GS – “Het bakken is mij met de paplepel ingegoten”, steekt Manuela van der Heijden van wal. “Ik ben een bakkersdochter en in vakanties mochten wij altijd koekjes bakken van mijn vader. Hij was mijn grote voorbeeld en heeft mij en mijn zus altijd gemotiveerd en gesteund tijdens onze bakmomenten. Regelmatig belde ik hem op en vroeg dan: ‘Pa, wat moet ik doen?’ Hij vond het geweldig om onze adviseur te zijn”, vertelt ze enthousiast. Manuela is bekend van Heel Holland Bakt, seizoen 2016.

Workshops
Het Baklokaal van Manuela is gevestigd in het Brabantse Roosendaal. Ze is passievol en stellig in wat ze niet graag bakt. “Ik ben geen fan van marsepein. Die workshops geef ik nooit, voor mij is dat meer fröbelen. Dat kun je thuis ook. Nee, ik geef mensen graag mee hoe je ‘from scratch’ iets kunt maken met natuurlijke ingrediënten. Bij mij leer je écht bakken! Verder vind ik trouwens heel veel leuk om te bakken. Brood, taart, koekjes: allemaal lekker!”

KLIK HIER VOOR MEER PASSIEVOLLE BAKKERSVERHALEN

Manuela met het ‘Hobartje’

Suiker
Manuela is ook fan van echte originele ingrediënten. “Natuurlijk is er tegenwoordig veel in de markt wat als vervanger kan dienen van bijvoorbeeld suiker. Het is goed om gezond en bewust bezig te zijn, maar in dadels zitten ook gewoon suikers. Vervangers worden soms allemaal wat té rooskleurig gecommuniceerd. Als je alles uit de ingrediëntenlijst gaat vervangen is het baksel gewoon niet zoals het zou moeten zijn.”

Altijd gebakken
Haar vader verkocht eind jaren 80 zijn bakkerij en daar moest Manuela ontzettend aan wennen. “We waren altijd verwend met het beste brood en toen gingen we ineens naar een andere bakker. Natuurlijk zijn er veel goede bakkers, want die zijn ook gek op hun vak, maar toch gebruiken velen al halffabricaten. En als je eenmaal beseft welke ingrediënten er soms aan ‘fabrieksbrood’ worden toegevoegd, wil je alleen nog maar zelfgebakken brood. Dat levert al zó ontzettend veel gezondheidsvoordelen op. Daarnaast werkt bakken therapeutisch!”

Ze vervolgt: “Daarom ben ik zelf maar gaan expirementeren. Je bent even bezig met de voorbereidingen, maar het is heerlijk om je eigen brood te bakken!” In de loop der jaren kwamen de bakmomenten met golfbewegingen. “De ene keer maakte ik veel en er waren ook periodes dat het wat minder was. Voor mijn werk als vitaliteitscoach was ik ook veel bezig met ‘gezond’ bakken: glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, noem maar op. Mijn vader vond dat trouwens helemaal niets. Qua smaak haalde het dat volgens hem nooit bij de échte baksels.”

Omroep Max? Dat is toch een zender voor oude mensen?

Terugblik Heel Holland Bakt
Toen Heel Holland Bakt voor de eerste keer op TV was, belde mijn vader met de woorden ‘Je moet echt eens op Omroep Max kijken, er is daar een heel leuk nieuw programma’. Ik zei: “Omroep Max? Dat is toch een zender voor oude mensen? Lachend: Toen ik zelf het programma zag, was ik meteen helemaal om. Geweldig om te zien hoe iedereen daar bezig is met hun passie. Voor het tweede seizoen heb ik me aangemeld, maar hoorde niets. In 2016 was het raak, ik mocht mee doen! Helaas heb ik niet in de finale gestaan, maar ik was twee keer meesterbakker van de week. Het werd tijdens de dag dat ik afviel extra duidelijk dat het bakken van spekkoek mij totaal niet ligt. Ik had al mijn hoop gevestigd op de slof met een bodem van frangipane, die helaas in elkaar zakte. Ondanks dat ik niet heb gewonnen was Heel Holland Bakt zó ontzettend leuk! Ik heb daar enorm genoten en veel nieuwe vrienden leren kennen. Daarnaast is deelname aan een bekend programma goed voor je zelfvertrouwen. Het gaf me vleugels om te realiseren: Ik kan dit!”

Workshops
Ze geeft sinds maart 2017 verschillende workshops in het Baklokaal, van worstenbroodjes tot koekjes. “Na Heel Holland Bakt had ik enorm veel publiciteit en dus was dat hét moment om iets te gaan doen. Als vitaliteitscoach was ik gewend om presentaties te geven voor groepen en ik ben gek op bakken, dus een combinatie van die twee was een logische stap voor mij. Het geven van workshops vindt ik heerlijk om te doen. De reacties achteraf zijn ook geweldig. Zelf leer ik ook regelmatig bij, bijvoorbeeld bij Robért: een echte vakman!”

Eigen bakboek
Haar droom is om ooit een eigen bakboek uit te geven. “Ik heb veel recepten liggen, waaronder die van mijn vader. Aan het einde van zijn leven was hij bezig met kokosmakronen. Dat is voor mij een extra bijzonder recept en ik hoop dat dit nog eens in een boek komt te staan. Helaas kan hij dit zelf niet meer meemaken, maar gelukkig heb ik veel goede herinneringen. We hadden vroeger in de bakkerij een Hobart keukenmachine staan. Tijdens de opening kreeg ik van een familielid een kleiner ‘Hobartje’ in bruikleen. Een geweldig krachtig apparaat waar ik graag gebruik van maak!”

Een leuk jaar
Naast deze droom blijft ze workshops geven. “Het wordt een leuk jaar! Binnenkort sta ik negen dagen op de Huishoudbeurs in de stand van Bakery Shop, waar ik heerlijke hapjes gaan maken en demonstreren. Qua workshops gaan we met verschillende thema’s werken en ik heb bekende bakkers uitgenodigd. Zo zal dit jaar Gwenn Danis van Heel Holland Bakt 2017 een workshop geven. Ook Stefan Elias van het Belgische Bakboek en Hidde de Brabander komen dit jaar naar het Baklokaal. Wat me opvalt is dat voor bepaalde mensen de drempel nog te hoog ligt om zich aan te melden en ze echt opkijken tegen een ‘ster’ in de keuken.” Lachend: “Dus ik moet nog wel wat potentiële deelnemers overtuigen.”

2016 wordt een leuk jaar met veel bekende bakkers

Een workshop boeken? Klik hier voor de website van Manuela.

KLIK HIER VOOR MEER PASSIEVOLLE BAKKERSVERHALEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *