In Deventer wordt al 600 jaar koek gebakken. De smaak is al jaren hetzelfde, maar de ontwikkeling van de koek heeft niet stilgestaan. Dit meldt Deventer Post in een artikel. Het product is in de loop der jaren een belangrijk handelsproduct geworden. Ook internationaal werd het een geliefde lekkernij en hét handelsmerk van de stad.

Foto: Bussink (Deventerkoekwinkel.nl)

700.000 per jaar in de 17e eeuw
De geschiedenis van Deventer Koek gaat terug tot in de Middeleeuwen. Al in 1417 legde het stadsbestuur strenge regels vast voor de bereiding van de koek. Iedereen die meehielp bij het bakken, moest een eed afleggen op het stadhuis. De houdbaarheid van de koek maakte export naar verre oorden mogelijk. Aan het einde van de zeventiende eeuw werden er vanuit de ‘Koekstad’ maar liefst 700.000 koeken per jaar verscheept.

Tentoonstelling
In het jaar dat het 1250 –jarig bestaan van Deventer gevierd wordt, eert Museum De Waag de eeuwenoude kruidkoek met de tentoonstelling: ‘Deventer Koek: al zes eeuwen houdbaar’ van 21 januari tot en met 3 juni 2018. Bezoekers die de tentoonstelling op de openingsdag bezichtigen krijgen de jubileumkoek van Bussink cadeau.

Klik hier voor het volledige artikel van Deventer Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *