Als je veel bakt, is botercrème een product dat je vast vaak maakt. Je gebruikt het om taarten af te smeren, cupcakes te decoreren of een ander baksel te vullen. Ze zijn verkrijgbaar in mixen, waar je alleen boter en melk aan toe hoeft te voegen, maar botercrème kun je ook helemaal zelf maken in allerlei varianten. Geen fan van boter? TIP: gebruik roomkaas in plaats van boter. Dit geeft de crème een heel andere en niet boterachtige smaak! Het handige is dat je botercrème van tevoren kunt maken. Deze is namelijk prima te bewaren in de koelkast of vriezer. Haal ‘m er wel even van tevoren uit, zodat het wat beter smeerbaar is op je zelfgemaakte biscuit!
TIP: Met het juiste spuitmondje decoreer je je baksels op z’n mooist!
- De basis
Voor dit recept van Taartenmaken.nl heb je poedersuiker, ongezouten roomboter, drie eetlepels water en eventueel een kleurstof nodig. Supermakkelijk te maken! Ook leuk zijn varianten met stukjes fruit of stukjes koek die jij lekker vindt! - Met vanille
Ben jij ook zo gek op vanille? Maak dan de variant van cupcakerecepten.nl. Deze bevat een theelepel vanille extract. Een heerlijk smaakje!
TIP: Je taart strak afsmeren zodat hij er perfect uitziet? Dat doe je zo volgens Es-ster! Maak je een fondanttaart? Dan leer je stap voor stap van Bouwhuis hoe je de taart doorsnijdt en daarna vult met vulling en botercrème.
- Met banketbakkersroom
Rutger heeft een recept waar je ‘m maakt op basis van banketbakkersroom. Mmmm….. En nog een goede tip als je botercrème te slap is of geschift. Waarschijnlijk waren je producten dan niet op kamertemperatuur. Je leest hier wat je dan moet doen!
TIP: Meerdere kleurtjes bij elkaar zodat je zo’n prachtige toef krijgt op je baksel? Je leert het bij OhMyFoodness!
- Chocolade
Carola Bakt Zoethoudertjes heeft hier een fantastisch recept voor een variant met chocolade. Naast boter en poedersuiker voeg je nog slagroom, pure chocoladestukjes en cacoapoeder toe. Het is eigenlijk een mix van ganache met botercrème. - Meringue!
De Swiss meringue botercrème is een heerlijk recept van Uit Paulines Keuken. Dit is een mengsel van eiwit, boter en suiker. Inclusief tips om er een volledig andere smaak aan te geven.
TIP: Wil je de crème echt wit maken? Gebruik dan paarse kleurstof. Het klinkt misschien wat vreemd, maar door een paar druppels paarse voedselkleurstof aan je botercrème toe te voegen wordt hij wit! De paarse kleur neutraliseert namelijk de gele kleur in de boter.
Fondant-look? Met deze handige truc zorg je ervoor dat je botercrème frosting op je taart eruit ziet als fondant. Dat doe je dus met keukenpapier!