GS – Op 20 maart is het nationale macaron dag, national macaron day of zoals de Fransen het noemen: Jour du macaron. Dat laatste past toch het beste bij het lekkers dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. De kleurrijke schuimkoekjes met heerlijke vulling zijn heel populair. Ze worden soms zelfs de nieuwe cupcakes genoemd.

Kleuren
De macaron heeft zijn populariteit te danken aan het ruime assortiment van kleuren en smaken. Door de vorm en prachtige kleuren kunnen deze koekjes mooi gepresenteerd worden. De macarons kunnen worden gevuld met allerlei producten, waaronder ganache, botercrème en confituur. Er zijn zo veel smaken dat er voor ieder wat wils is. En nog een voordeel: macarons zijn bijna altijd glutenvrij. Tegenwoordig zie je naast de basic gekleurde macarons ook steeds vaker andere trends. Voorbeelden zijn macaron-kunstwerkjes met een leuke tekening/afbeelding/schilderij van bloemen, dieren of iets anders. Ook is de macaron niet altijd helemaal rond meer, maar worden er vormen aan toegevoegd.

Nu Pasen nadert, zie je steeds vaker konijntjes en kuikentjes voorbijkomen op Instagram. De foto’s van @lavender.macarons en @arelio_sweetbox zijn hier prachtige voorbeelden van!

SUPER CUTE van @lavender.macarons

Het verhaal van de macaron
Volgens het Nederlands Bakkerij Museum zou het recept afkomstig zijn van het Klooster van de Zusters van het Heilig Sacrament in de Franse plaats Nancy. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de macaron, maar zeker is dat het een Frans banketproduct is. In veel van die verhalen wordt de naam van Catharina de’ Medici – die getrouwd was met de Franse koning Hendrik II – opvallend vaak genoemd: zij zou de macaron in Frankrijk hebben geïntroduceerd.

Voor het echte LENTE-gevoel! Van @arelio_sweetbox

Ladurée
De macaron zoals wij hem kennen was een idee van Pierre Desfontaines. Zijn familie bezat het bedrijf Ladurée en besloot om zijn creatie te gaan verkopen. Deze eerste macarons bestonden uit twee kleine op amandel gebaseerde schuimpjes met een vulling van ganache. Het product is tegenwoordig hét handelskenmerk van het Franse bedrijf: zeg je macarons, dan zeg je Ladurée. Lees hier het volledige verhaal van Ladurée.

Instagram
Op Instagram kun je genieten en inspiratie opdoen met prachtige foto’s van macarons. Hieronder vijf accounts met ‘breathtaking’ macaron-foto’s.

Heerlijke kleurtjes! Van @macarons_by_monika
Macaron-kunst! Van @nutmegandhoneybee
Met roosjes als vulling! Van @ayseyamanbutikpasta
Zoooo lief! Van @arelio_sweetbox
Handgeschilderd! Van @cake_action

Love van @macarons_by_monika

Moeilijk
Veel bakliefhebbers vinden het moeilijk om perfecte macarons te maken. Je hebt flink wat geduld en precisie nodig om een mooie macaron te maken, want het recept kan makkelijk mislukken. Toch hoeft het volgens verschillende foodies niet moeilijk te zijn. Durf jij het aan? Als je ze liever koopt vind je hier de beste adressen voor macarons in Amsterdam, volgens Frenchfoodstories.

Zelf maken
Hieronder vind je vijf recepten om macarons te maken. Meer voorbereiding nodig? ELLE eten geeft hier tips voor het maken van de ultieme macarons. Liever bakken met een mix? Deze vind je bij Bake it Yourself.

De recepten
1. Recept van lekkertafelen.nl

2. Recept van Eefkooktzo.nl

3. Recept van cupcakerecepten.nl

4. Recept van Heel Holland Bakt

5. Recept van kookfans.nl

Leren van Hidde de Brabander
Wil je DE PERFECTE MACARON maken? Dan moet je de video hieronder kijken, waar Hidde de Brabander je uitlegt hoe je de mooiste macaron maakt die je ooit hebt gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *