GS – Met royal icing kun je de mooiste decoraties maken op je zelfgebakken koekjes, cupcakes of taarten. Royal icing is een wit glazuur gemaakt van poedersuiker, dat hard en mat opdroogt. Natuurlijk kun je deze glazuur ook een mooi kleurtje geven. Wist je dat er een verschil is tussen ‘gewoon’ glazuur en royal icing? Bij beide is het hoofdingrediënt poedersuiker. Het verschil zit ‘m in het vocht waarin je de poedersuiker oplost. Royal icing maak je met eiwit, glazuur met water of citroensap. Voor decoratiewerk dat lang mooi moet blijven is royal icing dus veel geschikter dan glazuur. Lees meer over de verschillen op overetengesproken.nl.

Royal icing op taarten
Koekjes decoreren met royal icing kennen de meeste bakkers wel. Het decoreren van taarten met royal icing is minder bekend. Volgens Gerrit De Vries van The Tasty Caker is royal icing op taarten door de komst van fondant een beetje vergeten. “Toch dateert de kunst van royal icing al uit de tijd van Queen Victoria. Het was jaren eerder al bekend, maar het werd pas ‘royal’ toen ze trouwde en haar taart hiermee werd gedecoreerd.” Lees hier het volledige artikel van Gerrit op Baknieuws.


Spuitmondjes
Voor royal icing kun je allerlei verschillende spuitmondjes ofwel ‘piping tips’ gebruiken. Er zijn er honderden. De ronde is het meest bekend en misschien ken je de ‘open ster’ en de ‘gesloten ster’ ook wel. Met behulp van de spuitmondjes kun je bijvoorbeeld schrijven, maar er zijn ook spuitmondjes die speciaal geschikt zijn voor het maken van bloemen of het spuiten van mooie randen. Als je een spuitmondje samen met een adaptor gebruikt, dan kun je eenvoudig een spuitmondje wisselen. Spuitmondjes zijn verkrijgbaar in veel merken. Een bekende is Wilton, die kwalitatief heel goed zijn. Dit merk heeft elke spuitmond een nummer gegeven. Op hun website leggen ze uit hoe de verschillende ‘piping’ technieken werken. Wil je weten welke vorm je met welk nummer maakt? Dat vind je in een superhandig overzicht op Felicitaartjes.nl. Heb je geen idee welke spuitmondjes je nodig hebt? En welke koop je het beste? Welk merk? Suikerjunkie geeft in haar blog antwoord op deze vragen.

Koekjes bakken
Eerst ga je natuurlijk koekjes bakken. Het perfecte basisrecept vind je op Carola Bakt Zoethoudertjes. Je kunt de koekjes uitsteken in verschillende vormen. Wist je dat Koek-it.nl heel veel verschillende uitstekers heeft? Van een babyrompertje tot een cactus. Na het bakken kun je van start met decoreren. Omlijn eerst de buitenrand van het koekje met een ‘dijkje’ van royal icing. Daarna vul je het koekje. Om leuke figuren of vormpjes te maken kun je gebruik maken van een stencil. Laat de royal icing een nachtje uitharden.

Royal icing tips
Hierbij drie tips van Craftsy.com met dingen die je moet weten als je de perfecte koekjes wilt decoreren.
1. Maak een planning
Een koekje decoreren is misschien een kleinigheidje, maar het maken heel veel koekjes
neemt veel tijd in beslag. Maak eerst een schets met hoe je het koekje wilt decoreren en beslis welke kleuren je wilt gebruiken. Belangrijk is om alles op te schrijven en een stappenplan te maken voor het decoreren van de koekjes. Houdt ook de tijdsplanning in de gaten. het drogen van de icing duurt namelijk enkele uren.

2. Less is more
Er zijn ontzettend veel complexe ideeën om koekjes te decoreren, maar je hebt niet veel nodig om een indrukwekkend koekje te maken. Hou het eenvoudig. Less is more!

3. Gebruik een scriber needle om de royal icing te verdelen en om luchtbelletjes te verwijderen.

Lees hier nog drie andere tips op Craftsy.com 

Basisrecept
Ben je op zoek naar het basisrecept om je taarten of koekjes te decoreren? Deze prachtige witte icing van cupcakerecepten.nl gebruik je voor het trekken van lijntjes, opvullen en het maken van sierlijke decoraties.

Hoe?
Wil je weten hoe je koekjes decoreert met royal icing? Check dan het filmpje van deleukstetaartenshop hieronder! Je kunt heel makkelijk je koekjes zelf decoreren. In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je koekjes kunt versieren met royal icing. Breng een mooi laagje aan op de zelf gebakken koekjes en versier deze met verschillende kleuren en patronen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *