Brood bakken of brood kopen? Veel mensen kopen hun brood, ook thuisbakkers die graag allerlei baksels maken zijn niet altijd broodbakkers. Veel mensen zien er namelijk een beetje tegenop. Maar dat hoeft helemaal niet, want wist je dat het heerlijk is om zelf je brood te bakken? Probeer het eens! Voor je het weet heb je het broodbakvirus te pakken en wil je niet meer zonder je eigen versgebakken brood. Zelf brood bakken is hot en volgens experts ook gezonder! En het leuke is: brood kan altijd! ‘Smorgens als ontbijt met een lekker plakje kaas, ’s middags bij je salade en wat is er nu lekkerder dan ’s avonds een hapjesplank, inclusief knapperig brood?

Vers brood!

Moeilijk?
Brood bakken lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet volgens de kenners. Om zelf brood te bakken heb je in ieder geval niet veel ingredi├źnten nodig. Neem er wel de tijd voor: Ongeveer drie uur nadat je begint, is je brood klaar. Een groot deel van de tijd is het brood aan het aan het rijzen, bakken of afkoelen. Op de website waterlily-unlimited.nl vindt je stap voor stap hoe je brood moet bakken en wat je hiervoor nodig hebt.

Aan de slag!
Het bakken van brood is een langzaam proces en vergt geduld. Om tijd te besparen kun je zoeken naar recepten die gemakkelijk zijn en kortere baktijden hebben. Nadat je alle informatie hebt verzameld en eventueel de juiste boeken hebt gelezen (zie onderin dit artikel), kun je aan de slag gaan. Vind je dat je nog niet goed genoeg voorbereid bent? Ga gewoon beginnen! Al doende leert men – is een uitspraak die nog steeds geldt ­čśë

TIP: Kijk jij ook altijd uit naar het mooi besmeren en beleggen van je brood? Klik hier voor topping-tips!

 1. Witbrood
  Op internet zijn heel veel basisrecepten voor brood te vinden. Op de website van broodsmakelijk.nl leer je dat je het beste eerst een witbrood kan maken. Dit omdat bruinbrood of volkorenbrood weer een stapje moeilijker is. Leer het hier!
 2. Stokbrood & Croissantjes
  Een recept voor heerlijke Franse baguettes vind je op de website van Gwenn’s Bakery. Haal Frankrijk in huis en maak deze lekkere knapperige baguettes. Goed idee voor het ontbijt, maar ook bij een lunch, diner of borrelplank. Gwenn heeft trouwens ook een fantastisch recept voor croissants. Genieten!
 3. Zachte witte broodjes
  Ahhh, je kent ze wel. Die bolletjes die je opensnijdt en je meteen de heerlijke verse geur ruikt. Bij Xandra Bakt Brood kun je ook vinden hoe je zachte witte broodjes maakt. Als je zelf bakt weet je zeker dat er geen onnodige toevoegingen in zitten. Deze zachte broodjes combineren prima met allerlei verschillende soorten beleg zoals jam, (pinda)kaas, vleeswaren en rauwkost.
 4. Harde broodjes
  Met dit recept van Mijnhollandsekeuken.nl kun je knapperige harde broodjes maken in allerlei vormen. Wil je rondjes? Sterren? Hartjes? Probeer het gewoon!
 5. Paasbrood/kerststol
  MmmÔÇŽ.zo’n heerlijk brood met amandelspijs. Volgens Ellen van Madebyellen is dit helemaal niet zo moeilijk om te maken. Ze geeft ook aan dat er eigenlijk helemaal geen verschil zit tussen een paasbrood en een kerststol. Deze kun je dus lekker meerdere keren per jaar maken! En dan hoeft het helemaal geen Pasen of Kerst te zijn. Organiseer je een high tea of wil je eens lekker luxe ontbijten? Daar past zo’n feeststol perfect bij!
 6. Worstenbroodjes
  Een feestje? Met Brabantse worstenbroodjes is het feest compleet. Met deze traktatie kun je namelijk iedereen blij maken. Leer het van Meesterbakker Rob├Ęrt van Beckhoven in deze uitzending van Omroep Max. In het artikel eronder lees je stap voor stap hoe het moet.
 7. Gevlochten brood
  Echt een plaatje zo’n mooie gevlochten brood op de eettafel. Wil je leren hoe dat moet? Op de website van broodspecialist Levine lees je een stap voor stap omschrijving. Zo maak je strengen voor een gevlochten brood en vervolgens een High four-strandend Braid (hoge vier-vlecht).
 8. Bananenbrood
  Brood met banaan erin, zo smaakvol! Met banaan kun je trouwens nog meer dan alleen brood maken. Via deze link vind je zeven yummy recepten met banaan, inclusief een heerlijk bananenbrood met noten.
 9. Brood in de pan
  Brood bakken kan ook in een pan! Dan hoef je het namelijk niet te kneden. De voordelen van het bakken van brood in een gietijzeren pan is ene kant het stoomeffect en aan de andere kant het vermogen om een hoge temperatuur te bereiken in de pan. De stoom die ontstaat in de gietijzeren pan als er een deksel op zit, vertraagt de korstvorming van het brood. De combinatie van de lange rijstijd en het stoomopwekkend proces, geeft het brood zijn luchtigheid en karakteristieke graan smaak. Tegelijkertijd verdeelt het gietijzer de hitte gelijkmatig, dat geeft het brood een heldere, smakelijke korst.” Lees hier meer over brood bakken in een pan.
 10. Hartig breekbrood/borrelbrood
  Breekbrood met knoflook en peterselie: met de tips van Eefkooktzo krijg je boterzachte broodjes bomvol smaak. De vorm van het brood kun je helemaal zelf bepalen. Eef legt hier stap voor stap uit hoe je dit lekkers maakt. Dat wordt smullen!
Mmm….waar ga jij je versgebakken brood mee beleggen?

Tips om brood te bakken
Naast het juiste materiaal (bakblikken, spatels, mengkommen, rijsmandjes) is het ook belangrijk om over de juiste broodbak-kennis te beschikken. Broodbakshop.nl geeft je tips.
Tip 1: Weeg alle ingredi├źnten voor dat je begint nauwkeurig af. Als je niet over een weegschaal beschikt waarop je kleine hoeveelheden kunt afmeten, dan kun je het beste de volgen eenheden aanhouden: 1 theelepel zout = ongeveer 3 gram, 1 eetlepel suiker is ongeveer 10 gram.
Tip 2: Bij gebruik van verse gist, eerst goed losroeren en oplossen in lauw warm water. Je kunt naar eigen behoefte iets suiker toevoegen aan het gist.
Hier lees je nog tien tips van Broodbakshop.nl

TIP: Zelfgebakken brood past perfect bij een picknick! Hier vind je nog meer picknick inspiratie!

Boeken
Er zijn ook heel veel boeken geschreven over brood bakken. Hieronder twee leerzame boeken die je verder op weg helpen. Door op de link van de titel te klikken, kun je ze meteen bestellen. Succes!

BROOD – uit eigen oven – Levine van Doorne
Wat is er nou lekkerder dan de geur van versgebakken brood in je huis? In Brood uit eigen oven geeft Levine van Doorne de groeiende groep van thuisbakkers, zowel beginners als gevorderden, haar broodbakgeheimen prijs. De filosofie van Levine is dat de receptuur en werkwijze duidelijk moeten zijn. Dus geen gedoe met kopjes, thee- en eetlepels, maar ingredi├źnten die in grammen worden aangegeven, zodat je ook makkelijk meer of minder kunt maken, recepten kunt uitrekenen en controleren en je eigen recepten kunt maken. Brood uit eigen oven bevat 50 recepten voor allerlei soorten brood: bruin, wit, spelt, hartig en zoet en ook kleine broodjes, stokbrood, feestbrood en gevlochten brood. Aan het bakken van zuurdesembrood wordt ook ruim aandacht besteed. Elke stap in het proces, van kneden en rijzen tot bakken wordt duidelijk uitgelegd. Kortom, h├ęt broodboek voor thuisbakkers.

Basishandboek brood bakken – C├ęcile Decaux
Breng de geur van versgebakken brood in huis met de meer dan 80 verrukkelijke recepten voor de broodmachinee. Wat de bakker kan, kun jij ook! In dit boek vind je heel veel recepten om de heerlijkste broden te bakken met je broodbakmachine. Begin met de basisrecepten waarbij je de machine al het werk laat doen, van het kneden en rijzen tot het bakken. Als je al wat meer ervaring hebt, kun je de verrassende variaties uitproberen: haal het deeg na het kneden of rijzen uit de machine en bewerk het brood zelf verder om het daarna in de oven te bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *