GS – Ze bakte regelmatig voor verjaardagen, maar besloot vorig jaar om van deze hobby haar bedrijf van maken. Bakfanaat Lydia Annema uit Friesland is nu ruim een half jaar actief met By Yook. “Ik ben 12 jaar lang professioneel fotograaf geweest, maar wilde iets anders. Ik maak nog steeds wel foto’s, maar nu richt ik me met name op het bakken van taarten en het runnen van mijn webshop. Ook ben ik bezig met een pand om een echte shop te gaan openen. Mijn hoofd zit boordevol plannen, maar ik probeer alles stap voor stap te doen”, zegt de creatieve onderneemster lachend. “Het voordeel van mijn fotograaf-verleden is dat ik nu meteen mooie foto’s van de producten kan maken.”

Lydia bij een Sweet Table. Foto: By Yook

Meer dan alleen taart
Naast bakken is ze ook gek op producten die daarbij passen. “Daarom bieden we in de webshop bijvoorbeeld ook servies, producten voor in je interieur en keukenlinnen. Een deel daarvan ontwerp ik ook zelf. By Yook is een merk en daaronder valt een lijn met unieke keukenproducten en spullen voor de aankleding van je tafel. Dit voorjaar komt er een gloednieuwe collectie aan.”

Sweet Table
De afgelopen jaren was ze vaak fotografe op bruiloften. “Wat mij opvalt is dat steeds meer stellen kiezen voor een mix van verschillende taarten en kleine hapjes, zodat gasten zelf kunnen kiezen. Je ziet steeds minder één soort taart. By Yook verzorgt trouwens ook Sweet Tables op bruiloften of evenementen met heel veel heerlijke gebakjes. Deze tafel kunnen we ook mooi aankleden, zodat het een echte eyecather wordt.”

Momenteel levert Lydia het gebak en de producten met name in de buurt van haar woonplaats Burgum. “Hier worden we steeds bekender en daarnaast zijn er maar weinig die hetzelfde doen als By Yook. Ik zou het leuk vinden om mijn bedrijf in Friesland verder uit te bouwen en in de toekomst ook een fysieke winkel of een pandje met een keuken te openen. Ook is het een droom om ooit workshops te geven en ga ik mogelijk een foodtruck aanschaffen om mee op bruiloften, markten en evenementen te staan. Ideeën genoeg! Daarnaast blijf ik mezelf ontwikkelen en leer ik telkens bij. Zo volg ik verschillende worshops en trainingen om up-to-date te blijven. Ik maak niet alleen ‘gewone’ taarten, maar geef er mijn eigen draai aan, zodat ze uniek zijn.”

Energie
Ze geeft aan veel energie te krijgen van dit werk. “De webshop is nu een paar maanden in de lucht en ik merk dat het langzaam groeit. Dat kost natuurlijk ook tijd. Ik ben bezig om meer bekendheid te krijgen, waarbij social media een goed hulpmiddel is. Daarnaast gaat de reclame van de taarten vaak via mond-tot-mond. Mensen vertellen anderen erover als ze positief zijn en dat is erg leuk. Ik onderscheid me ook door geen standaard producten te gebruiken, maar ingrediënten met smaak. Echte chocolade bijvoorbeeld, dat wordt heel erg gewaardeerd door de klanten.”

Meer lezen? Ga naar de website van By Yook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *