GS – Het zijn er zo veel, ze weet niet eens het aantal meer. “Soms bak ik er wel 25 per week, maar het kunnen er ook 30 zijn. ‘Nee zeggen’ vind ik heel vervelend. Ik ben eigenlijk elke dag wel bezig in de keuken en daar heb ik ontzettend veel plezier in. Met wat klassieke muziek op de achtergrond kan ik me uren vermaken”, vertelt de goedlachse Linda Kosten van Lynn’s Bakery, die al ruim zeven jaar actief is op het gebied van bakken en decoreren. “Toch vind ik het belangrijk om elke taart voldoende aandacht te geven en moet ik soms opdrachten weigeren. Ik wil absoluut geen lopendebandwerk afleveren.”

Marsepein
Ze vindt het belangrijk om haar passie en creativiteit kwijt te kunnen in haar baksels. “Daarom ben ik gek op klanten die niet een te specifieke opdracht hebben en me mijn gang laten gaan.” Linda’s specialiteit is marsepein. “Marsepein om mee te bekleden is lekkerder dan fondant. Fondant heeft het voordeel dat je er strakker mee kan werken, maar ik vind de smaak belangrijker. Met fondant kun je trouwens wel mooie bloemen maken en dat doe ik ook regelmatig. Ik hou echt van het fijne werk. Hoe fijner en hoe vrouwelijker, hoe leuker. Het merk wat ik voor de bloemen gebruik is Satin Ice.” Haar taarten hebben een eigen ’touch’. “Mensen herkennen soms mijn baksel, zonder dat ze van tevoren wisten dat die van mij kwam. Ik zie andere thuisbakkers niet als concurrentie trouwens. Mijn eigen stijl pakt niemand af.”

Het draait om de taarten
Samen met haar man kreeg ze vijf kinderen. “Mijn man vaart en toen de kinderen allemaal op school zaten, had ik weinig meer om handen. Ik zocht een hobby om mee bezig te zijn. Ik ben aan de slag gegaan met marsepein en heb me de technieken vooral zelf aangeleerd. Mijn eerste taart was bestemd voor mijn zusje die ging trouwen. De vulling was van chipolata en er werd ontzettend positief op gereageerd. Dat is heel leuk om te horen.” Ze levert taarten af, maar laat zichzelf niet zo vaak zien. “Het draait om de taarten en niet om mezelf. Ik hoef niet in de belangstelling te staan.”

Inspiratie
Af en toe is het belangrijk om even uit te blazen. “Regelmatig ga ik de natuur in en neem ik mijn camera mee. Daar geniet ik ontzettend van. Ik krijg tijdens zo’n wandeling of fietstocht veel ideeën. Daarna ben ik weer helemaal opgeladen. Bloemen haal ik regelmatig vers en zijn ook een inspiratiebron voor me. Daarnaast haal ik veel van Pinterest en uit bakboeken.”

Zwitserse room aardbei / slagroom framboos en lemon curd
Qua smaak is een vulling van Zwitserse room aardbei / slagroom, framboos en lemon curd het meest populair. “Natuurlijk is het per persoon verschillend, maar dit spreekt een grote groep mensen aan.” Op prijsgebied zit de thuisbakster ergens ‘middenin’ zoals ze het zelf uitdrukt. “Ik ben niet heel duur, maar ook niet goedkoop. Op deze manier bedien ik een grote doelgroep.”

Barista
Linda denkt wel eens aan een winkel in de buurt waar ze taarten zou kunnen verkopen. “Ik blijf zaken bijleren, zoals de verfijnde gebakjes (patisserie). Daarnaast ben ik gek op koffie en zou dan ook een barista-opleiding willen doen. Aan de andere kant ben ik met een zaak ergens anders veel minder flexibel en amper meer thuis. Nu werk ik echt ideaal. Trouwens, passie kun je in meerdere zaken vinden.” Lachend: “Een andere droom is bijvoorbeeld rondtoeren in een oude auto met een open dak. We zullen zien wat de toekomst brengt!

www.lynnsbakery.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *