GS – Twee finalisten van Heel Holland Bakt die samen een workshop organiseren is een unieke situatie. “Het leek ons een leuk idee”, aldus Marjolein en Gwenn, finalisten van HHB 2017. “En dat was het ook! We hebben allebei een eigen stijl van bakken en workshops geven en dat is een mooie combinatie. We versterken elkaar. Daarnaast is het super handig. Zeker bij meer deelnemers kun je met z’n tweeën mooi de taken verdelen en alle cursisten voldoende aandacht geven. Grote kans dat we vaker samen zoiets gaan organiseren.”

Workshop Tartelettes maken.

Gwenn en Marjolein
De deelnemers van de workshop waren in ieder geval erg te spreken over de workshop Tartelettes op zaterdag 23 juni in de Kookfabriek Utrecht. De sfeer was goed en de gebakjes met fruit zagen er kleurrijk uit. Na de workshop sprak Baknieuws met Marjolein en Gwenn en vroeg ze hoe het nu met ze gaat na Heel Holland Bakt. De bakkers zijn bekende Nederlanders, maar Marjolein geeft aan dat het herkennen minder wordt na een tijdje. “Ik zie mensen wel kijken en dan geven ze aan dat je bekend voorkomt. Uiteindelijk valt het kwartje na een tijdje.” Gwenn: “In Amsterdam is het nog anders. Mensen herkennen me wel, maar in die omgeving word je veel minder snel aangesproken.”

Marjolein: “Mijn droom is om een eigen tearoom te gaan starten”

Gwenn en Marjolein

Marjolein – specialist in bruidstaarten
Marjolein van Till uit Ameide is na Heel Holland Bakt minder gaan werken en heeft eind 2017 haar baan opgezegd. Baknieuws interviewde haar al eerder, net voor de finale. “Ik werd steeds vaker gevraagd om taarten te maken en daarom ben ik mijn eigen bedrijf gestart – Wat Bakt Marjolein. Opvallend is dat ik veel wordt gevraagd voor bruidstaarten. Daar sta ik ook het meest om bekend.” Ze heeft nog veel meer plannen, maar die zijn nog niet concreet. “Mijn droom is om een eigen tearoom te gaan starten, maar dat is nog niet rond.”

Workshop Tartelettes maken.

Gwenn – liefde voor Frankrijk
Gwenn Danis uit Amsterdam was al eerder ingeschreven bij de KvK onder de naam Gwenns Bakery. Hij komt uit Frankrijk en staat daardoor ook bekend om zijn Franse baksels. “Frankrijk is geweldig en de patisserie ook. Daar is nog veel respect voor het ambacht. Voor sommige banketbakkers staan rijen lang te wachten om een lekker gebakje te kopen. De liefde voor goed eten is daar groot. Dat mis ik wel eens in Nederland. Hier hebben we niet dezelfde passie voor patisserie en dat vind ik jammer. We zouden vaker de lokale banketbakker moeten bezoeken!” Hij heeft ook ideeën voor de toekomst. “Het lijkt me gaaf om een eigen Franse patisserie te openen op een mooie locatie in Amsterdam. Met zo’n sfeertje net als in Parijs. Ik weet nog niet wanneer, maar het kan snel gaan natuurlijk.”

Workshop Tartelettes maken in de Kookfabriek Utrecht.

Drukke tijden
De deelnemers van Heel Holland Bakt hadden het vorig jaar rond deze tijd razend druk toen de opnames bezig waren. De twee finalisten hadden ook een fulltime baan. Ze blikken allebei met plezier terug. Marjolein: “Het leven bestond die periode uit bakken. Er komt zo ontzettend veel op je af en ik probeerde recepten uit tot diep in de nacht. Daarna moest alles nog worden uitgewerkt. Enkele uren slaap was toen geen uitzondering. Het was ook echt aan me te zien.” Gwenn had iets minder tijd voor het bakken. “Mijn vrouw en ik hadden net een baby gekregen en ik gaf ook vaak voorrang aan mijn gezin. Alles bij elkaar was het ontzettend druk, maar zeker leuk. Ik had het niet willen missen, maar het was een stressvolle periode. Pas keek ik naar een uitzending van The Great British Bake Off en ik hoorde dat muziekje. Kreeg meteen weer stress. Gelukkig had ik tijdens de opnames een vrij saaie baan, dus tussendoor had ik vaak ruimte om te werken aan recepten en andere zaken voor het programma.”

Lees hier meer over Heel Holland Bakt

Workshop Tartelettes maken.

Voorrecht
Gwenn en Marjolein hebben nog steeds een volle agenda. “Nu is het anders druk”, vindt Marjolein. “Ik ben zelf veel bezig met bestellingen, workshops en het maken en uitvoeren van nieuwe plannen. Recepten maken zou ik ook nog willen doen, maar daar heb ik weinig tijd voor nu. Het verschilt ook per week hoeveel werk er is. Er zitten drukke momenten tussen, soms met drie bruiloften op een dag.” Gwenn: “Bakken doe ik veel, maar daarnaast ben ik met name actief met het verzinnen van recepten en het bijhouden van mijn blog. Ik probeer elke week twee nieuwe recepten te posten. Ondertussen staan er al zo’n 90 op. Ik vind het heerlijk om te doen. Soms ben ik even aan het relaxen en dan popt er ineens een idee in mijn hoofd. Dan sta ik weer in de keuken. Voor macarons vind je op Gwenns Bakery het perfecte recept. Ik heb het beste uit verschillende recepten gehaald en stap voor stap uitgewerkt. Op deze manier moet het iedereen lukken om mooie macarons te maken. Natuurlijk is elke oven anders, maar dat is een kwestie van uitproberen.” Hij is tevreden met de groei van zijn blog. “Dat is het mooie als je meedoet aan een TV-programma. Door de nationale bekendheid volgen mensen je sneller. Dat is een voorrecht. Een andere blogger zou veel meer tijd nodig hebben om te groeien.”

Gwenn: “In een goede taart horen de juiste ingrediënten te zitten zoals echte boter, suiker en room”

Workshop Tartelettes maken.

HHB – terugblik en de groep
De andere deelnemers zien ze ook wel eens. “We spreken nog regelmatig af. Het wordt wel wat minder, maar we hebben ook een appgroep. Zo blijven we op de hoogte van ieders leven.” Gwenn en Marjolein hebben vrij veel contact. “Samen in de finale staan schept toch een speciale band.” Gwenn heeft een tip voor mensen die ook aan HHB mee willen doen. “Het uiterlijk van je baksel is toch nét iets belangrijker dan de smaak, focus je daar op. Daarnaast moet je een beetje kunnen praten en vertellen wat je doet, daar wordt ook op geselecteerd. Al met al is het altijd een leuke groep mensen bij elkaar, dat is super geregeld.” Marjolein: “In het begin moet je wel wennen aan die camera’s overal. Maar eenmaal bezig merk je er minder van. Ik vind het mooi om te zien dat Omroep MAX een realistisch beeld van ons heeft weergegeven. We kwamen in beeld zoals we zijn. Wat ik ook wel grappig vond is dat sommige mensen mij feliciteerden met mijn overwinning. Ze waren er dan écht van overtuigd dat ik de winnaar was. Ik kreeg ze dan niet op andere gedachten, dus dan liet ik het maar zo”, vertelt ze lachend.

Baknieuws interviewde ook Ine Paauw – lees hier haar verhaal

Workshop Tartelettes maken.

De juiste prijs
Veel thuisbakkers vinden het moeilijk om de juiste prijs te vragen voor hun baksels. “Wij hebben het voordeel dat we al een ‘naam’ hebben, maar moeten ons wel steeds blijven bewijzen”, vindt Gwenn. “Ik denk dat het voor iedereen een uitdaging is. Het is goed om eens rond te kijken en te vergelijken met echte bakkers. Toch vind ik het opvallend dat die prijzen zo uiteenlopen. Sommigen zijn echt te goedkoop. Als je ziet hoeveel uren je erin steekt, halen ze misschien alleen de kosten eruit.” Marjolein: “In een dorp kun je ook vaak minder vragen dan in een stad. Het is belangrijk dat je weet wat je waard bent en ik ben er ook wat makkelijker in geworden. Tegenwoordig vind ik het prima als mensen mij te duur vinden. Dan gaan ze naar iemand die het goedkoper doet. En dat is ook goed.”

Workshop Tartelettes maken.

Logistiek
Tijdens het bezorgen houden veel taartenbakkers hun hart vast. Ook Gwenn en Marjolein vinden dat een spannend moment. Gwenn: “Ik woon drie hoog, dus als mijn taart heel beneden is, haal ik al opgelucht adem. Daarna is het hopen dat hij blijft staan. Wat voor mij werkt is de taart in meerdere delen vervoeren en pas op locatie opstapelen. Er zijn natuurlijk wel koerierservices, maar dat brengt de kosten weer omhoog.” Marjolein: “Warmte is ook echt een uitdaging bij het vervoer. Ik begreep dat PostNL ook gekoeld vervoer doet, dus in de zomer is dat misschien een goede optie.”

Workshop Tartelettes maken.

Gezonde baksels
Tegenwoordig zijn veel mensen bezig met een gezonde levensstijl. Marjolein: “Ik ben daar ook mee bezig. Ik gebruik bijvoorbeeld gezondere suikers en probeer zo veel mogelijk te bakken met natuurlijke producten. Toch moet ik benadrukken dat ik niet één of andere ‘voedingsgoeroe’ ben. Maar ik vind wel dat het met bepaalde zaken matiger kan. Taarten hoeven echt niet altijd zo veel suiker te bevatten. Ik vind dat je daar de juiste balans in moet zien te vinden.” Gwenn denkt er iets anders over: “In een goede taart horen de juiste ingrediënten te zitten zoals echte boter, suiker en room. Elk van die componenten heeft zijn eigen functie tijdens het bakproces. Het is een soort chemisch projectje. De producten hebben invloed op elkaar en als het goed is komt er dan iets moois en lekkers uit. Ik vind het trouwens gaaf dat mensen bezig zijn met alternatieven. Soms is het zelfs super lekker. Maar ik ga voor de echte volle Franse smaak. Dat is pas genieten!”

Klik hier voor de website van Gwenn

Klik hier voor de website van Marjolein

Workshop Tartelettes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *