Champagne en oliebollen klinken op Oudejaarsavond als de beste combinatie. Toch is niet iedereen het hiermee eens. Experts vinden dat andere hapjes beter geschikt zijn bij het drinken van champagne. Oliebollen en champagne tegelijk gaat volgens kenners niet samen. De discussie laaide deze week weer op. Wat mogen we dan wel drinken bij de oliebol?

Voor 12 uur oliebollen eten
Martijn Brander van Wijnexpert.nl raadde vorig jaar in een interview met Nu.nl al aan om de oliebollen vóór twaalven soldaat te maken en daarna over te gaan op lichtere spijzen zoals lichte vis of frisse hapjes. “De zuren in de champagne (en ook cava) gaan niet goed samen met vette happen. Na de oliebollen kun je het beste wat brood eten en water drinken om je smaakpapillen te resetten.”

Verfijnd
“Champagne is veel te verfijnd en complex om zomaar achterover te slaan om 12 uur. En met oliebollen is het al helemaal geen goede combinatie”, aldus Lammert Wiegmink van Wijnhaven Wijnimport in een interview met het AD. Wie gezellig gaat borrelen raadt hij prosecco aan. “Die is gemaakt voor dat easy peasy-gevoel. Je hoeft er niet al te veel bij na te denken.”

Andere dranken
Er zijn ook andere drankjes die je kunt drinken bij de oliebollen. Op de website Keytowine staat het volgende gemeld: “Wil je bubbels bij de oliebol drinken, neem dan een zoete(re) mousserende wijn zoals Moscato d’Asti. Houd je niet van wijn dan is een zoet en fruitig quadruppel bier zoals bijvoorbeeld La Trappe Quadruppel ook een perfecte combinatie.”

Etiquette
Blijkbaar zijn er zelfs ‘regels’ met betrekking tot je drankje bij de oliebollen. Volgens Etiquettebureau.com drink je bij een oliebol champagne, een lichtzoete wijn of een strakke cava. Daar komt de champagne dus wel weer terug als advies. Misschien moeten we maar gewoon drinken wat we lekker vinden bij de oliebol? Wat drink jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *