Je hebt vast wel eens een cake gebakken die droog uitviel. Verschillende zaken kunnen invloed hebben op de vochtigheid van een cake. Dat zijn de ingrediënten. de bereidingswijze, de baktijd en de temperatuur. Belangrijk is om de ingrediënten te gebruiken die in het recept staan en ook de bereidingsstappen nauwgezet te volgen. En natuurlijk moet de cake niet te lang worden gebakken.

Volgens het Molenaarsgilde kan een te droge cake één van de volgende oorzaken hebben:
– Te hoge temperatuur of te lange baktijd
– Te lang af laten koelen zonder af te dekken
– Te weinig vetstoffen (boter) toegevoegd

Bakken van cake
De basis voor een cake bestaan in principe uit vier ingrediënten (zelfrijzend bakmeel, eieren, boter en suiker), elk in dezelfde verhouding (25%). In een cake hoeft niet per sé zout te zitten. Voor de smaak kun je bijvoorbeeld wat (echte) vanillesuiker of citroenrasp toevoegen. Eieren dragen in belangrijke mate bij aan de hoogte en structuur van de cake. Meer eieren maken een cake echter droger. Ter compensatie kun je dan 10 ml water of melk toevoegen, zodat alsnog een malse cake wordt verkregen.

Oven en bakvorm
Als je vaak bakt is het hebben van goede ‘gereedschappen’ van groot belang, maar ook de kennis hoe er mee om te gaan. Zo is het belangrijk een goede oven te hebben en te weten met wat voor soort oven (electrisch, gas, hetelucht) je werkt. Dit heeft namelijk altijd invloed op de voorgschreven baktijden. In de ene oven zal de cake goed gebakken zijn op 190 graden en in de andere op 180. Daarnaast zal het bezit van een goede bakvorm het bakplezier vergroten.

Klik hier voor meer adviezen van het Molenaarsgilde voor het bakken van cake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *