‘Hete zoenen’ en ‘brandende liefde’. Nostalgische woorden van André van Duin tijdens Nederlands populairste bakprogramma. Heel Holland bakt is weer van start gegaan! Veel Nederlanders keken ernaar uit. Dat bleek ook uit de kijkcijfers: op zondag 3 september zaten 2,7 miljoen mensen achter de buis voor Heel Holland Bakt. Interessant hoe verschillende media dit op hun eigen manier oppikken. De één benadrukt de nootjes van Corrie en de ander geeft aan dat Heel Holland viel om het woord ‘negerzoen’.

Ik vond het vooral lekker om naar de baksels te kijken. Ver-ruk-ke-lijk. En ik vroeg me vaak dingen af. Waarom zat ik daar niet als proever? En om welke reden namen ze dat programma nu in vredesnaam in een tent op? Rik z’n chocolade viel kapot door de wind en daar baalde hij van. Terecht. Wel een prachtige locatie. Corrie was extreem enthousiast. Ze werd gewoon blij, zei ze. Kwam dat door die 20 passievruchten? Heidi viel af in de eerste uitzending. Haar collega’s zullen wel tevreden zijn. Die hadden al een dag geen gebak op. Ik denk dat Heidi haar verlies best kan accepteren. “Als het maar gezellig is”, is namelijk haar slogan. Ze gaf zichzelf uiteindelijk de schuld. Wel eerlijk trouwens. Ze had ook de wind als argument kunnen gebruiken. Of dat monsterlijke geluid toen Corrie haar nootjes maalde. Marjolein had in ieder geval nergens last van. Zij won de eerste aflevering, omdat haar smaken eruit knalden volgens de jury.

Alfalfa? Serieus Nico? Dat eet je toch bij salade of een boterham met kaas?

Van de honderden aanmeldingen zijn er tien Nederlandse thuisbakkers uitgekozen die strijden om de titel ‘Beste Thuisbakker van Nederland’. In een tent, met zoemende KitchenAid’s en een grasveld op de achtergrond, gingen de bakkers aan de slag. Het thema dit jaar is romantiek en iedereen heeft daar zijn eigen bak-ideeën bij. Nico had een knuffeltaart, maar volgens Janny en Robèrt was die te zoet en te vettig. Maar je kunt toch ook van zoet en vettig houden? Het is natuurlijk ook gewoon een kwestie van smaak, dat jureren. Hebben ze nog iemand nodig? Ik was het wel eens met Robèrt toen hij zei dat die alfalfa niet bij de taart paste. Alfalfa? Serieus Nico? Dat eet je toch bij salade of een boterham met kaas?

Bij de technische opdracht waar de negerzoenen gebakken moesten worden hadden veel bakkers geen idee hoe ze dit nu precies aan moesten pakken. Vooral met de chocolade liepen de meesten te hannesen. André noemde het ‘geklooi’. Volgens Hans was het gewoon wetenschap. Hij wist precies welke temperatuur hij aan moest houden voor de choco. Zijn ‘zoenen’ zagen er ook helemaal uit om te zoenen. Hans zal wel sjans hebben op Avans nu. Dat is de school waar hij Technische Bedrijfskunde studeert. Hij was wel zelfverzekerder dan Maarten. Maarten was bang dat z’n vrienden hem een mietje zouden vinden om ‘zijn vrouwelijke hormonen’. Maar even daarvoor zei hij nog dat hij de opdracht van de rozentaart ‘echt iets voor een vrouw’ vond. Vind hij nu zichzelf een mietje? Met z’n taart was niets mis trouwens, maar volgens de jury had er wel wat meer vulling bij gemogen. Beetje guller met die vulling Maarten, dan vinden we je geen mietje meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *