GS – Er is een tekort aan vanillestokjes en in verschillende supermarkten is het zelfs niet meer verkrijgbaar. Toch zijn er nog wel aanbieders, zoals Delicious Vanilla. Oscar Buurkes van dit bedrijf geeft aan dat er meer vraag dan aanbod. De reden: veel landen met slechte oogsten. Hij vertelt dat ze als bedrijf voldoende voorraad hebben en ook nog nieuwe voorraden kunnen krijgen. “Wel wordt de prijs steeds hoger ook voor ons om in te kopen. Daarom proberen wij altijd ruime voorraad aan te leggen zodat onze klanten onze producten voor de meest gunstige prijs kunnen kopen.”

Weinig
Hij verwacht dat het aantal vanillestokjes in de toekomst zal blijven afnemen. “Het wordt alleen maar erger. Als een vanilleboom door een orkaan beschadigd is, duurt het jaren voordat deze weer in volle productie is.” Vorig jaar was er nog voldoende beschikbaar. Dan belde ik leveranciers en gaven ze aan nog voldoende voorraad te hebben. Een maand later was het dan ineens verkocht.” Zou er een oplossing zijn voor het tekort? “Niet direct. Zolang er meer en meer vanille in allerlei producten als ijs, cola, cosmetica en dergelijke gebruikt wordt, zal de vraag groter blijven dan het aanbod.”

Prijs
De populariteit van vanillestokjes is toegenomen en ook de prijs is de afgelopen jaren gestegen. “Toch is een deel van de klanten op zoek naar producten met de laagste prijs. Aan de andere kant willen afnemers die ooit de beste kwaliteit hebben geproefd, er wel voor betalen.

Lager vanillinegehalte
Oscar geeft aan dat Delicious Vanilla de enige aanbieder in Nederland en België is die het vanillinegehalte bij de omschrijving van het product zetten. “Hoe meer vanilline er in een vanillestokje zit, des te meer smaak en reuk aanwezig is en hoe beter de kwaliteit. We merken dat dit gehalte steeds lager wordt. Dit komt doordat veel boeren hun oogst eerder binnenhalen dan normaal. Enkele jaren geleden sprak je nog over vanillestokjes met een hoog vanillinegehalte van 1,8% of hoger. Nu zijn die al niet meer verkrijgbaar en zie je op de markt veel vanillestokjes van 1,0 tot 1,5% en zelfs van 0,5.” Oscar verkoopt liever geen stokjes met zo’n laag vanillinegehalte zolang dat niet nodig is. “Stel dat je vroeger één stokje nodig had, dan heb je er nu drie nodig. Veel mensen weten dat niet en daarom informeren wij ze ook over het vanillinegehalte op de website.”

Andere producten
Delicious Vanilla biedt naast vanillestokjes verschillende andere producten in haar webshop aan. “We breiden het aanbod langzaam uit en kiezen voor lekkere en natuurlijke producten waar we achter staan. Zo hebben we echte goede chocolade in de webshop en zuivere honing van de imker. Net nieuw is de pindakaas van de Pindakaaswinkel. Al deze producten hebben een mooi verhaal en dat is geweldig om te verkopen!”

Klik hier voor de website van Delicious Vanilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *