GS – Rutger van den Broek heeft dit jaar zijn vijfde boek gelanceerd en ondertussen staan er alweer twee nieuwe bakboeken op de planning. De winnaar van de allereerste editie van Heel Holland Bakt vindt het heerlijk om mensen te inspireren. “Dagelijks ben ik bezig recepten te bedenken, te bakken, allerlei bakopdrachten uit te voeren, mijn blog te schrijven en nog veel meer. Ik vind het ontzettend leuk om mensen te motiveren om aan de bak gaan. Het mooie is dat ik altijd creatief bezig kan zijn. Mijn inspiratie komt overal vandaan. Van ideeën tijdens etentjes tot bezoeken aan steden en het lezen van bakboeken. Ik ben echt bakboekverslaafd!”

Foto: Rutger Bakt

Heel Holland Bakt
Voor hij bekend werd door Heel Holland Bakt in 2013, werkte hij als recoveryverpleegkundige in het ziekenhuis. “Ik bakte al wel heel veel als hobby en zag op de website van Culy dat ze bij Omroep Max deelnemers zochten voor een nieuw bakprogramma. Ik was ontzettend fan van The Great British Bake Off en het leek me wel leuk om mee te doen. Het enige wat ik wel spannend vond is dat ik gefilmd zou worden. Maar aan de andere kant had ik totaal niet verwacht dat miljoenen mensen dat programma zouden gaan kijken! Na het winnen van HHB heb ik nog wel een tijd parttime in het ziekenhuis gewerkt, maar in 2017 heb ik de knoop doorgehakt om me volledig op het bakken te focussen.”


Bekende bakker
In de bakwereld is hij heel bekend. “Het was nooit mijn intentie om een bekende bakker te worden, maar nu het zo gelopen is doe ik wel mijn best om een begrip te blijven op bakgebied.” Rutger vertelt dat hij heel perfectionistisch is. “Ik wil dat alles heel goed is en vind het belangrijk dat alle zaken kloppen. Een recept zal ik dan ook zeker twee tot drie keer bakken, voordat ik deze publiceer. Het moet gewoon kloppen en lekker zijn!”

Online en offfline
De bakker publiceert regelmatig recepten op zijn website, maar die in zijn bakboeken zijn allemaal nieuw. “Ik steek veel tijd in mijn blog. Online en offline versterken elkaar. Maandelijks bezoeken zo’n 250.000 mensen de website Rutger Bakt en die kan ik allemaal bereiken om zaken als een nieuw bakboek aan te kondigen.” Ook op social media is hij actief. “Wat superfijn was dat ik na Heel Holland Bakt al zo’n 13.000 volgers had op Facebook.”

Foto: Rutger Bakt

De Koekjesbijbel
Samen met zijn uitgever kwam hij op het idee van de Koekjesbijbel. “Deze paste goed in de reeks van de Bakbijbels. Ik heb me heel lang verdiept in allerlei soorten koekjes uit veel verschillende landen. Van Franse zandkoekjes tot Alfjajores gevuld met dulce de leche uit Argentinië. Super interessant allemaal! Daarna maakte ik een keuze en startte met bakken. Mijn testpanel, dat bestaat uit vrienden en familie, nodigde ik bijna elke week uit voor een koekjesavond. Deze groep proefde de koekjes en gaf er een oordeel over. Bij goedkeuring was ik heel blij. De koekjes die tegenvielen, haalde ik eruit of er kwam nog een correctieronde. Uiteindelijk bleven er 170 heerlijke koekjes over die in het boek kwamen!”

Bestel de Koekjesbijbel hier!

Ontspanning
Toen hij nog in het ziekenhuis werkte, was bakken voor hem ontspanning. “Tegenwoordig is het natuurlijk mijn werk, maar soms moet ik ook even pauze nemen van het bakken. Het is fijn om af en toe afstand te nemen en een avondje te Netflixen of op pad voor een stedentrip. Ook het lezen van bakboeken is nu meer ‘werk’ geworden. Vroeger las ik deze voor ontspanning, maar nu wil ik er vaak meteen iets mee doen.” Rutger is gek op koekjes en gebak. “Ik ben een echte zoetekauw en vind veel lekker. Tijdens het bakken proef ik natuurlijk ook. Het is belangrijk om de balans te zoeken, maar een keer ontbijten met gevulde koeken kan prima. Mits je daarnaast ook maar veel gezonde producten eet en in beweging blijft.”

Bakken
Hij vindt dat zijn recepten niet persé gezond hoeven te zijn. “Producten als suiker zorgen voor de juiste structuur en de lekkerste smaak van een baksel. Natuurlijk test ik ook wel eens gezondere recepten, maar het is niet mijn ding. Ik kan ultiem genieten van een stukje ‘echte’ taart in het weekend.” Qua ontwikkelingen in de bakwereld ziet hij dat steeds meer mensen op zoek zijn naar pure en eerlijke producten. Men wil weten hoe iets is gemaakt. Het gebruik van marsepein en fondant zie ik afnemen. Brood bakken daarentegen heeft een behoorlijke sprint genomen. Ik vind dat mooi om te zien. Iets wat je bij de bakker kunt kopen, kun je zelf net zo lekker of nog lekkerder maken.” Toch zijn er volgens hem zeker ook uitzonderingen. “Ik ken verschillende bakkerijen en patisseriezaken die heerlijke en pure producten maken. Bij dat soort adresjes haal ik zelf ook wel eens iets, maar je zult mij geen standaard slagroomtaart zien kopen.”

Rutger met zijn Koekjesbijbel tijdens Festival Zoet – zomer 2018.

Tips
Voor bakliefhebbers heeft Rutger nog enkele tips: “Lees bakrecepten eerst helemaal door en zorg dat je alles snapt. Daarnaast is het handig om alle producten en ingrediënten alvast klaar te zetten, voordat je gaat beginnen. Een goede voorbereiding voorkomt veel misbaksels. Als je nu nog een beginnende bakker bent: start met de basis. Maak eens makkelijke koekjes of een cake. Als je meteen aan iets moeilijks begint en het mislukt, denk je misschien dat je het niet kunt. Bakken leer je stap voor stap en het wordt steeds leuker!”

Toekomst
Hij blikt nog even terug naar vijf jaar geleden. “Als je me toen had verteld waar ik nu stond, had ik je uitgelachen. Het is echt bizar hoe het is gelopen en ik had nooit bedacht dat dit allemaal zou gebeuren. Ondertussen ben ik bezig met verschillende plannen voor de toekomst, waaronder de twee boeken voor 2019. Zelfs voor 2020 staan er al zaken in mijn agenda.” Staat er ook een eigen winkel tussen zijn plannen? “Tot nu toe vind ik het leuker mensen te inspireren en motiveren om aan te bak te gaan. Ik zou me dus liever op workshops in een eigen bakatelier focussen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *