E-nummers liggen al jaren onder vuur. Er wordt veel gesproken en geschreven over dit thema. Baknieuws verzamelde verschillende artikelen die over dit onderwerp verschenen. Veel mensen denken dat E-nummers gevaarlijk zijn en de groep die totaal geen E-nummers gebruikt is gegroeid, meldt Radar. Het zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. De naam van de stof zelf of het E-nummer staat op het etiket als het in een product wordt gebruikt. Onlangs was er een uitzending van Radar (Avatros) waarbij ze een paar hardnekkige voedingshypes onder de loep namen, zoals die over de E-nummers.

Hierbij kwamen voedingswetenschapper Marijke Berkenpas en voedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans aan het woord. Ook Oerlemans en Berkenpas zijn niet tegen gebruik van E-nummers. “Je wordt niet ziek als je iets eet waar E-nummers in zitten. Het zijn goedgekeurde hulpstoffen”, zegt Berkenpas.

Je wordt niet ziek als je iets eet waar E-nummers in zitten

Suiker
Ook suiker werd aangehaald in de uitzending van Radar. Voedingsdeskundige Oerlemans stoort zich aan de suikerhype. Oerlemans: “Ik denk dat het voor de meeste mensen best gezond is om minder suiker te eten, maar we slaan dan weer zo door. Nu zeggen mensen niet meer, ik eet suikervrij, maar ik ben suikervrij.”

Klik hier voor de uitzending van Radar

Ode aan de E-nummers
Rosanne Herzberger schreef een boek: Ode aan de E-nummers. Zij houdt een warm pleidooi voor eten uit zakjes en kant-en-klaar maaltijden. Ze vind dat meer kennis over ons eten hard nodig is, schrijft 8weekly.nl. Rosanne: “Er bestaan ontzettend veel misverstanden over hoe we gezond en verantwoord kunnen eten. Voor een groot deel komt dat door alle kookgoeroes die de laatste jaren via YouTube en foodblogs enorm populair zijn geworden. Volgens deze goeroes is alles wat niet natuurlijk is, verdacht. E-nummers zijn de grootste boosdoeners. Onwetenschappelijke onzin, schrijf ze in haar boek.” Hieronder zie je in een YouTube-filmpje hoe ze denkt over E-nummers.

E-621
“Een bekende stof waar mensen overgevoelig op reageren is E621: Ve-Tsin. Dit wordt vooral gebruikt als smaakversterker en geeft vele reacties, zoals hoofdpijn. Om zo min mogelijk kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen binnen te krijgen, moet je niet-biologische kant-en-klare producten laten staan. Hierin zitten allerlei stoffen en toevoegingen die we beter kunnen vermijden om het risico op overgevoeligheden uit te sluiten. Lees daarom goed de etiketten en maak zoveel mogelijk zelf”, vertelt Irene Lelieveld, voedingstherapeut bij voedingspraktijk Het Zesde Element in een artikel van Gezondheidsnet over de zin en de onzin van E-nummers.

Welke E-nummers zijn veilig?
In voedselproducten worden honderden E-nummers gebruikt. Hoe weet je welke E-nummers mogelijk risico’s met zich meebrengen en welke niet? Soms is het duidelijk, meldt Foodwatch in een artikel. Een aantal azokleurstoffen kan hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken en versterkt mogelijk astma-aanvallen en allergische reacties. Andere E-nummers staan ter discussie. foodwatch beantwoordt alle vragen over twijfelachtige E-nummers. Hier lees je er meer over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *