Zout: we hebben het nodig, maar eten er vaak te veel van. Volgens Gezondheidsnet is een kwart van het zout dat we dagelijks eten, afkomstig uit brood. Dit ingrediënt is voor het bakken van brood essentieel voor het bakproces en de smaak. Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram.

Zout in brood
Bakkers zijn al jaren bezig om het zoutgehalte in brood te verlagen. Dit is in stapjes gebeurd, staat vermeld op de website roodenrijs.meesterbakker.nl. Hier lees je meer over waarom zout nodig is voor het maken van brood.

Volgens broodsmakelijk.nl voegt een bakker 1,5% zout toe aan het deeg wat hij gebruikt voor het bakken van brood. Vroeger gebruikte men 2,1% maar door een afspraak die is gemaakt in de voedingsmiddelenindustrie is men dit in kleine stapjes aan het afbouwen om de zoutinname te beperken. Vanaf 2017 is deze zoutreductie ook van toepassing verklaard tot ook andere bakkerijproducten zoals roggebrood, stokbrood en glutenvrij brood. In 2016 deed de consumentenbond nog een onderzoek naar het aandeel zout in brood bij bakkers. Veel broden waren zouter dan toegestaan.

We eten te veel zout
Vaak eten we meer zout dan de maximale 6 gram die we mogen eten. Uit onderzoek blijkt dat volwassen mannen gemiddeld maar liefst 9,9 gram zout per dag eten en vrouwen 7,5 gram. Ook als je zoutloos kookt, krijg je waarschijnlijk toch nog te veel zout binnen. Drie kwart van het zout dat je dagelijks binnenkrijgt, komt van bewerkte producten zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks. Dit meldt Gezondheidsnet. Je leest meer in het artikel met als titel: De waarheid over zout.

Meer zelf maken
Hoe kun je dan minder zout eten? Gezondheidsnet geeft zeven tips om minder zout te eten. Zo is het goed om andere smaakmakers te gebruiken, zoals verse kruiden. Een andere tip is om voorkeur te geven aan zelfgemaakte producten. Wil je meer tips? Klik dan hier.

Hieronder een filmpje met Roger Van Damme, waarbij je leert brood te bakken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *