GS – “Voor veel mensen is het lastig om zelf macarons te maken. Je kunt dit product natuurlijk ook bij de bakker kopen, maar dit is heel duur. Wij willen ervoor zorgen dat een grote groep mensen makkelijk en goedkoop zelf glutenvrije macarons kan maken”, aldus een enthousiaste Karine Hazelhorst, studente aan het Saxion in Deventer. “Macarons – en met name glutenvrije macarons – zijn normaal gesproken een uitdaging om te maken. Daarnaast is het een trendproduct. Dit product is extra geschikt voor de feestdagen, aangezien veel mensen met dagen zoals kerst graag iets speciaals op tafel wil zetten.”

Drie kleuren
Samen met vijf andere studenten richtte ze zo’n twee maanden geleden een eigen bedrijf op, genaamd BakeItYourself. Ze volgen de opleiding Small Business and Retail Management. “De macarons zijn beschikbaar in drie verschillende kleuren: roze, paars en wit. Naast de mix leveren we ook een spuitzak en een inspiratieblad voor de vullingen. Op deze manier maken we het nog makkelijker voor de consument.” De mixen zijn verkrijgbaar onder het Italiaanse merk Madame Loulou. “Dit merk heeft ook nog andere glutenvrije mixen. Als het bedrijf goed van de grond komt, gaan we kijken of we ook met de andere producten gaan uitbreiden.”

Makkelijk
Karine legt uit hoe makkelijk het maken van macarons is met deze mix. “Je mixt 80 gram eiwit met de mix. Vervolgens doe je het in de bijgeleverde spuitzak, spuit je het op en laat het rusten. Daarna moeten de macarons tien minuten bakken en zijn ze klaar om op te eten.” De studente geeft aan dat de doelgroep van BakeItYourself zich in heel Nederland bevind. “Je hoeft geen goede bakker te zijn om dit product te laten lukken. Succes is bijna gegarandeerd! Ons bedrijf richt zich op iedereen die op een makkelijke manier iets lekkers op tafel wil zetten bij de thee, een visite of verjaardag. Wij hebben al gemerkt dat vooral jonge meiden van onze leeftijd (± 18 jaar) het leuk vinden om dit product voor een verjaardag te maken. Op deze manier heb je iets unieks en kun je zeggen dat je iets zelf hebt gemaakt.”

Waar te koop
Het product is verkrijgbaar op verschillende (kerst)markten. “Verder zijn we actief op social media – Facebook en Instagram. Daar willen we onze doelgroep vaker benaderen om leuke ideeën op te doen en prikkelen om het nogmaals te kopen. We zijn ook op zoek naar wederverkopers en benaderen bijvoorbeeld kleine thee- en bakhuizen. Het is een heel leuk product om te verkopen en op deze manier willen we een vaste klantengroep opbouwen.”

Concurrent
BakeItYourself heeft ook een concurrentie-analyse gedaan. “Er zijn verschillende andere aanbieders van macaron-mixen. Qua prijs zitten wij er in bijna alle gevallen onder. De andere bedrijven verkopen een ‘kale’ mix, dus niet inclusief een spuitzak en inspiratieblad. Eén van de andere aanbieders verkoopt bijvoorbeeld 500 gram mix voor €8,00. Onze mix is 300 gram en kost €4,50. Als je het verrekent scheelt het niet veel, maar met onze mix kan je al 25-30 macarons maken. Dit is al meer dan de meeste mensen nodig hebben. Op het moment dat je een grote zak hebt moet je óf de helft laten staan óf er heel veel tegelijk maken”, concludeert ze.

Niet te zoet
Al is prijs belangrijk, kwaliteit staat volgens Karine voorop. “Wie wil er immers een goedkope mix kopen als het product vervolgens nergens naar smaakt? Voordat we het product hebben ingekocht, hebben we het zelf ook een aantal keren gemaakt om te zien of het aan onze verwachtingen voldoet. Van klanten krijgen we vaak te horen dat de macarons een keer niet overheersend zoet. Daarnaast komt de amandelsmaak ook goed naar voren, de mix bestaat namelijk voor een groot deel uit amandelmeel.”

Jaar om het bedrijf uit te bouwen
Voor de studenten is ervaring opdoen in het ondernemen heel belangrijk. “Het bedrijf is vanuit school opgestart zodat we een ‘real life experience’ opdoen in een echte onderneming. Als het project slaagt en het mogelijk is, gaan we hier volgend jaar mee verder. We krijgen een jaar lang om dit bedrijf uit te bouwen en hieraan te werken. Hopelijk wordt het een groot succes.” De ondernemers zitten niet stil. “We willen graag nieuwe kleuren introduceren. Binnenkort komt er sowieso een groene mix en eventueel geel, fuchsia, bruin en zwart. Daarnaast willen we ook macaronmatten aan het assortiment toevoegen.”

Hieronder de stappen voor het bakken van de glutenvrije macarons op een rijtje:
• Doe de poedermix in een kom en voeg 80 gram eiwit toe;
• Mix dit 3-4 minuten met een mixer;
• Doe de mix in een spuitzak en spuit het op in rondjes (gebruik hiervoor eventueel een macaron bakmat);
• Laat het ongeveer een uur rusten;
• Bak ze 12 minuten op 130 graden Celsius;
• Laat de macarons goed afkoelen en haal ze vervolgens voorzichtig van het bakpapier/bakmat;
• Maak vervolgens de vulling en spuit de macarons op;
• En ze zijn klaar, nu kan je genieten van je heerlijke zelfgemaakte macarons!

Meer weten? Mail naar contact.bakeityourself@gmail.com
Of neem een kijkje op:
Facebook: @bakeityourselfcontact
Instagram: @bakeityourselfnl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *