Op 5 april wordt nationale karameldag gevierd. Karamel is suiker dat verhit is en zit in veel producten, zoals bijvoorbeeld de Mars of Snicker. Het product is in populariteit toegenomen sinds de smaak salted caramel er is. Volgens wetenschappelijk onderzoek is er een verklaring voor het fenomeen dat je niet kunt stoppen met het eten van gezouten caramel. Heb je ‘cravings’? Voel je dan niet schuldig, want de combinatie van suiker, vet en zout is namelijk verslavend, wordt gemeld in een artikel van Independend.co.uk. Dit werd onderzocht door de Universiteit van Florida. Het onderzoek vond plaats met 150 deelnemers. Conclusie: Als we iets eten wat zout, vet of zoet is, gebeurt er in onze hersenen iets vergelijkbaars als bij de inname van heroïne. Moet je nagaan wat er gebeurt als je zout, vet en zoet tegelijk eet!

Uitvinder
Op Instagram is #saltedcaramel een veelgebruikte hashtag. Salted caramel werd enkele jaren geleden pas echt ‘hot’, maar bestaat al veel langer. De Franse Henri Le Roux was de uitvinder van deze heerlijke combinatie – Caramel au Beurre Salé.

Recepten
Ondertussen heb jij ontzettend veel zin gekregen in zout en caramel. Een aangezien je daar volgens wetenschappelijk onderzoek weinig aan kunt doen, behalve genieten, is het tijd om iets lekkers te maken! Elle Eten geeft 12 recepten met zoute karamel: van salted caramel cheesecake tot salted caramel popcorn en brownies met karamel zeezout. Klik hier om ze te bekijken.

Zelf gezouten karamel maken
Op de website Cakies.nl wordt aangegeven: Als er één saus is die je moet leren maken is het wel Salted Caramel. Je kan gezouten karamel over ijs schenken, taarten, gebruiken als een dipsaus, er is altijd wel een manier om gezouten karamel te gebruiken. Klik hier om aan de slag te gaan.

Ook lekker
Je kent ‘m wel: de millionaire shortbread. Maar kende je de variant al met gezouten karamel? Ongewoonlekker.com maakte dit recept. Mjammie! En wat dacht je trouwens van triple chocolate brownies met salted caramel? Dit glutenvrije recept (Engels) is gemaakt door Haley van Flour Covered Apron.

Foto: Brownies van Flower Covered Apron

Snickertaart!
Noten, karamel en chocolade = een trio om van te watertanden. Redactrice Robine van Flair België maakt in onderstaande video een snickerstaart. Kun jij hier ‘nee’ tegen zeggen? Als je een snickersfan bent is dit echt DE droom, volgens Robine.

Happy #nationalcaramelday!

https://www.youtube.com/watch?v=03rb-1SSfdg

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *