In dit artikel behandelen we het bakken met een airfryer. Als we dat vergelijken met een friteuse, wat zijn dan de voordelen? Voor de volledigheid behandelen eerst de friteuse en vervolgens de airfryer. We sluiten af met de voordelen.

Friteuse

In een friteuse wordt vet of olie verhit. Dat gebeurt tot een temperatuur van circa 180 à 200 ºC. In die hete olie/vet worden snacks gefrituurd. Dan praten we over frikandellen, patat frites, gehaktballetjes, nasiballen, kroketten en veel meer. Het is een elektrisch apparaat. Voor thuisgebruik wordt ook wel gefrituurd met een frituurpan die op een fornuis wordt geplaatst.

Airfryer

De naam airfryer is Engels, wat we in het Nederlands kunnen vertalen in heteluchtfriteuse. Het is een los elektrische apparaat, dat je bijvoorbeeld op het aanrecht kunt plaatsen. De naam geeft al aan hoe dat werkt.

Erin wordt namelijk met hete lucht gefrituurd en dus niet met olie. Lucht wordt tot 200 ºC verhit en die wordt met een ventilator door het apparaat geblazen. Die hete lucht circuleert om het gerecht dat erin is geplaatst. De gerechten die in de voorgaande paragraaf werden genoemd, kunnen ook in heteluchtfriteuse worden bereid.

Door de zogenoemde Maillardreactie op gerechten met veel zetmeel krijgt het gerecht een krokante laag. Het gerecht wordt in een bakmand gelegd en die hangt in een lekbak. Als bijvoorbeeld een hoeveelheid patat wordt gefrituurd, dan zal die af en toe moeten worden omgegooid.

Een heteluchtfriteuse heeft doorgaans een aantal temperatuurinstellingen en een timer. Olie of vet is niet per se nodig, maar helpt wel. Met een heteluchtfriteuse kan trouwens niet alleen worden gefrituurd, maar ook gebraden, gebakken, gegrild en gepoft. Doorgaans kan een aantal accessoires voor heteluchtfriteuses worden verkregen, waaronder taartvormen, pizzaplaten en inzetbakken.

Drie belangrijke voordelen

Ten opzichte van een friteuse heeft een heteluchtfriteuse diverse voordelen en ook natuurlijk enkele nadelen. We zullen ons hier beperken tot drie belangrijke voordelen.

Het voedsel uit een heteluchtfriteuse is gezonder

In een heteluchtfriteuse wordt geen of weinig olie/vet gebruikt. Het voedsel dat je daarin bereidt, bevat daarom minder vet. Ook ontstaat er in een heteluchtfriteuse minder acrylamide. Die stof is het resultaat van het verhitten van suiker boven 120 ºC. Een uitzondering is patat, dat na het frituren wel meer acrylamide bezit. Acrylamide wordt verdacht van kankerverwekkend te zijn.

Een heteluchtfriteuse is veelzijdiger

Behalve de gerechten die je in een friteuse kunt bereiden, kan met een heteluchtfriteuse meer soorten voedsel worden bereid. Je kunt er bijvoorbeeld groente in klaarmaken en een biefstuk of pizza mee bakken. Ook brood bakken kan je ermee. Omdat de populariteit van heteluchtfriteuses toeneemt, worden er steeds meer recepten gepubliceerd.

Geen stank in huis

Met een heteluchtfriteuse hoef je niet naar de schuur uit te wijken, vanwege de frituurlucht. Die lucht komt bij een heteluchtfriteuse veel minder vrij. Bovendien kan je een model kopen met een geurfilter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *