GS – Cake Decorators ofwel taartenmakers zijn vaak onderbetaald. Veel klanten beseffen niet hoe lang iemand bezig is met het maken en decoreren van zo’n kunstwerk en wat er allemaal aan vooraf gaat. Sommigen zijn zelfs dagenlang aan het werk. De meeste taartenmakers vinden bakken en decoreren geweldig om te doen. Het is echt een passie en de lage prijzen zijn voor hen nog niet eens het grootste probleem. Ze missen juist de erkenning voor het werk, volgens een artikel van Cake.Style.

Prijzen
Het talent en de vaardigheden die Cake Decorators bezitten, kostte en kost veel geduld, tijd, investeringen, materialen, bakbenodigheden. ingrediënten en geld. En als er dan iemand ‘spot’ met de prijzen – die sowieso te laag zijn – doet dat pijn. Cake Decorators zijn vaak ook erg gevoelig. Stel dat iemand aangeeft dat je gedecoreerde taart ‘maar 20 euro’ waard is, zeggen ze eigenlijk dat je niet meer dan 2 euro per uur waard bent. Heartbreaking!

Een blauwe taart!

Voor DEZE taart werd bijna 4000 euro betaald!

Voorbeeld
Voor de mensen die geen idee hebben wat Cake Decorators doormaken, leef je eens in in de volgende situatie: Stel, je hebt een nieuwe baan en de eerste week heb je keihard gewerkt. Aan het einde van de week zegt je baas: “Je werk was prima, hier heb je 50 euro voor de eerste week. Je bent super in wat je doet, maar je weet ook wel dat je ons alleen je tijd hebt gegeven. 50 euro is dus een prima bedrag.” Hoe zou je reageren? Woedend waarschijnlijk. De wereld zou vergaan!

The Cake Makery heeft een Cost A Cake app ontwikkeld. Je vind deze hier. Op zoek naar een Nederlandse versie? Bij Brownys Cakes kun je een taartprijs calculator aanschaffen. 

Vinden klanten je te duur? En begrijpen ze je nog steeds niet als je het uitlegt? Verwijs ze dan vriendelijk naar het diepvriesschap van de supermarkt.

Wat is de waarde?
Terug naar de Cake Decorators. Velen zijn urenlang bezig aan een kunstwerk, maar durven niet de prijs te vragen van daadwerkelijke gemaakte uren. Ze zijn bang dat mensen ervan schrikken en rekenen alleen de kosten van producten en materialen. Ook zoeken ze naar voorbeelden op internet en zien tot hun grote schrik dat andere ‘cake-collega’s’ nog minder vragen dan ze in gedachten hadden. Daarom is het goed om na te denken wat je wilt en dit ook vantevoren aan de klant aan te geven. Zorg dat jij weet wat je kosten zijn en wat je jezelf per uur wilt betalen. Het is namelijk niet ‘zo maar’ een taart, het is een kunstwerk wat jij speciaal voor iemand hebt gemaakt! Wat doe jij als Cake Decorator? Hoe bepaal jij de waarde van je taart? Reken je per taart of per stuk/per persoon? Misschien is het niet altijd makkelijk, maar als je echt ‘normaal’ aan je taarten wilt gaan verdienen wordt het misschien tijd om je prijzen nog eens te heroverwegen. Vinden klanten je te duur? En begrijpen ze je nog steeds niet als je het uitlegt? Verwijs ze dan vriendelijk naar het diepvriesschap van de supermarkt.

Misschien vinden familieleden en vrienden het fijn of zelfs ‘normaal’ dat je voor hen een ‘vriendenprijsje’ rekent. En soms is dat ook prima – als je het zelf wilt. Maar het kan niet altijd. Vragen ze om uitleg? Stuur ze dan gewoon dit artikel toe 😉

Mooie voorbeelden van Cake kunstwerken zien? Klik hier!

Hema of Multivlaai
Vaak is het zo dat mensen denken dat de Hema of Multivlaai prijzen, de prijzen zijn die ze moeten verwachten als ze een op maat gedecoreerde taart bestellen. Dit schrijft The Queen of Pops op haar Facebookpagina. Een Hema/Multivlaai taart vergelijken met een taart op maat, is als een Toyota Corolla vergelijken met een Mercedes SLK. Ze brengen je beiden van punt A naar punt B, maar ik durf te wedden dat zo’n beetje iedereen liever in de Mercedes rijdt dan in de Toyota. Ze rijden beter, voelen beter en geven je een veel beter gevoel. Klik hier voor de volledige blog van The Queen of Pops waar ze uitlegt waarom de prijzen van gedecoreerde taarten hoger liggen.

Hoe bereken je de prijs?
Er zijn verschillende manieren om je prijs te berekenen, maar je moet er sowieso even voor gaan zitten. Hieronder wat tips als je niet weet waar je moet starten.
1. Vergelijk je taart nooit met een taart uit de supermarkt!
2. Bel lokale bakkers en andere Cake Decorators in de buurt en vraag welke prijs ze rekenen.
3. Bereken je directe kosten per taart. Dit hoef je niet te doen voor elke taart, maar check wat de gemiddelde kosten zijn van de ingrediënten die je gebruikt zoals meel, boter, fondant, eieren, melk etc.
4. Bereken de indirecte kosten. Dit zijn kosten van het gebruik van de oven, gas, elektriciteit, je bakspullen etc. Denk hierbij ook aan de visitekaartjes, marketing en de andere bedrijfskosten die je hebt. Het is even een werk om alle rekeningen langs te gaan, maar goed om te weten.
5. Hoeveel wil je jezelf per uur betalen? Een vastgesteld bedrag? Een bepaald percentage bovenop de kosten van de taart? Welke winst wil je maken?
6. Extra kosten. Zijn er nog kosten die je bent vergeten? Een speciale bloem die je nog apart moest bestellen? Vergeet dit niet te rekenen!
7. Bezorgkosten. Deze kun je al incalculeren in de indirecte kosten, maar je kunt dit ook apart aangeven.
8. Maak een prijslijst en geef aan welke kosten je hebt per taart en hoe de prijs tot stand komt. Op die manier heb je een duidelijk overzicht om aan klanten te geven en geen discussie over de prijs. Ze weten dan waar ze aan toe zijn.

Deze prijstips komen van de website Veenaazmanov.com. Klik hier voor meer adviezen.

Je kunt deze informatie ook aan de klant verstrekken via je website. Zoals bijvoorbeeld te zien is op Susannescakes.nl.

Maaike Attema van Maaikes Taart vertelt: “Wij rekenen vanaf 5.20 per persoon. En dan is het soms nog steeds moeilijk om je uren goed door te berekenen. Personeel aannemen zit er daardoor helaas ook niet in. Zelf kijk je niet op een uurtje, maar je personeelslid wil die wel gewoon uit betaald krijgen. Dat is het kromme er achter.”

Andere manieren om je prijzen weer te geven zijn: Cake Company, Maaikes Taart , Pauliens-taarten , MissBaksel , Helemaal van de Taart , Sweet Cleef Cakes , Inge’s Cup&Cake FactoryTeGekGebak en Taartjespeciaal. 

5 reacties

  1. Top dat jullie zo’n mooie blog schrijven omtrent decorateurs en de prijzen. Het enige jammere is dat jullie in de blog praten over dat we te lage prijzen vragen enz enz en dat als klanten dat niet willen betalen dat je ze maar naar de supermarkt moet verwijzen maar ondertussen plaatsen jullie dan links van taartenbaksters die erg weinig vragen voor hun baksels,zelfs 1 die die maar rond 2 euro pp vraagt. Als je als decorateur wil gaan verkopen vraag dan ook prijzen van minimaal 4 euro pp en waardeer jezelf dan ook echt! En ga niet voor een habbekrats werken

  2. Op zich een goed artikel, alleen jammer dat er links met prijzen in staan van baksters die veel te laag in prijs zitten. Het zou beter geweest zijn, gezien de inhoud van het artikel, als er prijzenlinks van baksters hadden gestaan die tegen meer realistische prijzen werken.
    Als jullie pretenderen dat het heartbreaking is als baksters voor 2,00 euro per uur werken plaats dan ook geen links van baksters die dat, gezien hun prijslijst, wel doen.

  3. Jammer dat de linkjes naar de voorbeeldprijzen leiden naar prijzen die nog steeds niet reëel zijn.
    Prijzen rond de €2,50 / € 3,00 per persoon zijn echt (te) laag.

  4. Wij rekenen vanaf 5.20 per persoon. En dan is het soms nog steeds moeilijk om je uren goed door te berekenen. Personeel lid aannemen zit er daardoor helaas ook niet in. Zelf kijk je niet op een uurtje maar je personeelslid wil die wel gewoon uit betaald krijgen. Dat is het kromme er achter.
    http://www.maaikestaart.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *