Kokosnoten of producten van kokos, je ziet ze steeds vaker. In Europa is kokos de laatste tien jaar sterk in populariteit gegroeid. De bakkerij-industrie is de grootste verbruiker van kokos. Dit meldt Dawn Foods in een artikel.

Gezond?
De meningen over het gezondheidsaspect van de kokosnoot en gerelateerde producten zijn verdeeld. Het Voedingscentrum is niet zo positief en geeft aan dat kokosvet het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten bevat. Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies van het Voedingscentrum om kokosproducten en kokosvet alleen bij uitzondering te eten. Hier zijn velen het niet mee eens. Inge van Haselen is internationaal gecertificeerd Healthcoach en Personal Trainer en geeft op haar website aan dat kokos je ververbranding verhoogt en helpt tegen verkoudheid, eczeem, koorts en keelpijn.

Tien gezondheidsvoordelen
Ook Juglen Zwaan van de website ahealthylife.nl noemt kokosolie een superfood en schreef een artikel tien voordelen van deze exoot. Kokosolie is één van de weinige voedingsmiddelen die met recht ‘superfood’ genoemd kunnen worden. De unieke combinatie van vetzuren kan diepgaande positieve effecten hebben op de gezondheid, zoals verlies van vet, een betere hersenfunctie en verschillende andere bijzondere voordelen. Hier vind je de top 10 van gezondheidsvoordelen van kokosolie, die zijn bewezen door middel van onderzoek op mensen. In een ander artikel gaat hij dieper in op de voedingswaarde van de kokosnoot en legt hij het verschil uit tussen kokosmelk en kokoswater.

Wortelbrood met kokos van Brenda Kookt

Kokosnoodsignaal
Wist je dat je ongemerkt kilo’s kokos koopt? Volgens Fairfood.nl zitten er in heel veel producten kokos. Van alle producten in de supermarkt bevat zo’n 1 op de 20 kokos. Kokosnoten, kokosmelk en kokoswater zijn de voor de hand liggende producten van kokos, maar de meeste kokos vind je terug als het ingrediënt kokosolie. Dat wordt verwerkt in onder meer snoep, koekjes en ijs, en in sauzen, koffiecreamer, chocoladeproducten en babyvoeding. Fairfood komt op voor boeren uit Indonesië, die volgens hen te weinig verdienen aan de kokosnoten.

Flavor of the year
Kokos wordt door de consument gewaardeerd om de exotische smaak en wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Van de wereldwijde lanceringen in 2015 waren 40% van de producten op basis van kokos. Kokos is perfect te combineren met tal van smaken, zoals; chocolade, ananas, citroen en meer. De kokosnoot werd door experts in 2016 uitgeroepen als ‘Flavour of the year’, meldt Dawn Foods.

Wat kun je ermee?
Kokos is in diverse vormen verkrijgbaar. Verse kokosnoot, kokosvlokken, geraspte kokos, kokosmeel, kokosmelk, kokosroom, kokossanten. Mariette van Zoetrecepten legt de verschillen uit en laat zien wat je er in de zoete keuken mee kunt. Klik hier voor het artikel.

Bakken met kokos
Houd je van de kokossmaak? Hieronder staan wat recepten om mee aan de slag te gaan. Go nuts met kokos!

1. Balletjes van kokos en dadel van Pien Punt (zie foto)
2. Volgens koekjesbakken.com bak je met dit recept de lekkerste kokoskoekjes
3. Dit wortelbrood met kokos is volgens Brenda Kookt niet heel erg fout, maar wel heel erg lekker.
4. Cupcakes! Hier vind je het recept voor lekkere en feestelijke cupcakes met kokos er in én er op. Helemaal plantaardig. Gemaakt door Suzanne van wateetjedanwel.nl.
5. En niet te vergeten: kokosmakronen. Met slechts 3 ingrediënten maak je zelf de lekkerste kokosmakronen volgens Made by Ellen. Hieronder de video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *