Wie te kampen heeft met coeliakie kan onder meer hevige darmkrampen krijgen bij het nuttigen van producten die gluten bevatten. Daarnaast zorgt coeliakie voor een opgeblazen gevoel, dunne ontlasting, winderigheid, maar ook ernstiger: het belemmer van groei bij kinderen of gewichtsverlies. Om deze symptomen tegen te gaan is het belangrijk zo min mogelijk gluten te eten. Bij supermarkten en speciaalzaken kun je daarom glutenvrij brood bestellen, of rechtstreeks in de winkel kopen. Het is inmiddels alom bekend dat brood, maar ook koekjes en aanverwante producten, de nodige gluten bevatten. Glutenvrije producten doen dat niet en zorgen voor een rustige darmflora en voorkomen overige klachten.

Glutenvrij brood bakken

Glutenvrij brood kun je kant-en-klaar kopen, maar ook afbakken óf zelf aan de slag gaan en thuis heerlijk brood bakken van glutenvrij meel. In de praktijk kan het bewerkelijk zijn om telkens je eigen brood te bakken, maar op vrije momenten zoals tijdens het weekend, kan het een leuke bezigheid zijn om met je kind te kokkerellen. Voeg eens lekkere extra ingrediënten toe, zoals pitten en of rozijnen bijvoorbeeld: succes verzekerd!

Aandachtspunten

Evenals het bakken van gewoon brood komt er bij het kijken van glutenvrij brood bakken niet veel anders bij dan het kneden van de juiste ingrediënten. Maar wat zijn de juiste ingrediënten? Bepaalde ingrediënten een broodsoort opleveren wat een machtige, cake-achtige massa vormt, zoals we dit soms kennen van speltbrood. Wil je dus glutenvrij brood bakken, bepaal dan eerst welk type brood je voorkeur heeft:

Machtig en stevig glutenvrij brood bakken

Zodra er vetten, als boter en/of oliën worden toegevoegd aan het recept, zal dit een steviger brood opleveren. Oliën zorgen ervoor dat het brood vaak langer vers blijft en minder snel verdroogt, ook dagen na het bakken toont het brood nog vers (meestal niet langer dan 2 dagen).

Luchtig glutenvrij brood bakken

Voeg in dit geval zeer minimaal vetten toe en gebruik om het brood goed te laten rijzen bakingsoda en bakpoeder, zonder gebruik te maken van gist. Volg verder het recept op wat je voor ogen hebt.

Ingrediënten kopen

Glutenvrije producten om brood te bakken kun je op vele plaatsen kopen. Natuurlijk bij de supermarkt – maar de ervaring leert dat hier meestal niet de meeste keuze is. Probeer zeken eens in bij een molenwinkel je ingrediënten te kopen. Molenwinkels zijn vaak gespecialiseerd in vele uiteenlopende meelsoorten en toebehoren. Is er bij jou geen molenwinkel in de buurt, dan bestel je gewoon online je spullen. Het leuke is dat molenwinkels vaak nog voordeliger zijn!

Tot slot

Koop als het even kan een broodbakmachine, dit werkt veel prettiger dan het bakken in een oven, aangezien de warmte nu van alle kanten vrijkomt. Het brood wordt hiermee meer omkapseld en zal minder snel aanbranden. Is je brood eenmaal klaar, laat het dan uitwasemen. Wanneer het brood voldoende afgekoeld is kun je het dagenlang bewaren in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *