Vorig jaar werd bekend dat er een nieuwe chocoladesoort was uitgevonden door Callebaut, 80 jaar na de introductie van witte chocola. In België kon je het al eerder kopen, maar nu is de roze chocolade ook gearriveerd in Nederland. Eén van de eerste aanbieders is Chocoladezaak nJoy in Dordrecht.

“Er zijn een paar chocoladezaken in Nederland die met de chocolade aan de slag mogen. Wij zijn trots dat we daarbij horen”, zegt eigenares Corinne Vermeij tegen het AD. Ze verwacht een ‘revolutie in de chocoladewereld’. “Over een paar jaar hebben we het niet meer alleen over puur, melk en wit. Dan is roze chocolade nét zo ingeburgerd.”

Foto: Callebaut

Een hit
Ook volgens RTV Rijnmons is de roze chocolade een hit. Zij filmden de roze chocolade in Dordrecht bij nJoy en interviewden eigenaresse Corinne Vermeij. Klik hier voor de video.

Fruitige smaak
Meer dan 10 jaar geleden, ontdekte één van de cacaoexperts van Callebaut dat bepaalde componenten in de cacaoboon een chocolade opleverde met een uitzonderlijke rozerode kleur en een fruitige smaak. Door de samenwerking met de Jacobs University in Bremen (Duitsland) kon Callebaut voor stap het geheim achter deze ontdekking ontrafelen. Alles wees op de precursoren in een specifieke cacaoboon-variëteit: de ruby cacaoboon. Het vergde jarenlange research om de ruby-cacaobonen – die voldoende precursoren bevatten – te identificeren en te weten te komen hoe de bonen best tot chocolade worden verwerkt.

De ruby cacaoboon groeit in die landen waar ook traditionele cacao wordt geteeld, bijvoorbeeld Brazilië, Ecuador en Ivoorkust. Het is niet de oorsprong of het cacaogenus dat de kwalificatie van een ruby cacaoboon bepaalt, maar wel de natuurlijke aanwezigheid van typische precursoren in de boon zelf. Enkel die precursoren kunnen de bijzondere smaak en kleur van ruby chocolade voortbrengen. Als enige Belgische chocolademaker met meer dan 100 jaar ervaring in het maken van chocolade vanaf de boon, heeft Callebaut zich verdiept in de manier om de unieke sensoriële eigenschappen van de ruby boon tot leven te wekken. Enkel door een strikte selectie en de vakkundige verwerking van de bonen kunnen ze de typische smaak en kleur van ruby chocolade creëren – zonder toevoeging van kleurstoffen of fruitsmaken.

Callebaut heeft ook al recepten met de Ruby chocolade. Hier vind je er eentje voor roze dripping donuts!

Klik hier voor meer informatie over de roze chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *