltjes of rozen.” Haar favoriete bloemen? “Begonia’s, rozen, dahlia’s en natuurlijk de viooltjes.”

Dit staat toch prachtig op een taart of cupcake?

Shop online
De houdbaarheid verschilt per bloem. “Over het algemeen gesproken zijn ze drie tot vijf dagen goed te bewaren. Bepaalde bloemetjes zijn wat teerder, dus daar moet je wel voorzichtiger mee zijn. Voorbeelden zijn het viooltje, komkommerkruid en vlijtig liesje. Eerst verzonden we de bloemen via brievenbuspost, maar tegenwoordig alleen door middel van pakketjes. Op die manier weten we zeker dat de producten nog mooi bij de klant aankomt.” Wil jij je taarten en gerechten op een mooie manier versieren? Bij De Eetbarebloemenshop kun je allerlei soorten bloemen bestellen, van begonia’s tot anjers. Voor de herfst is er zelfs een bonte herfstmix beschikbaar. Klik hier om de kleurrijke bloemetjes te bestellen.

Volg Eetbarebloemenshop ook op Instagram

Eetbare rozen.

Toekomst
Adriënne vindt het geweldig om bezig te zijn met de bloemen en verwacht hier ook nog wel een paar jaar mee door te gaan. “Ik doe dit zolang het leuk blijft. In de kas gaan we wat zaken aanpakken volgend jaar. Zo komt er een automatisch systeem voor het water en wordt de indeling efficiënter. We kunnen de groeiende vraag dan goed aan. Vanaf nu wordt het wat rustiger, maar in het voorjaar begint de drukte weer. Daar gaan we ons goed op voorbereiden!”

Viooltjes!

Ben je helemaal enthousiast geworden om aan de slag te gaan met eetbare bloemen? Check dan ook dit artikel en het filmpje hieronder om te zien hoe je deze kunt gebruiken. Ook doe je inspiratie op via de website van Eetbarebloemenshop.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *