GS – Ze is de eerste vrouwelijke beroepsmolenaar van Nederland. De Veluwse Kirsten Hoeke-van Dongen geeft aan dat ze Gezelmolenaar is. “Er zijn meer molenaren in Nederland vrouw, maar ik ben als enige geballoteerd lid van het Ambachtelijke Korenmolenaars Gilde”, vertelt Kirsten enthousiast. “Het mooie aan dit beroep is dat het zo afwisselend is. Ik doe alles zelf, waaronder malen, mengen, verpakken en verkopen. Dat maakt het voor mij heel leuk! De reacties van mensen om me heen zijn ook heel positief. Ze vinden het interessant dat ik de molenaar ben.”

Uitgebreid assortiment
Ze vervolgt: “Ik werk sinds 2010 in Korenmolen De Maagd. Eerst samen met mijn vader in de winkel en daarna werd ik molenaar voor het molenwerk. De molen zelf is eigendom van de Gemeente Nunspeet en ik huur deze. Sinds twee jaar run ik het bedrijf alleen, met af en toe hulp van mijn vader.” Ze verkoopt veel verschillende producten. We hebben diverse meel- en bloemsoorten, broodmixen, cakemixen, zaden en pitten, mixen voor koekjes en kruidkoek en nog veel meer. De winkel is open op donderdag en zaterdag, maar de producten kunnen ook online besteld worden.”

Bezoekers op evenementen
Kirsten vertelt dat er niet veel bezoekers komen. “Het is natuurlijk een bedrijf, dus er kan niet altijd boven gekeken worden. Ongeveer vier keer per jaar, met evenementen als Molendag en Monumentendag, is de molen helemaal te bezichtigen. Dan kan er kennis gemaakt worden met de oude ambachten. Daarnaast zijn er nog veel molens in de omgeving waar toeristen naartoe kunnen. Daar zijn gidsen die alle tijd hebben voor een rondleiding en veel kunnen vertellen.”

Passend advies
Kirsten bakt zelf heel graag. “Helaas doe ik dat nu niet zo vaak meer, ik heb het vooral druk met de molen. Het feit dat we alles zelf produceren en niet kant-en-klaar inkopen, maakt Molen Hulshorst speciaal. Daarnaast hebben we de kennis in huis om passend advies te geven aan de klanten.”

Meer weten? Ga naar www.molenhulshorst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *