In diverse producten zitten onnodig veel suikers. Niet alleen in frisdrank, koek en snoep, maar ook in producten waarin je het juist niet verwacht. Dit meldt het Diabetesfonds in een persbericht. Zij startten op 4 april met een Suiker Terugroepactie. Mensen kunnen online een product met onnodig veel suikers terugroepen en zo een signaal afgeven richting de voedingsindustrie. Het doel van de campagne is om het hoge suikergehalte in producten terug te dringen.

Het is beter om bewust suiker te eten. Bij bakken heb je dit zelf in de hand. Foodwatcher Anneke Ammerlaan gaf  begin dit jaar aan: “Suiker mag weer. Maar wel alleen op de momenten waar het past en niet overdreven zoet.”

Veel suiker
In Nederland krijgen we iedere dag gemiddeld 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen. We zitten op zo’n 20 suikerklontjes per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om per dag niet meer dan 12,5 (vrouwen) of 15 suikerklontjes (mannen) binnen te krijgen. Dit kan leiden tot overgewicht en een groter risico op diabetes type 2. De voedingsindustrie doet te weinig om de hoeveelheid suikers in onze voeding terug te dringen.

Terugroepactie
Op diabetsfonds.nl/terugroepactie kunnen mensen een product selecteren en terugroepen. Van een pak ontbijtgranen met meer dan 20 suikerklontjes tot een fles sladressing met meer dan 18 suikerklontjes. Mensen die denken de gezonde keuze te maken, krijgen door dit soort producten alsnog veel suiker binnen. Zelfs in een pak afslankmaaltijdrepen van Weight Care zitten 7,5 suikerklontjes.

Check hier in welke producten er ontzettend veel suiker zit. Hier kun je ook zelf je foto uploaden en het suikergehalte aangeven.

Suiker en slapen
Mensen die meer slapen eten minder suiker. Minstens zeven uur per nacht slapen, kan helpen om minder suiker te eten. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek, meldt de Telegraaf. Om tot die conclusie te komen, werd vier weken lang het slaap- en eetpatroon van 42 gezonde volwassenen gevolgd. Klik hier voor het hele artikel van de Telegraaf.

Meer lezen over suiker en alternatieven? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *