GS – Ze is altijd al een enorme fan geweest van bakken en doet het nog steeds met plezier. Carola Damen van Carola Bakt Zoethoudertjes vertelt dat ze nog allerlei recepten heeft van vroeger. “In een oud verkreukte schriftje zitten recepten die ik in het verleden verzamelde bij familie en vrienden. Dat zijn degene die ik eigenlijk het allerleukste vind. Deze roepen echt een emotie op: een soort heimwee naar een bijzondere tijd.” Carola is het meest trots op het feit dat ze bakken en fotograferen kan combineren. “Soms valt dat ineens beter uit dan ik zelf had durven hopen.”

Carola Damen in de keuken.

Afwisseling
Het meerdere malen per week bakken is echt begonnen toen ze is gaan bloggen in 2011. “Er is overal zoveel inspiratie te vinden. Omdat er al snel lezers kwamen vind ik het leuk om extra mijn best te doen. Ik loop bijna over van de inspiratie, maar heb niet altijd de tijd om het te maken. Ik bak minimaal twee keer per week en het liefst drie maal. Meer gaat gewoon niet lukken naast vier dagen werken.” Wat Carola fijn vindt, is de vrijheid dat ze kan maken wat ze wil. “Soms weet ik ’s morgens nog niet eens wat ik over een paar uur ga maken. Mijn to-do list is heel lang dus dat komt altijd goed. Ik probeer ook voor afwisseling te zorgen voor mijn familie, het testteam dat het meest dichtbij is. Cakes, koekjes, taart, maar ook gezond en brood of een lekkere groentespread. Tegenwoordig probeer ik de meeste recepten zelf te maken. Het is niet zo dat ik niet naar andere recepten kijk, maar vaak begint het met een idee, een ingrediënt of een basis die ik graag wil ‘verbouwen’. Dan probeer ik verhoudingen te vergelijken en aan te passen. In een schriftje werk ik deze ideeën en verhoudingen dan uit. Steeds vaker vind ik het leuk om recepten net iets gezonder te maken door voor minder suiker te kiezen of een deel van de bloem te vervangen door bijvoorbeeld havermout.” De blogster heeft zelf meerdere favorieten die ze graag lust. “Chocolade – op of in gebak, slagroomgebak en baksels met noten. Dat kunnen geroosterde noten zijn, maar ook bijvoorbeeld gebak met amandelspijs of frangipane.”

Cupcakes met viooltjes – een baksel van Carola

Druk
De eigenaresse van Carola Bakt Zoethoudertjes besteed veel tijd aan haar blog. “Het is behoorlijk druk, maar de passie voor bloggen is zo groot dat ik hier vrijwel iedere avond aan werk. Wij hebben een echt mannengezin en het valt niet altijd mee om de afstandsbediening te pakken te krijgen. Laat mij maar lekker mijn ding doen bij de computer en ondertussen kijk ik een beetje TV op mijn IPad. Ik moet mezelf wel af en toe ernstig toespreken om tijdig te stoppen, want is voor je slaap niet goed om te lang door te gaan.”

Klik hier voor de Facebookpagina van Carola Bakt Zoethoudertjes

Trends
Carola ziet momenteel drie belangrijke trends. “De eerste is bakken met meer groente. “Denk daarbij aan courgette, bietjes of zoete aardappelen in cake of brood, maar ook gemalen groente als koolhydraatarme broodvervanger van brood en pizzabodems.” Andere trends die de bakster opvalt zijn eenvoud en eetbare bloemen. “Eenvoud zie je terug in de recepten waarmee je met slechts enkele ingrediënten iets lekkers bakt. Dat smaakt vaak het beste! Ook eetbare bloemen komen vaker op baksels. Subtiel maar vaak met een prachtige kleur, het oog wil tenslotte ook wat!”

De snelle blauwebessencheesecake!

Inspiratie
Haar mening is dat inspiratie overal is. “Het is de kunst het jezelf te leren zien. Thuis, onderweg, in de winkel en natuurlijk heel veel online. Pinterest is een oneindig bron vol inspiratie. Ook op TV is de laatste jaren veel te vinden. Ook als je niet exact hetzelfde gaat maken, de chefs op de televisie laten je zien dat je zelf veel meer kunt dat je denkt.”

Meer verhalen lezen van (thuis)bakkers? Klik hier

Klein
Carola Bakt Zoethoudertjes is op dit moment een klein bedrijfje”, aldus Carola. “Opdrachten neem ik serieus en ik werk er hard voor, maar in eerste instantie ben ik vooral blogger en geniet van de vrijheid dat ik alles kan maken, schrijven en fotograferen waar ik zin in hebt.” Ze heeft zeker de intentie om te groeien. “Maar laat ik reëel blijven; ik ben helaas niet in de positie mijn baan op te geven en voor mijn dromen te gaan. Het zou heel leuk zijn als ik iets minder kan gaan werken en meer tijd heb voor mijn passie: schrijven over bakken en wat daar bij komt kijken. Toch ben ik heel tevreden met mijn blog. Groeien is investeren, doorgaan en vooral niet vergeten te genieten van de leuke momenten die je meemaakt. Dat kan een smakelijk event zijn met mede-bloggers, een leuke vraag van een lezer of een blij gezicht als ik iemand wat lekkers breng.” Carola hoopt dat haar bedrijfje blijft groeien en dat ze in de toekomst minder kan gaan werken. Toch verwacht ze dan niet alleen maar thuis te werken. “Ik denk niet dat dit gaat gebeuren, want ik zou mijn collega’s erg zou missen. Bloggen is erg hard werken, maar je bent ook veel alleen. Op zich is alleen niet erg, want dat werkt veel efficiënter, maar een mens is toch een kuddedier, ik vind het heerlijk om bij een kudde te horen.” Lachend: “Lekker loeien met de andere koeien.”

Een heerlijke soezenring

Wees creatief!
Carola heeft nog een tip voor de lezers van Baknieuws: “We hebben niet allemaal veel soorten bakblikken, vormpjes en andere bakspullen in huis. Probeer bij het bakken altijd creatief te zijn. Kijk om je heen in huis. Heb je geen ronde uitstekers? Je glazen, mokken, schaaltjes werken minstens zo goed. En is je bakblik te groot, maak het dan iets kleiner en vul de leegte met aluminiumfolie of een glas. Mijn kinderen zijn al uit de kluiten gewassen pubers, maar hun baby-melkflesje van vroeger vind ik het meest nauwkeurig om vloeistoffen in af te meten. En het is wel zo cute natuurlijk. Mijn deegroller is een medium PVC-buis. Deze vind ik prettiger rollen dan welke speciale deegroller dan ook!”

Kokos notenkoek

2 reacties

  1. Heel leuk om te lezen Carola! Ben al geruime tijd een trouwe volger van je blog en heb al veel baksels van je blog gemaakt. Blijf lekker zo doorgaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *