GS – Maroeska Metz is één van de kandidaten van Heel Holland Bakt die de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws was. Ze reageert nuchter op het commentaar dat ze hoort of ziet. “Ik lees niet alles hoor, maar het ontgaat me natuurlijk niet. Mensen willen een verhaal, al begrijp ik soms niet hoe sommige zure twitteraars op bepaalde zaken komen. Kom op zeg, het is een bakwedstrijd. Waar gaat het over?” Lachend: “Ik zou volgens de laatste berichten zelfs taarten voor een bakkerij maken. Dat slaat nu echt nergens op en lijkt mij overigens water naar de zee dragen…Maar ach, het waait wel weer over. En ik krijg ook leuke, humoristische reacties gelukkig. Daar trek ik me aan op.”

Maroeska met één van haar kunstwerk-baksels

Energie
Maroeska is nu 60 en die leeftijd heeft volgens haar een voor- en een nadeel. “Gemiddeld ben ik zo’n dertig jaar ouder dan de rest. Ik heb natuurlijk jarenlange ervaring in de keuken. Bakken en koken doe ik al langer dan jongere deelnemers, dus dat is een voordeel. Een nadeel is dat het programma en alles eromheen een uitputtingsslag is. Die jonkies hebben veel meer energie en zijn echt in topconditie. Zelf ben ik ook sportief hoor, maar dat is toch echt een verschil.” Vooral het laatste half uur is het volgens haar stressen in de tent. “Net voordat de opdracht af moet, is het belangrijk om te focussen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toevallig komt op die momenten André regelmatig even ‘pesten’ bij alle deelnemers. Het is een kunst om op die momenten alles onder controle te houden.”

Meer over HHB? Klik hier!

Prachtig!

Ontwerper
Maroeska is ontwerper en maakt met name interieurproducten en juwelen. Dit beroep was in eerste instantie niet haar droom. “Vroeger wilde ik violist worden en ik heb ook op het conservatorium gezeten. Toch was dat niets voor me. Ik ben afgestudeerd als beeldhouwer, maar uiteindelijk kwam ik uit bij het interieur. Ik heb allerlei zaken ontworpen, vooral verlichting. Het leuke is om een opdracht te krijgen en die uit te voeren op mijn unieke manier. Dat is ook met Heel Holland Bakt zo. Als ik een opdracht hoor, slaat meteen mijn fantasie op hol en wil ik aan de slag!”

Een ruimte met Maroeska’s kunst

Bakker 2.0
Ze geeft aan dat ze voor en tijdens het bakprogramma ontzettend veel heeft geleerd. “Toen ik wist dat ik met dit programma mee ging doen, ben ik hard gaan studeren. Door Heel Holland Bakt ben ik een bakker 2.0 geworden.” Het was de eerste keer dat ze zich had aangemeld voor HHB. “Ik vond het natuurlijk ontzettend leuk dat ik mee mocht doen, maar er waren nog meer dingen waar ik me op verheugde. Eén van mijn vriendinnen is een enorme fan van Heel Holland Bakt en ik keek uit naar het moment dat ze zou zien dat ik in het programma zat! Dat was bijna nog leuker dan mijn deelname zelf. Bijna dan hoor, ik vond het geweldig om te ervaren. Mijn doel is om alles uit het leven te halen en Heel Holland Bakt is daar een onderdeel van!”

Een exotische taart van Maroeska.

Glutenvrij bakboek
Wat betreft de toekomst is Maroeska naar eigen zeggen niet zo’n planner. “Ik hoop dat ik over een jaar of tien nog steeds mag ontwerpen. Dingen creëren, dat is heel mooi om te doen. Daarnaast ben ik over een bakboek aan het nadenken. Maar niet zo’n traditionele, die zijn er al zo veel. Een onderwerp wat mij echt interesseert is glutenvrij bakken. Het wordt in het programma Heel Holland Bakt niet specifiek gezegd, maar een deel van mijn baksels is glutenvrij.” Maroeska maakte al eerder een kookboek genaamd ‘Hoe dan?!’. Wordt het boek meer besteld nu ze vaker in het nieuws is? “Het loopt goed en ik ben tevreden. Ondertussen is de tweede druk verschenen.”

Een prachtige taart met roze chocolade.

Baktip: experimenteer!
Haar tip voor bakliefhebbers: Experimenteer! Vooral ook met betrekking tot meelsoorten. Er zijn tientallen soorten meel waar geen gluten in zitten en waar je heerlijke baksels van kunt maken. De ene meelsoort maakt het baksel droog, het andere vettig. Je kunt ook meerdere varianten combineren. Ik hou ervan om te experimenteren met glutenvrije producten en beveel het iedereen aan. En ook belangrijk: blijf proberen! Je leert het meest van een mislukking!”

Volg Maroeska op Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *