GS – Bij IJs van Matthijs in Leiden is het ijs niet aan te slepen met het warme weer. Hij staat bekend om zijn heerlijke smaken. De jonge ijsmaker voegt er veel lekkers aan toe, waaronder ook gebak en koek. Zo introduceerde Matthijs onlangs ijs met gevulde koeken. “Ik verzin bijna elke dag wel nieuwe ijssmaken. Van mergpijpjes tot baklava en tompouce tot cheesecake. Ik proef van alles en probeer veel uit. Als ik het een tien vindt, gaat het ijs pas de vitrine in!”

Van jongs af aan
Matthijs begon op zijn 12e met het werken in een ijssalon. “Vanaf dag 1 wist ik: dit wil ik later ook. Ik ben voor mezelf gestart met ijs maken op een industrieterrein. Dit ijs verkocht ik vanuit mijn ijskar door de wijken. Daarnaast deed ik veel feesten en partijen. Ook leverde ik aan diverse horecazaken. Sinds april 2018 was ik klaar voor een eigen zaak en heb ik een ijssalon in Leiden.”

Als ik het een tien vindt, gaat het pas de vitrine in!

De beste ingrediënten
De ijsmaker maakt alles zelf. “Ik haal altijd de beste ingrediënten. Zo zijn in het pistach-ijs 100% pure pistachenoten uit Sicilië verwerkt. Ik voeg nooit smaakstoffen en dergelijke zaken toe.”

Naast ijs maken is hij gek op koken en bakken. “Daarom verwerk ik regelmatig gebak en koek in mijn ijs. Momenteel loopt de baklava-variant heel erg goed, maar de meesten kiezen toch vaak voor vertrouwde smaken zoals vanille hazelnoot en amarena. Die gaan altijd erg hard. Mensen vinden de nieuwe smaken bijzonder en worden er erg blij van. Vaak vertellen ze het rond en hierdoor komen er weer nieuwe gasten naar mijn zaak. Op die manier krijg ik waardering voor mijn passie. Dat geeft mij echt een kick om telkens weer nieuwe smaken te bedenken. Bijna om de twee dagen ligt er wel weer een nieuwe ijssmaak in de vitrine. Hierdoor zie ik vaak dezelfde klanten terug bij IJs van Matthijs, omdat ze weer iets nieuws willen uitproberen.”

Klik hier voor de Instagrampagina van Matthijs

Foto’s: IJs van Matthijs

Wil je eens zelf proberen om ijs te maken? Hieronder zie je in een filmpje van Steven Dehaeze hoe je vanille-roomijs maakt. Succes!

Het is trouwens heerlijk om zelfgemaakte toppings te gebruiken als je het ijs serveert. Bak iets lekkers voor erbij of erop – zoals koek, cake of brownies! In dit artikel vind je op nummer vier een heerlijk recept voor brownies. Of doe hier nog meer inspiratie op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *