GS – Schadelijke E-nummers, je kunt er tegenwoordig veel informatie over vinden. Tien jaar geleden was dat nog een stuk minder, maar Williene Klinck van Smakelijck kwam er toen al mee in aanraking. “Ik las het boekje van Corinne Gouget over verkeerde E-nummers. Ik at in die tijd alles wat ‘los en vast’ zat en was nogal sceptisch over het boek. “Mijn eerste reactie was: Wat een onzin! Als dit echt zo gevaarlijk zou zijn, zou het toch niet in ons eten zitten? Maar toen ik het boek zelf had en het nog eens goed ging lezen, nam mijn interesse langzaam toe.”

Geen toeval
Ze vervolgt: “Ik had namelijk al jarenlang last van buikklachten en dit werd afgedaan als PDS. Ik zou daarvoor mijn hele leven medicijnen moeten slikken, maar dat zag ik echt niet zitten. Langzaam werd ik ervan overtuigd om toch bepaalde E-nummers uit mijn eten weg te laten. Daardoor had ik steeds minder last van mijn buik. Nog steeds was ik niet helemaal om. Toen ik op een bepaald moment weer eens Chinees bestelde of lekker chips ging eten, kwamen de buikkrampen weer terug. Dit kon geen toeval meer zijn!” Het zijn vooral de smaakversterkers die niet goed voor ons zijn volgens Williene. “Ik voelde me na verloop van tijd veel fitter en gezonder. Ook mijn man was enorm enthousiast. Zo puur hadden we het nog nooit geproefd!”

Williene in de keuken

Zonder pakjes en zakjes
Nasi of macaroni maken zonder een zakje dat al gemaakt is door een fabrikant? Dat kan! Williene zocht op hoe je nu die lekkere smaak krijgt in zo’n recept. “In het begin is het veel uitzoeken en proeven. Daarnaast las ik veel etiketten en gebruikte die ingrediënten om mijn eigen mix te maken. Vaak bestaan kant-en-klare mixen al voor de helft uit zout. Dat is helemaal niet nodig. Natuurlijk zal het zonder zo’n pakje of zakje anders smaken en ik geef toe dat je echt aan de nieuwe smaak moet wennen. Die heeft enkele weken nodig om zich ‘aan te passen’. Als je daarna weer eens een zakje uit de supermarkt probeert merk je meteen het verschil. Die smaakversterkers proeven dan echt chemisch vind ik! Als je eenmaal gewend bent aan die pure smaak wil je niet anders meer. Het samenstellen van kruiden voor een gerecht is eerst even wennen, maar wordt op den duur een routineklus. Ook een voordeel is dat deze manier veel goedkoper is.”

Zes boeken
In 2010 zette ze enkele van haar recepten online, met de gedachte ‘Dan raak ik ze niet meer kwijt’. “Het was niet het doel om er meer bekendheid mee te krijgen.” Dat kreeg Williene wel. “De reacties op recepten waren heel positief en mensen wilden meer zien. De vraag werd steeds groter, ook naar een boek. Daarom heb ik in 2013 mijn eerste boek uitgegeven. “Het was een heel raar gevoel. Ik vroeg me af wie het nu zou kopen. Aan de andere kant had ik zoiets van ‘ik zie het wel’. Binnen twee maanden was de eerste druk van 1000 stuks al verkocht! Blijkbaar wilden mensen dit lezen. Ik was één van de eersten in Nederland die over dit onderwerp schreef. Het basisboek loopt nog steeds het beste van al mijn zes boeken.” Ze geeft haar boeken uit onder eigen beheer. “Het grote voordeel is dat ik zelf kan beslissen wat er precies inkomt. Een nadeel is dat je zelf reclame moet maken en het boek moet promoten. Het is gelukkig gelukt om bekendheid te krijgen. Als ik nu terugkijk naar die tijd vraag ik me wel eens af hoe ik het allemaal heb gedaan. Ondertussen heb ik drie kinderen en staat alles op een lager pitje. Ik geef bijvoorbeeld geen workshops meer. Mijn gezin staat nu voorop. Natuurlijk gaan de bestellingen gewoon door en ook online ben ik dagelijks actief. Het is ideaal om alles lekker vanuit huis te kunnen doen!”

De cookiecake. Klik hier voor het recept.

Seizoenen
De vraag naar bakboeken nam toe. “Ik had verschillende ideeën en van mijn volgers kreeg ik ook veel tips. Zo zit er bijvoorbeeld een boek met alleen groentenrecepten tussen en een zoet bakboek. Groenten vind ik heel belangrijk om meer te eten. Daarnaast is het goed om met de seizoenen mee te gaan en daarom heb ik ook boeken met producten uit het seizoen uitgegeven. Het kenmerk van mijn recepten is dat het makkelijk te maken is. Niet te veel poespas met een waslijst aan ingrediënten, maar lekker simpel. Dat slaat aan! Ik ben ondertussen ook bezig met een nieuw item, waarbij ik alleen producten gebruik uit Nederland. Ons land heeft zo ontzettend veel prachtige groenten en fruit en veel andere producten zoals kaas en boter. Alles wat we nodig hebben is hier beschikbaar en het is geweldig om met lokale producten te werken.”

Volg Smakelijck op Facebook en Instagram

Veel volgers
Op Facebook heeft Smakelijck duizenden volgers. “Er zitten veel mensen bij die me al vanaf het eerste moment volgen. Er zijn trouwens allerlei soorten types die interesse hebben, dat is het leuke. De één wil helemaal geen E-nummers meer gebruiken en de ander is er niet zo streng in. Mijn doel is dat iedereen weet wat er in zijn eten zit en bewuster gaat leven.”

Zonder geraffineerde suikers
De recepten van Williene zijn ook zonder geraffineerde suikers. “Als ik wist welke voordelen dit had, was ik er eerder mee begonnen. Want als je die suikers weglaat, laat je vaak ook al een deel van de verkeerde E-nummers staan. Mensen hebben vaak geen idee waar allemaal suiker in zit. Zelfs in een broodje met kaas! In zo ontzettend veel producten kom je het tegen en het is een eerste stap om hier bewust van te worden. Een gezond lichaam kan echt wel tegen af en toe suiker of een E-nummer hier en daar, maar elke dag is gewoon ongezond. Ik ben ook niet tegen suiker, maar gebruik het met mate.” Ze geeft aan dat veel suikervervangers nog steeds zoet zijn en bijna nooit 100% gezond. “Het grote nadeel van geraffineerde suikers is dat het bewerkt is en er verder niets goeds meer in zit. Haal je bijvoorbeeld onbewerkte honing bij de imker, dan heb je ook nog goede stoffen zoals vitaminen en mineralen in het product.”

Tip voor bakliefhebbers
Speciaal voor de lezers van Baknieuws heeft ze nog een tip. “Bij cake, koekjes en taarten wordt ontzettend veel gebruik gemaakt van geraffineerde suikers. Probeer dat eens te minderen! Ik weet uit ervaring dat het dan nog steeds goed smaakt. Stel dat je een volgende keer een kwart minder suiker in een cake doet. Hij is dan wat minder zoet, maar niet minder lekker. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je er aan gewend raakt. Door steeds iets minder te gebruiken kun je op den duur zelfs afbouwen. Het belangrijkste is de bewustwording.”

Volg Smakelijck op Facebook en Instagram

Wat komt, dat komt
De jonge onderneemster blijft nuchter onder haar succes. “Wat komt, dat komt. Ik heb nooit heel veel eisen aan mezelf gesteld of enorme doelen gemaakt. Alles wat is gelukt en wat ik heb bereikt is eigenlijk een cadeautje. Zo zie ik het. Ik doe wat ik leuk vind en ik heb er enorm veel vrijheid in. Daar geniet ik van. Mogelijk kom ik in de toekomst nieuwe kansen tegen, maar ik vind het belangrijk dat ik energie krijg van de dingen die ik doe. Daarom zeg ik ook wel eens ‘nee’. Momenteel maak ik het nieuwe boek af en mogelijk komt er nog een E-boek of een Engelse versie. Ik zit nog vol ideeën!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *