GS – Het begon allemaal eind 2012, toen Nathasja van haar stiefvader een blad cadeau over taarten decoreren cadeau kreeg omdat hij dat wel wat voor haar vond. “Veel ervaring met bakken had ik niet en ook decoreren zat er nog niet in. Maar hij bleef ze elke week voor me kopen en zo spaarde ik al snel een lading kennis en materiaal bij elkaar. Eerst ging dat allemaal nog niet zo makkelijk. Pas een half jaar daarna durfde ik het aan om mijn eigen verjaardagstaart met fondant te decoreren, deze was nog best leuk ook! En zo begon de hobby te groeien.”

Technieken
Een paar jaar later begon ze met Flappergasted Cakes. “Mijn bedrijf startte ik in eerste instantie voor de taarten, zodat ik alles netjes volgens de regels kon doen. Workshops geven stond toen nog niet heel hoog op mijn prioriteitenlijstje maar daar was mijn KVK wel voor ingericht. Ik gaf eerst slechts af en toe les, een paar keer per jaar, dat groeide in 2016 verder uit en in 2017 internationaal. Mijn technieken bestaan vooral uit creatief omgaan met materialen, vooral textuur en 3D taart kwam aan bod: hoe je een simpele cake kunt omtoveren in een levendig wezen. Dat is wat ik zelf het liefste doe en dit geef ik nog steeds mee aan mijn cursisten. ”

Passie
Taarten bakken ‘an sich’ vind ze niet zo interessant. Maar wel het proces wat daarna komt. Nathasja legt uit waarom: “De oven aanzetten is niets voor mij, het is altijd noodzakelijk kwaad geweest om die taart te moeten bakken en vullingen te maken. Voor mij begint het plezier pas als het blanke canvas voor mijn neus staat, afgesmeerd en al, klaar om tot leven gebracht te worden. Het doet wat met mij, ik kan er zo rustig van worden en dat gebeurt niet snel. Zelden voel ik me echt op mijn gemak en mezelf als ik mijn tools vast heb en in het fondant duw. Het is moeilijk uit te leggen, maar het is hoe ik eindelijk mezelf, mijn doel en passie gevonden heb!”

Goud!
Nathasja is ondertussen een bekende Cake Decorator en heeft meegedaan met verschillende wedstrijden. “Het stuk wat mij het meest is bijgebleven is Lady Godiva voor Cake International. Hoewel ik niet gewonnen had, kreeg ik hier wel een Gold Award voor, wat inhoud dat het puntenaantal boven een bepaald aantal is. Ik was letterlijk ziek van de stress die het opleverde, maar het was de mooiste ervaring. Mijn eerste keer op zo’n grote internationale wedstrijd, waar ik behoorlijk bang voor gemaakt was omdat de jury zo streng was, en ik won goud! Ongelooflijk en ik heb staan huilen. Na deze prestatie groeide mijn pagina ook ineens enorm. Grote bekende namen uit deze taartwereld kenden mijn naam en spraken me aan op hoe mooi ze mijn stuk vonden. Ik ben daar nog steeds verbaasd over hoeveel dat stuk teweeg heeft gebracht in de jaren daarna.”

Nathasja met Lady Godiva

Ontwikkeling
In de afgelopen jaren heeft ze veel hoogtepunten meegemaakt. “Ik noem drie ontwikkelingen die enorm belangrijk zijn geweest voor mijn zelfvertrouwen en ontwikkeling. Halverwege 2016 werd ik ambassador van Renshaw Europe. Dit was een enorme stap vooruit en ik heb hele mooie dingen mogen doen en meegemaakt dankzij Renshaw, ze hebben mijn carrière een hele boost gegeven door de nonstop support. Dat zijn ze ook blijven doen. De kansen die ik gekregen heb, ben ik ze altijd dankbaar voor en zal ze dankbaar blijven. Dit is echt positieve noot op het moment dat ik het even niet meer zag zitten met de taarten. Vlak daarna nog een van de leukste gebeurtenissen, en meteen één van de meest zenuwslopende, was mijn nominatie voor de Cake Masters Awards in 2016, ik kreeg een mailtje binnen met grote letters ‘confidential, cake masters awards finalist’. Ik heb gegild, gehuild, was gechoqueerd en niet snel daarna wist ik zeker dat ze een fout hadden gemaakt. Want zo’n kleintje uit het boeren Noord-Holland, hoe kon die in hemelsnaam finalist zijn voor die enorme prijs? Deze gaat natuurlijk hand in hand met de tweede keer dat ik voor diezelfde award genomineerd was. Twee keer op rij werd ik benoemd als een van de vier kanshebbers op die award! De derde highlight was natuurlijk mijn trip naar Australië, waar ik gevraagd was om les te geven. Het was een enorme droom om ooit eens naar dat land te gaan, en dat dit was vanwege mijn taarten, was gewoon bizar! In één adem genoemd met veel wereldwijd bekende artiesten, niet te bevatten. We hebben er natuurlijk ook een vakantie aan geplakt.”

Next Level Cakes
Naast Flappergasted Cakes startte ze begin dit jaar een nieuwe onderneming met Mariska: Next Level Cakes. “Dit was eigenlijk een logische stap. Zowel Mariska als ik hadden meer ruimte nodig en wilden ook meer en op precies het juiste moment kwam deze kans voorbij. Ik ben zeker niet gestopt met Flappergasted Cakes, dat zou ik nooit kunnen en dat blijft voor altijd deel van mij. Kaatje Fondant bestaat nog steeds, Flappergasted Cakes ook, we zijn alleen een nieuwe onderneming gestart, maar zeker niets opgegeven. Ik geef nog steeds les, zowel bij ons als op locatie. We hebben meer ruimte nu en kunnen meer cursisten kwijt, en dat is juist positief voor zowel Flappergasted Cakes als Next Level Cakes. Voor ons is Next Level Cakes precies dat – next level – de volgende stap, het volgende niveau in onze carrière. We hebben een winkel/webshop, workshopruimte en twee keukens waar we taarten maken en workshops geven op elk niveau. We kunnen dus veel meer bieden dan we los van elkaar konden. Dit is juist groei voor ons beiden en geeft stabiliteit, iets wat Flappergasted Cakes niet altijd kon geven.”

Volg Next Level Cakes op Facebook en Instagram

Eigen geluk
Haar inspiratie komt vooral van de dagelijkse dingen. “Ik houd enorm van dieren en daarom zul je ook veel dieren zien in mijn creaties. Ook vind ik het menselijke lichaam prachtig en ben ik veel bezig met zelfstudie naar anatomie. Dit voer ik door in mijn cursussen. Ik geef mijn cursisten eens een spiegel om in te kijken wanneer ze een gezicht maken.” Nathasja wordt gemotiveerd door haar eigen geluk. “Het klinkt misschien egoïstisch, maar ik heb veel moeite met mezelf accepteren en denk altijd wat fout te doen. Maar als ik iets creëer uit het niets en ik zie het tot leven komen, dan voel ik me geweldig! Ook al gaat het zelden zoals ik wil, het is wel waar ik mijn motivatie uit haal, steeds beter worden.” Ze blijft ook bijleren op het gebied van Cake Decoration. “Ik denk niet dat iemand ooit is uitgeleerd, zeker niet wanneer je bezig bent met creativiteit. Je zult altijd moeten proberen beter te worden, en dat wordt je vanzelf door te doen. Er zijn altijd nieuwe technieken om uit te proberen, en technieken om te perfectioneren. Sommige verdwijnen en maken plaats voor andere of betere, maar je blijft leren, wat je ook doet. Dat is het mooie van dit vak. Niet alleen qua technieken, maar ook persoonlijke ontwikkeling, je leert jezelf echt kennen, op een positieve manier natuurlijk.”

Toekomst
Ze ziet de toekomst positief tegemoet. “Mijn toekomstplannen zijn in principe hetzelfde als ze altijd waren: Ik wilde gelukkig zijn en houden van wat ik doe. Dat zal altijd op nummer 1 staan. Succes zit hem niet altijd in hoeveel je verkoopt of hoe vaak je de wereld over vliegt, maar om wat het met jezelf doet. Je moet echt houden van wat je doet en wat je bereikt, anders heb je simpelweg geen succes. Voor nu zijn we druk bezig met de winkel meer bekendheid te geven en blijven we taarten maken en workshops geven. We willen ons pakket uitbreiden met meer online workshops en tutorials.”

Wil je meer weten over Nathasja of Next Level Cakes? Stuur een mailtje naar info@nextlevelcakes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *