Elk jaar organiseert Foodwatch de verkiezing van het Gouden Windei. Het meest misleidende product wint. Dit jaar zitten er ook twee bakkersproducten in de selectie, namelijk scharreleierkoeken van de Lidl en Jumbo Goudeerlijk boerenmais-brood. In het maisbrood zit geen maïsmeel, maar tarwemeel. Het brood van de Jumbo heeft wel een gele ‘mais-look’, maar dat komt doordat er kurkuma aan is toegevoegd bij de productie. Er zit trouwens nog wel wat gepofte mais op.

De volkoren scharreleierkoeken zijn niet 100% volkoren, er zit maar 6% volkorenmeel in. Daarnaast bevat het product veel witte bloem en suiker. Foodwatch schrijft: “Het probleem is dat ‘volkoren’ alleen voor brood een beschermde claim is: volkoren brood moet dus 100% volkoren zijn. Maar een fabrikant van koeken, crackers of elk ander volkoren product mag zelf bepalen wanneer een ‘volkoren’-sticker op de verpakking nog te verkopen is.”

Jij kunt mede bepalen welk product de grootste ‘misleider’ is. De winnaar krijgt het Gouden Windei. Je kunt hier stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *