Verbondenheid creëren tussen lokale thuisbakkers en wijkbewoners om hen heen en daarnaast een informatiepunt te zijn voor thuisbakkers. Dat is de opzet van ThuisbakkersPunt. Eén van de belangrijkste doelen is om thuisbakkers uit ontwikkelingslanden te helpen door middel van een microkrediet. Zo hebben zij de mogelijkheid om zelf te starten met een bakkerij, waarmee zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat klinkt als een ambitieus plan, maar toch is de Leidschendamse Sanne Alblas met dit initiatief gestart onder de noemer ThuisbakkersPunt.nl.

Baktalent
Bijna iedereen heeft weleens meegemaakt dat je op een verjaardag komt en een stukje van een supermooie handgemaakte taart te eten krijgt. Dan wordt gezegd tegen de gastheer/vrouw ‘wauw, ik wist niet dat jij zo’n baktalent had!’ Vervolgens bekent de gastheer/vrouw, met het taartmes nog in handen: ‘Ik heb ‘m niet zelf gemaakt, maar ik ken iemand die van die heerlijke taarten maakt en daar heb ik ‘m bij besteld.’ “Wanneer je vervolgens zelf op zoek bent naar zo’n taartenbakker voor bijv. je eigen verjaardag, en je googelt op thuisbakker en dan je woonplaats’ zul je deze persoon waarschijnlijk niet vinden. Althans, dat is mijn ervaring,” zegt Sanne.

Brug slaan
Om thuisbakkers wel makkelijk te laten vinden en op die manier meer contacten in de buurt te leggen hoopt ThuisbakkersPunt een brug te slaan in de maatschappij. “Want, wanneer je een taart bestelt bij je bakkende buurvrouw heb je kans op een gezellige ontmoeting. Dat is niet het geval bij ‘een anonieme taart’ uit de supermarkt. “Natuurlijk moet je dan maar net weten dat je buurvrouw taarten bakt! Hiervoor is ThuisbakkersPunt in het leven geroepen.”

Ondersteunen van thuisbakkers in ontwikkelingslanden
Daarnaast heeft ThuisbakkersPunt een tweede doel; het ondersteunen van thuisbakkers in ontwikkelingslanden door middel van een microkrediet. Hiervan kunnen zij een bakkerij opzetten en daarmee in hun levensonderhoud voorzien.”

Sanne Alblas, de initiatiefneemster van de website ThuisbakkersPunt.nl

Aanpak
Hoe ThuisbakkersPunt dit aan wil pakken? Iedere thuisbakker uit Nederland kan informatie over zijn/haar thuisbakkerij aanleveren via www.ThuisbakkersPunt.nl. Waarna ThuisbakkersPunt een pagina voor deze thuisbakker aanmaakt op de website en iedere thuisbakker overzichtelijk per provincie en per plaatsnaam te vinden zal zijn. Hiervoor doneert iedere thuisbakker 1 euro per maand. Daarvan zal de helft gaan naar de microkredieten, de andere helft wordt gebruikt voor het opzetten en onderhouden van de site. Sanne: “Mocht in de toekomst blijken dat er meer geld opgehaald kan worden voor de thuisbakkers in ontwikkelingslanden dan laten we die kans niet liggen natuurlijk!”

Volg ThuisbakkersPunt ook op Instagram

Enthousiast
Ze vervolgt: “In januari 2019 hopen we de site online te kunnen zetten met al veel thuisbakkers die daarop te vinden zijn. Daarom kan iedere thuisbakker die zich voor de opening van de site aanmeldt, het eerste half jaar, dat de site online staat, gratis op de site staan.” Dat meer mensen enthousiast zijn over dit initiatief is wel duidelijk. “Naast dat er aanmeldingen van thuisbakkers binnen zijn gekomen, hebben in een maand tijd al 4 vrijwilligers zich gemeld om achter de schermen mee te werken aan de site.”

Blij
Sanne heeft dit project opgestart om blijheid te delen: “Van jongs af aan ben ik een fanatiek thuisbakker. Familie, vrienden en tegenwoordig ook collega’s hebben met veel enthousiasme van mijn gebak geproefd. Ik merk dat mensen daar blij van worden. Deze blijheid wil ik graag delen met de rest van ons land, door de thuisbakkers van Nederland een podium te bieden. En hoe mooi is het dat zelfs thuisbakkers uit de rest van de wereld hier een beetje blij van kunnen worden!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *