GS – Dripcakes zijn hartstikke trendy. De taarten met druipende ganache of glazuur zijn prachtig om te zien en de smaak is fantastisch. Het leuke is: iedereen kan een dripcake maken. In dit artikel krijg je inspiratie voor de dripcake en lees je allerlei informatie over deze heerlijke baktrend. Als je het ‘drippen’ eenmaal onder de knie hebt wil je het blijven doen! Lekker aan de slag dus om die dripcake te maken!

Taart
Allereerst maak je natuurlijk de taart. Het maakt niet zo veel uit welk soort taart je gebruikt, een drip kan bijna altijd. Drippen is makkelijker als je werkt met een afgesmeerde taart die is afgekoeld. Als de botercréme nog zacht is, wordt de taart een rommeltje. Daarnaast stolt de ganache sneller op een koude taart en dat zorgt ervoor dat niet alle drips helemaal tot beneden lopen. Zo krijg je een mooi speels effect.

Kleurrijke unicorn dripcake met handgemaakte koekjes van marincookiescakes

Ganache
Ganache wordt steeds vaker gebruikt op baksels. Het staat in de top drie van meest gebruikte decoratietoppings. Het is een mix van chocolade en (slag)room. Soms is daar ook boter aan toegevoegd. Er zijn verschillende recepten voor ganache beschikbaar, die elk een andere hoeveelheid chocolade en room aangeven. Volgens een recept van AH is de verhouding chocolade – slagroom 1 op 1 bij een ganache voor pure chocolade. Dus bij 150 ml slagroom gebruik je 150 gram chocolade. Bij witte chocolade gebruik je meer chocolade dan slagroom: verhouding 1:2, dus bijvoorbeeld 200 gram witte chocolade en 100 ml slagroom.

Wil jij van genieten een gewoonte maken? Check www.dagelijksgenieten.nl

Wil je een drip met een mooi kleurtje of neon-effect? Gebruik dan witte chocolade en kleur deze met chocoladekleurstof. Het is superleuk om te variëren met kleurtjes voor een echte WOW-factor. Check bijvoorbeeld deze regenboogdripcake!

Roze! Deze prachtige taart was te vinden op de beurs Sugar Paris

Drippen
Na het maken van de ganache begint het echte werk: drippen die dripcake! Je kunt de ganache in een spuitzak of flesje doen, maar ook met een lepeltje kun je prima drips maken. In het voorbeeld onderin dit artikel zie je dat het met een flesje erg handig is. Het is belangrijk dat je deze op de juiste manier vasthoudt. Je kunt de drips langer en korter maken, het is maar net wat jij mooi vindt. Weinig tijd? Giet dan de ganache in één keer over de taart. Je hebt dan alleen minder controle over hoe en waar de drips terechtkomen, maar zo’n rommelig effect kan ook leuk zijn.

TIP: Heb je ganache over? Deze chocoladesaus is heerlijk om allerlei andere dingen mee te doen. Zo kun je er bijvoorbeeld koekjes in dippen, gebruiken voor allerlei andere baksels, desserts of zelfs op ijs.

Glazuur
Drippen kan ook met glazuur. Je kunt zelf glazuur maken met bijvoorbeeld poedersuiker en water, maar er zijn ook kant-en-klare glazuren en drips, zoals die van Dr. Oetker of de FunCakes Dip ’n Drip. Deze is ook wel bekend als fondant glazuur of smeltfondant en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hiermee kun je de dripcake voorzien van een mooi glanzend laagje!

Mooie blauwe dripcake van _sophiescakes

Toppings
Bij een dripcake kun je allerlei topping gebruiken. Heb je een feestje of een thema? Pas je toppings daarop aan! Een dripcake kan niet overdreven genoeg zijn, daar is hij namelijk voor gemaakt. Je kunt lekker gek doen met sprinkles, maar ook met een pot Nutella bijvoorbeeld. Op de foto hieronder vind je een voorbeeld van Tartatoeje waar enorm veel snoep is gebruikt. Daarnaast kun je allerlei soorten chocolade, macarons, marshmallows, fruit, (eetbare) bloemen, snoepjes, ijshoorntjes, popcorn, schuimpjes en suikerdecoraties gebruiken.

Met dit soort taarten kan het niet gek genoeg! Foto van Tartatoeje

Inspiratie
Veel prachtige plaatjes van perfecte dripcakes kun je vinden op Pinterest. Ook op andere websites vind je geweldige voorbeelden. Taste.com.au zette 21 breathtaking dripcakes voor je op een rij! Ben jij helemaal weg van die mooie plaatjes? Dan ga je deze voorbeelden van Brit.co ook supervet vinden! Als je zoekt op #dripcake op instagram vind je meer dan 500.000 foto’s met prachtige dripcakes. Hieronder vind je vijf Instagrampagina’s met mooie dripcakes.
heavenlycakesbyemma
lifeofpieamsterdam
wslodkimswieciezoli
sugar_and_crumbs
_sophiescakes

Hoe maak je een mooie drip?
Wil je een stap voor stap voorbeeld van hoe je een dripcake maakt? Klik hier voor de ‘how-to’ van Laura’s Bakery. Pauline van Uit Pauline’s Keuken geeft stap voor stap tips hoe je de ganache maakt. Deze kun je hier vinden. Maakeentaart.nl, maakte ook een stappenplan en geeft hier verschillende tips voor de dripcake en geeft aan dat je ook een drip kunt maken met karamelsaus. Courtney van Cake by Courtney legt het dripproces stap voor stap uit in de video hieronder.

Succes! Lukt het niet meteen? Gewoon blijven oefenen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *