GS – Ben je in Delft? Dan moet je de appeltaart van Kobus & Saartje hebben geproefd! Deze lekkernij wordt elke dag vers gebakken door Tanja Manten. Je kunt de appeltaart vinden in het pittoreske winkeltje en het sfeervolle café Kobus Kuch. Ook kun je deze en andere lekkere taarten bestellen voor thuis.

Hollandse appels voor de lekkerste appeltaart van Delft

Recept van vroeger
Saartje is een onderdeel van Kobus Kuch. Tanja vertelt dat ze oorspronkelijk thuisbakker is. “Ik hoorde vier jaar geleden dat Kobus iemand zocht die taarten wilde bakken. Lachend: “Toen heb ik me verplaatst naar een ander aanrecht.”

Tanja met de lekkerste kersentaart van Delft

Ook hartige taarten
Het café Kobus Kuch bestaat al meer dan 30 jaar en Saartje viert dit jaar haar tienjarig jubileum. Het recept van de appeltaart is – afgezien van een kleine aanpassing – nog steeds het originele van vroeger. “Heel puur van smaak, zonder suiker in het appelmengsel. Mensen uit de buurt noemen deze appeltaart ‘De lekkerste van Delft’. Ook buiten Delft hebben we een naam opgebouwd. We hebben een vaste klant uit Engeland die al jaren tijdens zijn vakantie dagelijks een stuk appeltaart komt eten. En dan neemt hij er ook altijd een paar mee naar huis.” Van deze huisgemaakte taart verkoopt Kobus Kuch zo’n 60.000 stukken per jaar.

De bakvormen bij Saartje

Klik hier voor de Instagram pagina van Kobus & Saartje

Voor iedereen
In het gezellige café hangt een huiselijk sfeertje. “Wat Kobus Kuch zo leuk maakt, is dat iedereen welkom is. Er komen hier veel verschillende mensen – van gezinnen met kinderen tot studenten. Iedereen mag aanschuiven. Het is ook mooi om te zien dat een groot deel regelmatig terugkomt.”

Saartje en Kobus in Delft

Nieuwe combinaties
“Naast appeltaart kwamen er steeds meer soorten taart bij. Kersentaart, worteltaart en mon chou in meerdere smaken. Elke keer bedenk ik weer iets nieuws. Ook maak ik notemnixen voor salades van Kobus en sinds kort quiches. Het is super om verschillende nieuwe combinaties uit te proberen voor zowel de zoete als hartige taarten. Vaak krijg ik thuis inspiratie en soms heb ik zo’n goed idee, dat ik zelfs mijn man wakker maak om te vragen of hij dat lekker zou vinden. Ik ben altijd met eten bezig, ook als ik niet werk. En dat is het leukste wat er is!”

Op een topdag maakte ik meer dan 60 appeltaarten!

In 5 minuten
Thuis bakt ze een stuk minder dan vroeger. “Als ik hele drukke dagen in Saartje heb gehad, dan heb ik niet altijd zin om thuis nog aan de bak te gaan. Er zitten dagen tussen dat ik wel 30 appeltaarten maak. Op een topdag waren dit er meer dan 60! Als ik me heel boos maak, heb ik binnen 5 minuten een appeltaart. Het deeg en de appelen worden aangeleverd, dus dat scheelt ook een hoop werk. Ik moet dan alleen het deeg kneden, de appelen in stukjes snijden en de taart bekleden.”

De mon chou taart bij Saartje is altijd weer een verrassing.

De eigenaren vinden het belangrijk dat producten uit de streek komen. “Zo gebruiken we altijd Hollandse appels en worden verschillende producten gemaakt met meel uit de molen van Delft.”

Taarten van Saartje met uitzicht op het terras. Bovenop: de appeltaart!

Baktip
Tanja is zelf ook gek op taart. “Ik ben echt van de robuuste en lekkere taarten. Chocoladetaart is mijn favoriet en ook blondies vind ik heerlijk! Ze heeft nog een goede baktip: “Bij taarten waar je bloem in het beslag gebruikt, doe je dat ingrediënt er als laatste in. Gebruik dan niet de mixer, maar schep de bloem er met een spatel doorheen. De taart wordt dan minder ‘zwaar’ en luchtiger. Ik heb deze tip ooit eens gehoord van Nigella Lawson en pas het sindsdien zelf toe.”

“Zij heeft trouwens nog meer geweldige tips, ik leer veel van haar. Ze is mijn muze. Een andere advies is voor mensen die geen gelatine willen gebruiken: in mijn mon chou taarten zit altijd witte chocolade. Hierdoor wordt de taart ook goed stijf!” De bakster geeft aan dat het ook heerlijk is om verschillende soorten drank in de taarten te gebruiken. “Ik gebruik bijvoorbeeld mede om een taartbodem lekker krokant te maken. De bar zit hiernaast, dus ik kan daar lekker mee spelen. Het zijn dan natuurlijk wel 18+ taarten.”

Saartje heeft ook heerlijke chocoladetaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *